Autobus iz i u Zagreb

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Zagreb

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Otkrij sve destinacije

Zagreb: Turističke informacije

Zagreb: opće informacije

Zagreb je budan danju i noću, ljeti i zimi. Grad bogate povijesti, žila kucavica zemlje, kulturološko središte, centar umjetnosti, sporta i noćnog života, koji me još u djetinjstvu zaveo svojom ljepotom, kada su me prilikom mojih rijetkih posjeta svaki puta iznova očaravala blještava svijetla Ilice, metež u svakom kutku, različiti ljudi, svaki zaokupljen svojim poslom. Često ga napustim, no uvijek mu se vraćam. Njemu, pod obale Save.

Prva stanica na kojoj se većina zaustavi je Trg bana Jelačića, središnji gradski trg, glavno okupljalište i glavni orijentir. Od trga se proteže najduža zagrebačka ulica Ilica sa mnoštvom dućana, svijetala, ljudi, tramvaja. Druga vrlo popularna ulica je Tkalčićeva, poznata po mnogobrojnim kafićima. Do vidikovca na Gradecu s kojeg se seže pogled na cijeli Zagreb i koju uistinu oduzima dah vodi čak 120 stuba, no do gore se može popeti i Uspinjačom – što preporučujem isprobati barem jednom. Upravo je od Kaptola i Gradeca nastao Zagreb te oni čine njegovo povijesno središte. Gore se nalazi Crkva sv. Marka, poznata po svom šareno popločenom krovu i grbovima na njemu, a u blizini su i Zagrebačka katedrala te Kula Lotrščak, na koju se nastavlja Strossmayerovo šetalište. Po Gradecu se nerijetko šeću kostimirani glumci odjeveni u odore iz nekadašnjeg vremena, te konji i kočije, što daje promatračima dojam nekadašnjeg Zagreba. U samom srcu grada smješten je Dolac – najpoznatija gradska tržnica, na kojoj se prodaju domaće voće i povrće, sirevi, cvijeće, a poznata je po velikim crvenim kišobranima, tzv. Šestinskim kišobranima koji su uz licitarska srca najpoznatiji zagrebački suvenir.

Zagreb: znamenitosti

Zagreb je prepun muzeja, galerija, kazališta i kina te doista svatko može pronaći nešto za sebe i u tome uživati. Jedan od najzanimljivijih svakako je Muzej iluzija; moderan, zabavan i interaktivan muzej iznimno popularan među turistima. Uz dobro poznate gradske muzeje poput Muzeja suvremene umjetnosti ili klasičnih (Arheološki, Etnografski, Prirodoslovni, Povijesni itd.), ističem još jedan kojeg bi svakako trebalo vidjeti, a to je Muzej prekinutih veza – mjesto koje okuplja ostatke mnogih završenih veza i brakova, odnosno predmete koji čuvaju uspomenu na njih. Postav je obišao svijet i sada je trajno smješten u Zagrebu. Nadalje, Tehnički muzej i njegov najljepši dio - planetarij, mjesto je za ljubitelje znanosti i astronomije. Za one koji preferiraju drugačije oblike kvalitetne zabave nedavno je otvoreno uistinu posebno kino, Kaptol Boutique Cinema, u kojem je svaka dvorana uređena u drugačijem raskošnom retro stilu, sa fenomenalnim barom, dok je sama tehnologija kino ekrana u skladu sa najmodernijim standardima. Drugo prekrasno kino je Kino Europa, staro gotovo stotinu godina i jedno od najljepših kina na našim prostorima, gdje se pretežito održavaju filmski festivali.

Zagreb: Kultura i povijest

Zagreb je posebno atraktivan početkom ljeta kada se održava ulični festival Cest is d' Best te grad postaje magično mjesto puno glazbe, smijeha, hrane i umjetnosti. Ljeti se na otvorenim površinama održavaju mnogi koncerti, kina na otvorenom, drive-in kino itd. Drugo najljepše razdoblje je prosinac, odnosno vrijeme zagrebačkog božićnog sajma (Adventa) koji je posljednje je tri godine osvojio titulu najljepšeg božićnog sajma u Europi, i to s razlogom. Zato preporučujem posjetiti Zagreb upravo u predbožićno vrijeme. Na nekoliko lokacija u samom centru grada postavljaju se instalacije, prodaje se kuhano vino, punč i kobasice. Na Tomislavovom trgu postavljeno je klizalište na otvorenom. Ipak, za one kojima je do još ljepšeg ugođaja klizanja, preporučujem odlazak na klizalište na Šalati. Sa ogromnim božićnim drvcem na sredini, uz božićne pjesme, tamo je zaista filmski nestvarno lijepa atmosfera. Za one zimogroznije, Ledena dvorana Doma sportova pruža mogućnost klizanja na zatvorenom. Za odlazak na kavu ili koktel redovito odabirem Swanky Monkey Garden, meni osobno najdraže mjesto u gradu. Kokteli su vrlo ukusni a uz to i vizualno prekrasni. Garden krase čak tri vanjske vrtne terase, bazen, dva unutarnja prostora, a odmah uz njega nalazi se i istoimeni hostel, najpopularniji u gradu. Dobra mjesta za dnevno druženje uz kavu s prijateljima su i Mr. Fogg u Martićevoj ulici, Booze and Blues u Tkalčićevoj, kavana Corso u Rapskoj itd. U Zagrebu samo ponekad odlazim u klasične restorane jer preferiram egzotične kuhinje poput azijske ili meksičke, no za kušati tradicionalnu hrvatsku hranu, preporučujem restorane koji poslužuju sarmu, mlince i štrukle.

Zagreb: noćni život

Premda je sve atraktivnije urbanističko europsko središte, Zagreb je grad u kojem se može uživati u prirodi bez da se treba previše udaljavati od centra. Među najpoznatijim mjestima za to je Jarun, najpoznatije zagrebačko jezero. Sastoji se od Velikog i Malog jezera te čak šest otoka, ima veslačku stazu dužu od dva kilometra te nekoliko barova što ga čini okupljalištem kako sportskog, tako i noćnog života. Drugo, mnogo manje no jednako lijepo jezero je Bundek, smješten unutar istoimenog parka u neposrednoj blizini rijeke Save. Sava dijeli grad na stari i novi dio, a jedan od najpoznatijih mostova koji je presjecaju je Hendrixov most, meni osobno najdraži. U sjevernom dijelu grada nalazi se Park Maksimir, također idealan za duge šetnje vikendom, uvijek prepun ljudi svih generacija. Unutar parka smješten je Zoološki vrt grada Zagreba. Za one koji se žele zadržati u samom središtu grada, a opet biti okruženi zelenilom, preporučujem šetnju Zrinjevcem koji je osobito lijep u jesen te Ribnjakom, u neposrednoj blizini katedrale. Također, obilazak Botaničkog vrta je neizostavan dio posjeta Zagrebu. Ulaz u vrt je besplatan, a unutar njega raste niz biljnih i ponešto životinjskih vrsta. Grad ima još dvanaest jezera koja su manje poznata čak i samim građanima Zagreba, Jezera Savica, idealna također za šetnje, ribolov, čak i kampiranje.

Zagreb: Osobitosti grada

Medvednicu. Planina smještena poviše grada, sa najvišim vrhom na 1033 metra nadmorske visine, čiji je najviši vrh Sljeme – poznato izletište i skijalište, omiljena je i vrlo popularna lokacija mnogima. Do Sljemena vode mnoge planinarske staze, presječene sa nekoliko planinarskih domova, u kojima svakako treba kušati grah s kobasicama koji savršeno sjeda nakon višesatnog penjanja. Na južnom dijelu Medvednice je Tvrđava Medvedgrad koja datira iz 13. stojeća, mjesto koje možda nije „usput“ pa ga niti mnogi nisu nikada posjetili, no svakako je vrijedno penjanja jer sa određene točke na planini pruža se divan pogleda tvrđavu, jednako lijep u proljeće kao i kada je planina zatrpana snijegom. Špilja Veternica je također smještena na Medvednici. Otkriva fragmente podzemlja, tajne smještene duboko unutar kanala, tragove životinja koje su tamo nekada živjele i druženje s onima koje žive i danas – osobito povodom posebnih događanja poput Noći šišmiša (koje je moguće i udomiti). Tri stoljeća kasnije izgrađen je Rudnik Zrinski, nekada aktivan, a danas još jedna turistička atrakcija. Izvrsno mjesto za šetnju svakako je i park-šuma Tuškanac. Smještena je vrlo blizu centra, duga je skoro pet kilometara, sa nedavno renoviranom stazom, uz riječicu koja teče cijelom dužinom šetnice, a sa koje se pruža pogled na najskuplje gradske kuće i vile poviše šume.

Zagreb: okolica

Ispod grada se nalazi Tunel Grič koji ima nekoliko ulaza, od kojih je najpoznatiji onaj iz Mesničke ulice. Često je tunel dekoriran umjetničkim instalacijama što mu daje još veću čar, no i u danima kada je „prazan“ pun je onih koji se ljeti dođu zakloniti od sunca, a zimi uživati u djeliću podzemnog Zagreba. Još jedna od gradskih atrakcija svakako su fontane uz Nacionalnu i sveučilišnu, koje se protežu cijelom ulicom te uz livade i cvijeće pružaju jedinstven prizor sa ceste. Nadalje, premda groblja nisu mjesta koja se uobičajeno obilaze na putovanjima, najpoznatije zagrebačko groblje Mirogoj svakako bi trebalo vidjeti. Obraslo bršljanom, sa prekrasnim parkovima i vrtovima divno je već izvana, no preporučujem proći unutrašnjim dijelom i vidjeti njegovo uređenje.

U centru grada nalazi se i predivna instalacija Sunčava sustava. Sunce smješteno u Bogovićevoj ulici u blizini Cvjetnog trga svima je poznato. No, cijeli je Prizemljeni Sunčev sustav smješten po gradu i to na udaljenosti proporcionalnoj veličini Sunca. Tako se Merkur, Venera, Zemlja i Mars nalaze u obližnjim ulicama i ponekad ih, najčešće slučajno, uočite u prolazu, dok su ostali planeti razmješteni čak i do predgrađa. Može ih se potražiti prema adresi na kojoj se nalaze, ili pak samostalno izračunati gdje bi mogli biti smješteni u odnosu na Sunce. To je nimalo jednostavan, ali podhvat u koji su upuštaju najuporniji i najvještiji. Jedno je sigurno; u Zagrebu vam nikada neće biti dosadno, bilo da ga posjetite samo na kratko ili da ga odaberete kao mjesto za život.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti