hero image

Autobus iz i u Stuttgart

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Stuttgart

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Stuttgart (glavni autobusni kolodvor - Zuffenhausen)

Kornwestheim

Stuttgart (zračna luka)

Stuttgart (Vaihingen)

Kornwestheim Post Waypoint 1

Wegpunkt Kornwestheim 1

Stuttgart-Ost / Kirchheim unter Teck

Stuttgart (zapad - stanica Leonberg)

Wegpunkt Kornwestheim 2

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Stuttgart: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

250

Broj autobusnih postaja

9

Država

Njemačka

Ekološko putovanje?

Da

Stuttgart: Turističke informacije

Stuttgart: opće informacije

Kao jedan od većih njemačkih gradova te najveći u pokrajini Baden – Württemberg, Stuttgart nudi mnoge sadržaje te je idealan za istraživanje i aktivan odmor. Po samom dolasku u grad prolazimo glavnom ulicom Koenigstrasse, a potom istražujemo sporedne uličice i upijamo taj topli, njemački štih prisutan posvuda.

Uz česta zaustavljanja jer nam pozornost privlače razni ulični umjetnici i kreativci, dolazimo do glavnog i najvećeg trga Schlossplatza, smještenog između dva druga veća trga na južnom dijelu; Karlsplatz i Schillerplatz. Na trgu je smještena Nova Palača (New Palace), barokna građevina s prekrasnim slobodnim prostorom ispred, posebno lijepa noću kada je prostor osvijetljen, a u zimsko vrijeme već popodne kada padne mrak. Magična arhitektura ove ogromne građevine očarat će svakoga.

Svega nekoliko stotina metara dalje od palače koja odiše otmjenošću i elegancijom je već spomenuti Schillerplatz; mali, potpuno drugačiji trg, čija arhitektura podsjeća na pitoresknu, gotovo seosku idilu. Na trgu je dva puta tjedno postavljena tržnica s čijih štandova dopire mnoštvo mirisa svježeg voća i povrća, a posebno su me se dojmili štandovi s cvijećem. Na sredini je statuta njemačkog umjetnika Friedricha Schillera po kojoj je trg i dobio ime, a okružuje ga manje uličice te crkva i Stari dvorac. Već tijekom prvoga dana ovo mi postaje najljepši dio grada.

Dodatnu čar daje mu blizina Kazališta Staatstheatar u kojem se izvode najkvalitetnije opere, baleti i drame. Ukoliko niste fluentni u njemačkom jeziku, drama možda neće biti najbolji izbor – no balet uvijek jest. Budući da ga obožavam, svim istomišljenicima preporučujem da pogledaju neki od baleta u ovom kazalištu. Nalazi se uz jezero u blizini Staroga dvorca.

Na dnu ulice prema autobusnom kolodvoru iznenadila me izvedba benda sastavljenog od uličnih svirača koji su u tom trenutku imali niz okupljenih znatiželjnika u publici. Bend su sačinjavali ljudi iz svih dijelova svijeta, međusobno potpuno različiti. Neki od njih bili su odjeveni u odijela, a neki u pidžame. Najrazličitiji instrumenti, interpretacije i izvođači sklopljeni u jedinstvene skladbe zvučale su doista fenomenalno. Za razliku od većine drugih glazbenika koji na ovakav način zarađuju za život, ovi su ističu originalnošću i ogromnom energijom koja se ne može ne prenijeti na promatrača.

Stuttgart: znamenitosti

Premda bi svakako trebalo kušati nešto od specijaliteta iz tradicionalne njemačke kuhinje, za brz i jeftin obrok preporučujem odlazak u neki od azijskih restorana budući da nude velik izvor hrane zadovoljavajuće kvalitete, a po vrlo povoljnim cijenama. Jedan od takvih restorana je Hotalo, kineski restoran u samom centru grada. Za ukusan obrok onima koji ne žele previše eksperimentirati preporučujem odlazak u Vapiano, poznati lanac restorana klasičnih jela.

Piće odlazimo popiti u bar Mata Hari, nekonvencionalno mjesto koje bi se svidjelo alternativcima i umjetnicima nešto više nego slučajnom prolazniku, budući da je uređen u vrlo starinskom stilu, s tapetama na zidovima i vrlo starim sofama i stolcima - ili barem onima koji takav dojam odaju. Atmosfera je vrlo opuštena i preko dana glazba nije preglasna te se može u miru razgovarati. Drugi simpatičan kafić u kojem smo odmorili je Caffe Weiss, uređen slično, no nešto glasniji i zadimljeniji. U neposrednoj blizini ima mnoštvo barova i pubova od kojih je u nekima vrlo otmjeno, a u nekima vrlo opušteno.

Šteta je ne probati Schwarzwald tortu u nekoj od slastičarnica, rađenu po izvornom receptu, ili pak tradicionalnu šunku iz ovih krajeva. Ne nužno tim redoslijedom. Također je ukusan i perec, jedan od specijaliteta čiji je originalni naziv brezel, a može se jesti samostalno ili poslužen uz skoro bilo koju vrstu hrane.

Stuttgart: Kultura i povijest

Muzej Mercedes-Benz nije mjesto na koje će otići samo ljubitelji automobila, nego kulturno mjesto njemačke kulture, budući da su upravo u ovim krajevima nastali prvi automobili. Muzej prikazuje eksponate automobila kroz povijest. Obilazak cijeloga prostora iziskuje dosta vremena, no isplati se vidjeti ga. U Stuttgartu se također nalazi i Porsche Muzej.

Nešto potpuno drugačije je Muzej svinja (Schweine Museum) koji kroz čak 25 različitih tematskih soba prikazuje svinje na sve moguće načine; od toga da mogu biti kućni ljubimci, do raznih legendi i simbolika. Ovo je vrlo simpatično, neobično i jedinstveno mjesto koje preporučujem posjetiti osobito roditeljima s malom djecom. Drugo mjesto za ljubitelje životinja je ogroman Zoološki i botanički vrt Wilhelma, koji je s preko 1000 životinjskih i 7000 biljnih vrsta jedan od najvećih na svijetu.

Nisam mogla ne otići u Idee, veliki slikarski dućan koji osim profesionalnog slikarskog pribora nudi i brojne druge hobi art materijale za kreativce i amatere. Ovaj se lanac dućana nalazi diljem Njemačke, a meni je svaki put veliko zadovoljstvo ne samo otkrivati nove materijale nego i upotpuniti svoju kolekciju slikarskog pribora.

Stuttgart: okolica

Nastavljamo istraživati grad šetnjom do Central Parka koji je prilično velik i pruža potpuni odmak od gradske buke, iako je smješten gotovo u samome centru grada. U parku se nalazi nekoliko šahovskih polja vrlo velikih dimenzija, takozvani Giant Chess Game, s pomičnim figurama tako da prolaznici mogu zaigrati šah ili gledati druge kako ga igraju.

Na Karlsplatzu se održava Flohmarkt, sajam antikviteta te rabljenih, vintage proizvoda, na kojem se može pronaći sve od odjeće do kućanskih potrepština i umjetnina. Šećemo njime i komuniciram kako s drugim prolaznicima, tako i s prodavačima, udišući dašak nekog drugog vremena.

Nerijetko dok putujem odem na mjesto s kojeg se pruža pogled na cijeli grad, bilo da se radi o tornju ili planini. Ovdje je poznati vidikovac televizijski toranj Fernsehturm, visok preko 200 metara. Do gore vozi lift, a toranj je otvoren svakodnevno od jutra do kasne večeri. Postoji i kafić pri vrhu gdje se možete zadržati neko vrijeme i uživati u pogledu te u ukusnoj hrani ili piću.

Stuttgart nije niti prevelik niti premali grad koji ima istovremeno kvalitetu i atrakcije velegrada te toplinu i šarm manjega mjesta. U njegovoj je okolici također nemali broj destinacija i atrakcija uz koje se vrijedi zaustaviti. U svakom slučaju, onome tko se nađe u blizini neće biti dosadno.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti