Osobe smanjene pokretljivosti

Putovanje autobusom mora biti omogućeno što većem broju ljudi. Mi smo u to uvjereni i zato činimo sve kako bismo svoje autobuse prilagodili osobama smanjene pokretljivosti! Bez obzira na to imaš li privremenih ili trajnih poteškoća, želimo ti pružiti najbolju uslugu ovisno o tvojoj situaciji. Putovanje s invalidskim kolicima ili u pratnji psa vodiča poznate su nam situacije kojima se znamo prilagoditi. Imaš li pitanja? Odmah dobij konkretne odgovore! 
 

Pristup autobusu s invalidskim kolicima 

Osobe u invalidskim kolicima dobrodošle su u naše autobuse!

Koji su uvjeti?

Putovanje autobusom s kolicima u prtljažniku:

Ako si osoba smanjene pokretljivosti i ako možeš samostalno ući i izaći iz autobusa ili uz pomoć pratioca, možeš putovati na svim FlixBusovim linijama. Tvoja kolica moraju biti sklopiva kako bi ih vozač mogao staviti u prtljažnik autobusa.

Putovanje autobusom s kolicima u kabini:

Ako moraš putovati u invalidskim kolicima u autobusu, moraš prethodno provjeriti na naš info telefon je li autobusna linija kojom želiš putovati dostupna za invalidska kolica. FlixBus trenutačno raspolaže ograničenim brojem autobusnih linija koje nude tu mogućnost. To ovisi o modelu autobusa i uvjetima pristupačnosti infrastrukture autobusnim stanicama.

Kako bi mogao putovati s kolicima u kabini, invalidska kolica moraju ispunjavati određene norme:

 • Invalidska kolica dopuštena kao sjedalo za putnika, u skladu s normama DIN EN 12183 ili DIN EN 12184.
 • Invalidska kolica sa sustavom za držanje, u skladu s normom DIN 75078-2.
 • Maksimalne dimenzije: maks. širina 70 cm x maks. dužina 120 cm, ukupna težina 300 kg.

Moramo te upozoriti da ne možemo učiniti iznimke za ta pravila. Ako putnik dođe pred vozača s kolicima koja ne odgovaraju tim karakteristikama, vozač ne može pustiti osobu u autobus zbog sigurnosnih razloga.
 

Kako rezervirati autobusnu kartu s invalidskim kolicima?

Da bismo provjerili mogućnosti prijevoza, molimo sve putnike s ograničenom mobilnošću da kontaktiraju našu Službu za korisnike i daju informacije o točnom modelu invalidskih kolica ili drugih pomagala prije nego naprave rezervaciju.

Na dan putovanja svakako dođi ranije i odmah se javi vozaču autobusa kako bi ti omogućio potrebnu uslugu i kako bi mogao imati prednost pri odabiru svojeg mjesta u autobusu.
 

Pristup autobusu s pratiteljom

Neke osobe smanjene pokretljivosti ili s invaliditetom obavezno moraju putovati s pratiteljom. Mi to vrlo dobro razumijemo i zato je putovanje za pratitelja u potpunosti besplatno.

Dokumenti koje treba dostaviti 

Vozaču moraš predočiti potrebni dokument kako bi dokazao da je pratnja obavezna. U dokumentu mora biti navedeno da osoba s invaliditetom ili smanjene pokretljivosti mora imati stalnu pratnju.

Dokumenti koje možete predočiti:

 • Važeća prijevozna karta za pratitelje osoba s invaliditetom (OV-Begeleiderskaart)
 • U Hrvatskoj: iskaznica za osobe s invaliditetom sa specifikacijom „potrebna pratnja“.
 • U Njemačkoj: iskaznica za osobe s invaliditetom ili liječnička potvrda. 
 • U Italiji: potvrda izdana u lokalnim nadležnim zdravstvenim tijelima (ASL) ili u „nacionalnom tijelu za socijalnu skrb“ (INPS).
 • Za sve ostale zemlje: nazovi naš info telefon kako bi saznao više.

 

Kako rezervirati autobusnu kartu s pratiteljom?

Korak 1: nazovi naš info telefon kako bi rezervirao putovanje za sebe i svojeg pratitelja:

 • Kada? Najmanje 36 sati prije polaska i unutar radnog vrijemena.
 • Kako? Jednostavno putem našeg obrasca za kontakte: odaberi temu "Putnici s invaliditetom" za pratnju kao predmet poruke. Rado ćemo obraditi tvoj upit putem e-maila na mobil@flixbus.de ili putem telefona na broj +385 13000803.
 • Radno vrijeme: Dostupni smo za tebe putem telefona od 8:00 do 20:00, 7 dana u tjednu. Tvoj pismeni upit obrađujemo od ponedeljka do petka, od 9:00 do 17:00.

Korak 2: na dan putovanja predoči dokument koji opravdava obvezu pratnje (kako je objašnjeno u prethodnom dijelu).

Svakako dođi ranije i odmah se javi vozaču autobusa kako bi ti omogućio potrebnu uslugu i kako bi mogao imati prednost pri odabiru svojeg mjesta u autobusu.
 

Pristup autobusu sa psom vodičem

Psu vodiču ili psu pomagaču svakako je dopušten ulazak u naše autobuse FlixBus. Naše usluge:

 • Besplatno putovanje za psa vodiča.
 • Jedno mjesto u busu u potpunosti je rezervirano za psa vodica.

Pažnja, pristup psima dozvoljen je samo za osobe s invaliditetom ili smanjene pokretljivosti. Iako volimo životinje, ne možemo dopustiti ulazak drugih životinja u autobus osim pasa vodiča i pasa pomagača.

Dokumenti koje treba dostaviti 

Moraš predočiti dokaz da je tvoj pas prošao obuku za psa vodiča.

 

Kako rezervirati autobusnu kartu sa psom vodičem?

Korak 1: nazovi naš info telefon kako bi rezervirao putovanje za sebe i svojeg psa vodiča:

 • Kada? Najmanje 36 sati prije polaska i unutar radnog vrijemena.
 • Kako? Jednostavno putem našeg obrasca za kontakte: odaberi temu "Putnici s invaliditetom" za pratnju kao predmet poruke. Rado ćemo obraditi tvoj upit putem e-maila na mobil@flixbus.de ili putem telefona na broj +385 13000803.
 • Radno vrijeme: Dostupni smo za tebe putem telefona od 8:00 do 20:00, 7 dana u tjednu. Tvoj pismeni upit obrađujemo od ponedeljka do petka, od 9:00 do 17:00.

Korak 2: na dan putovanja predoči dokument kojim dokazuješ da je tvoj pas prošao obuku za psa vodiča.

 

Svjedočanstvo Gilberta, globtrotera u pratnji svojeg psa vodiča Dyma

Je li jednostavno putovati sa psom vodičem?

Redovito putujem između Quimpera i Lyona sa svojim psom vodičem Dymom. Prema francuskim zakonima sve vrste prijevoza moraju primiti pse vodiče za slabovidne, ali redovito moram objašnjavati jer ljudi nisu dovoljno upoznati s time. S FlixBusom nikada nisam imao problema, vozači su ljubazni. Jednom je neki putnik bio neugodan, ali mislim da zbog toga što nije shvatio da imam psa vodiča. U Francuskoj ih je samo 1500 pa redovito moram objašnjavati, ali naviknut sam.

Imate li neki savjet za druge putnike FlixBusa?

Prije svega treba planirati! Rezervirati putovanje na info telefonu FlixBusa. I treba nahraniti psa prije putovanja. Prilikom zaustavljanja obavljam s njime sve što treba. Vozač često pazi na nas kako bi sve dobro prošlo i kako bismo krenuli bez problema. Mjesto u autobusu također je strateško. Dymo je labrador i zauzima dosta mjesta. Tijekom putovanja poslušno spava na prolazu. Savjetujem odabir mjesta smještenih odmah iza srednjih vrata. Tako prilikom zaustavljanja pas ne smeta putnicima iz prednjeg dijela.

Jeste li već putovali s pratiteljom?

Da, jednom sam putovao od Pariza do Praga s FlixBusom. Tada sam odlučio da neću voditi Dyma. Sa mnom je kao pratilac putovao moj sin. U takvim slučajevima FlixBus je besplatan za pratioce. Postupak je isti. Treba nazvati info telefon za rezervaciju, a na dan putovanja kod sebe imam iskaznicu za osobe s invaliditetom.

Planirate li sljedeće putovanje s FlixBusom?

Da, za nekoliko tjedana krećem u Lyon na dan otvorenih vrata škole za pse vodiče. Predstavnik sam Udruženja vlasnika pasa vodiča u Lyonu. Dymo i ja već smo spremni ponovno krenuti na put s FlixBusom!

Korisno je znati i da se na dugim putovanjima autobus redovito zaustavlja radi pauze na prostorima uz autocestu. Pauza se u prosjeku obavlja svaka 2 sata.

Želimo ti ugodno putovanje našim autobusima! Ako imaš još pitanja, slobodno pogledaj naša često postavljana pitanja ili nazovi naš info telefon na +385 13000803 ili mobil@flixbus.de