hero image

Autobus iz i u Prag

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Prag

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Prag (autobusni kolodvor ÚAN Florenc)

Prag (glavni željeznički kolodvor)

Prag (Anděl - Na Knížecí)

Prag (istok - Černý Most)

Prague Holešovice

Prag (Hradčanská)

Prag (Roztyly)

Prag (Zličín)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Prag: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

326

Broj autobusnih postaja

8

Država

Češka Republika

Ekološko putovanje?

Da

Prag: Turističke informacije

Prag: opće informacije

Na kružnom putovanju po Europi, Prag je bio zadnji grad u nizu kojeg smo prijatelj i ja posjetili. Bili smo već prilično umorni nakon boravka u nekoliko zemalja i vrlo intenzivnog godišnjeg odmora. Osim toga, nismo imali velika očekivanja od Praga; očekivali smo tipičan srednjoeuropski grad. Međutim, svojom je ljepotom nadmašio mnoge europske metropole i u samo dva dana koliko smo ostali, pružio nam puno toga.

Nakon što smo se smjestili u apartman, odlazimo do Starogradskog trga koji je okružen prekrasnom arhitekturom, nedaleko od Karlovog mosta. Prag je inače poznat kao grad mostova koji nadvijaju rijeku Vltavu, a najznačajniji je upravo ovaj. Starogradski trg okružuju brojne građevine, među kojima je najpoznatija crkva sv. Nikole iz 17. stoljeća, a koje su rađene različitim stilovima. Trgom prolaze konji i kočije kojima se možete provozati, a koje su također svojevrsno obilježje grada. Prepun je turista u svako doba godine. Na štandovima se prodaje hrana te se mirisi hrane šire posvuda uokolo. Poseban detalj uz trg je Praški astronomski sat naziva Orloj, jedan od simbola grada. Star je preko 600 godina, a pokazuje vrijeme, mjesece, položaje planeta, horoskop i drugo.
Nastavljamo šetnju gradom i dolazimo do prilično jedinstvene skulpture Franza Kafke visoke 11 metara, sastavljenu od 42 sloja koji se neprestano rotiraju oko vlastite osi, da bi nakon određenog vremena u jednom trenutku bili poslagani tako da tvore njegovo lice. Ovu unikatnu instalaciju svakako treba vidjeti za boravka u Pragu. Druga Kafkina skulptura nalazi se točno ispred Muzeja Franza Kafke i pomalo je kontroverzna, no upravo zato i vrlo zanimljiva.

Prag: znamenitosti

Od posebnosti Praga izdvajam i Dvorac Hradčany, kompleks smješten na vrhu brda kojeg smo uspjeli samo fotografirati jer nismo imali dovoljno vremena posjetiti ga. Unutar njega smještena je Katedrala sv. Vida, a s vrha se, kažu, pruža predivan pogled na grad.

Nastavljamo šetati do tržnice na otvorenom, gdje si prijatelj kupuje suvenire i gdje provodimo neko vrijeme u razgledavanju. Prodaje se i svježe bobičasto voće koje izgleda zaista vrlo ukusno. Upoznajemo ljude iz naše zemlje te s njima kratko pročavrljamo. Oduševljavaju nas drveni orašari koji se prodaju u svim veličinama i za vrlo niske cijene, na nekoliko štandova. Početak je ljeta i nikako nije vrijeme za kupnju božićnih ornamenata, no budući da oboje jako volimo orašare, shvaćamo da je trenutak da barem jednoga kupimo i ponesemo doma. Među suvenirima na svakom uglu se prodaju proizvodi s Krtekom, likom iz češkog crtanog filma, te staklo, keramika i naravno, pivo.
Nakon što smo nekoliko sati hodali i umorili se, otišli smo odmoriti u Letna park, vjerojatno najpoznatiji gradski park i to s razlogom. Ponovo smo upoznali zanimljive nove ljude i naučili nekoliko novih čeških riječi. Pratilo nas je i ugodno sunčano vrijeme, a time i izvrsno raspoloženje.
Kako je padao mrak prve večeri, sjeli smo u Rock caffe koji ima nekoliko etaža. Prijatelj je pio pivo, po kojem je Prag inače i poznat. Česi, ali i mnogi drugi Europljani smatraju da je češko pivo među najboljima na svijetu. Budući da ja pivo ne volim, odabrala sam kavu da mi vrati potrošenu energiju. U kafiću je instalirana velika svjetleća gitara na svodu što ga čini vrlo šarmantnim.
Dok smo tražili mjesto gdje ćemo ručati, odjednom sam osjetila želju za čokoladnim palačinkama. Pitali smo prolaznike gdje ih možemo pronaći. Preporučili su nam slastičarnu u centru grada. Odlazak tamo bio je izvrsna odluka. Naručili smo ogromnu porciju palačinki s čokoladom i sladoledom te veliku toplu čokoladu. Sve je došlo lijepo servirano od ljubaznog osoblja u divno dizajniranom prostoru, u velikoj porciji, i vrlo ukusno. Kada nam je došao račun, ostali smo u šoku vidjevši da to sve skupa košta samo nekoliko eura. Do dan ranije smo u drugim gradovima slične porcije plaćali i po pet puta više, tako da je ova slastičarna zaista odličan odabir te smo ju posjetili i sljedećeg dana.

Prag: Kultura i povijest

Općenito su cijene u Pragu dosta niske pa preporučujem odlaske u muzeje, uživanje u svim atrakcijama i kušanje svih specijaliteta jer se zaista isplati. Primjerice, Muzej voštanih figura puno je jeftiniji nego u nekim drugim gradovima, a postav mu je dovoljno atraktivan.
Prag ima i dva vrlo neobična muzeja, a to su Muzej ljubavi i Muzej seksualnih pomagala. Na samom ulazu u ovaj drugi nalazi se veliki crveni stolac u kojeg može svatko sjesti neovisno o tome hoće li posjetiti muzej ili ne, a iznad stolca je mjerač koji pokazuje koliko ste atraktivni u rasponu od „frozen“ do „burning“. Naravno, ovo je samo zabavan način za privlačenje prolaznika, no zaista toliko zabavan da se neki čak vraćaju više puta ako im prvi slučajni odabir ne bude po ukusu.
U gradu su organizirane neke od dnevno vođenih tura koje traju po nekoliko sati ili kraće, a sami odlučujete koliku ste napojnicu sami voljni dati vodiču. Na većinu njih vjerojatno ćete proći uz Zid Johna Lennona, umjetnicima zanimljivog dijela grada. Prijatelj ga je jako htio vidjeti, no meni je to bio samo oslikan zid. Moju je međutim pozornost privukla takozvana Plešuća kuća, suvremena zgrada rađena u gotovo futurističkom stilu, smještena u centru grada i vrlo specifična u usporedbi s drugim građevinama, budući da je vrlo asimetrična i dio je načinjen od stakla. Radi se o poslovnoj zgradi, koja je naziv dobila upravo zbog svog izgleda, ne zbog funkcije.
Noćni život nismo iskušali jer smo bili preumorni. Međutim, ako uzmemo u obzir kulturalni, umjetnički, zabavni i povijesni dio, kako tipičan turistički tako i onaj alternativniji, Prag me oduševio i veselim se ponovnom odlasku kada ću iskusiti i ostatak njegove ponude.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti