hero image

Autobus iz i u Pariz

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Pariz

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Pariz (Bercy Seine)

Champigny

Pariz (Massy-Palaiseau)

Paris (Pont de Sèvres)

Paris (Porte de la Villette)

Paris (Porte de Saint Ouen) - Hotel F1

Pariz (Saint-Denis Université)

Pariz La Défense (Terminal Jules Verne)

Pariz (Pont de Levallois)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Pariz: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

351

Broj autobusnih postaja

9

Država

Francuska

Ekološko putovanje?

Da

Pariz: Turističke informacije

Pariz: opće informacije

Vjerujem da je Pariz mnogima na vrhu liste destinacija koje žele posjetiti; bio je i meni. Centar je to romantike, visoke mode, ukusne hrane i divnih šansona. Uz ovaj me grad vežu najdivnije uspomene koje nije pokvarilo ni kišno vrijeme, ni prevelika gužva, niti relativno kratak boravak koji samo otvara apetite za ponovnim dolaskom.

metro. Bilo bi poželjno znati barem osnove francuskog za izbjegavanje nesporazuma u svakodnevnoj komunikaciji, jer mnogi Francuzi ne govore engleski i ne uspijevaju nas uputiti. Srećom, kako u gradu ima mnogo turista, neki od njih nam pokazuju na mapi u kojem smjeru trebamo ići kako bismo pronašli svoj smještaj.

Bio je vrlo kišan dan i budući da nismo imali kišobrane, u prvoj smo ih ulici morali kupiti. Kišobrani s pariškim motivima u pravilu su više suveniri nego sredstvo koje štiti od kiše, no nismo imali previše izbora te smo ih odmah kupili. Nakon kratkog odmora, s prijateljem koji ovdje živi krećemo prema centru grada.

Pariz: znamenitosti

Prvo odlazimo, naravno, do Eiffelovog tornja. To je bio moj prvi dolazak u Pariz te me zanimalo je li taj 300 metara visok, ne samo francuski nego i svjetski simbol, doista toliko veličanstven kao što se priča. Pokazalo se da jest.

Ukoliko unaprijed znate koji dan i okvirno u koje vrijeme ćete ići na toranj, preporučujem karte kupiti unaprijed putem Interneta. Time se izbjegava čekanje u dugačkim redovima ispred i štedi vrijeme. Premda je pogled s tornja na cijeli grad toliko lijep da ga je teško opisati riječima, ako iz bilo kojeg razloga ne odete gore, već i šetnja uz toranj je prekrasno iskustvo samo po sebi.

Danju je tamo tisuće ljudi, fotoaparati škljocaju na sve strane. Lagana kiša koja je padala dok smo i mi radili beskonačno mnogo selfija nije nam smetala. Velika livada ispred tornja omiljena je piknik zona te je za lijepog vremena teško pronaći slobodno mjesto na travi. Kad padne mrak, upali se bezbroj lampica i tada prizor dobiva potpuno novu dimenziju.

Parizom teče rijeka Seine koju nadvijaju čak 37 mostova. Na jednom od njih, Mostu umjetnosti, toliko je ljubavnih lokota da se gotovo urušava. Nije ovo jedini most gdje zaljubljeni lokotom ostavljaju trag da su bili u Parizu, baš naprotiv; gotovo da je nemoguće naći centimetar slobodnog mjesta gdje biste svoj lokot mogli staviti. Uz Seine je lijepo šetati, a i voziti se na nekoj od brodica kojih je prepuna.

Pariz: Kultura i povijest

Idućeg dana odlazimo u poznatu i vrlo šarmantnu malu knjižaru, Shakespeare and Company, koja je dizajnirana tako da imate dojam da ste ušli u neki svijet bajki, u labirint knjiga i imaginacije, gdje ćete se kroz nekoliko malih prostorija neovisno o tome volite li knjige ili ne osjećati fenomenalno.

Budući da i dalje kiši i ne možemo neprestano šetati, odlazimo u Muzej voštanih figura Grévin, gdje provodimo nekoliko sati. Muzej je velik i potrebno je dosta vremena da ga obiđete. Upravo tamo mi se dogodila jedna od najneobičnijih situacija koje sam na putovanju ikad doživjela. Naime, dok sam uz voštane figure mirno stajala i pozirala prijatelju koji je fotografirao, jedna od posjetiteljica muzeja koja je u tom trenutku prolazila počela je vrištati vidjevši da se mičem, budući da je mislila da sam i ja voštana figura. Nakon zabavnog popodneva, izlazimo na ulice sretni jer je kiša napokon stala.

Posjećujemo i famozni Louvre, u kojem su čuvane neke od najpoznatijih svjetskih umjetnina poput slike Mona Lise. Ne ulazimo unutra jer bi nam njegove nebrojene prostorije oduzele gotovo cijeli dan. Tu večer s prijateljem iz Pariza idemo u njegov najdraži jazz klub u gradu popiti koktel i poslušati glazbene amatere koji na sceni predstavljaju svoja djela publici. Neki od njih su zaista izvrsni.

Pariz: noćni život

Dok sam prije polaska čitala vodiče za Pariz, što inače nikad ne radim, naišla sam na jedan kafić kojeg navodno posjećuju najveći umjetnici, Café de Flore. Inzistirala sam pronaći ga i vidjeti po čemu je toliko poseban. Izvana je prepun cvijeća i izgleda baš tipično francuski, iznutra je vrlo otmjen. Pijemo ogromne količine tople čokolade. Uz to jedemo macarone od pistacije i čokolade. Ukusni su i rađeni po originalnoj recepturi, šareni i – skupi. Macarone svakako treba probati dok ste u Parizu, baš kao i kroasane.

Šećemo jednom od najpoznatijih pariških ulica, Champs-Élysées. Duga je nešto manje od dva kilometra i s obje strana omeđena drvoredima. Vodi do Slavoluka pobjede. S njegovog se vrha pruža pogled na cijelu ulicu i dio grada. Red za kupiti ulaznicu je također dosta velik.

Jedno od mjesta po kojima je Pariz poznat je Moulin Rouge. Zgrada s crvenom vjetrenjačom centar je francuskog cabarea. Otići na cabaret gotovo je neizostavna stvar ako dolazite u Pariz. Naravno da to nije iskustvo za svačiji ukus niti za svačiji džep, no svakako je zanimljivo, kao uostalom i cijela ulica u kojoj se ova atrakcija nalazi.

Pariz je lijep u svako godišnje doba. Lijep je danju i noću. Na svakom su koraku balkoni prepuni cvijeća, iza mnogih vrata dopiru zvuci francuskih melodija. Ljepota se nalazi na fasadama zgrada, u okusu lokalne kuhinje, u gostoprimstvu mještana. I to sve je više nego dovoljan razlog da se zaljubite u ovaj grad – na prvi pogled.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti