hero image

Autobus iz i u Berlin

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Berlin

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Berlin (glavni autobusni kolodvor)

Berlin (Alexanderplatz)

Berlin (željeznički kolodvor Südkreuz)

Berlin (metro stanica Alt-Tegel)

Berlin (željeznički kolodvor Zoo)

Berlin (S-Ahrensfelde)

Berlin (S-Treptower Park - Puschkinallee)

Berlin Brandenburg Terminal 1/2 (zračna luka)

Berlin (željeznički kolodvor Wannsee)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Berlin: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

374

Broj autobusnih postaja

9

Država

Njemačka

Ekološko putovanje?

Da

Berlin: Turističke informacije

Berlin: opće informacije

Berlin, grad prepun povijesti, pogotovo one prošlog stoljeća, grad koji je do relativno nedavno bio podijeljen i grad koji je danas pravi europski, ali i svjetski metropolis. Iako ujedinjen, podjele su vidljive i danas, kako kroz arhitekturu, tako i kroz razvoj grada, ali i kroz način života i mentalitet stanovnika Berlina. Dok sam obilazio grad, često sam naišao na političke parole napisane na kartonima, na plahtama ili običnim krpama koje ili vise s balkona ili su stavljene na prozore. Stanovnici Berlina njeguju svoju multikulturalnost, toleranciju i liberalnost i to se može primijetiti na gotovo svakom koraku. Ono što sam doživio u Berlinu nisam doživio nigdje drugdje, tu želju za slobodom i otpor bilo kakvom obliku opresije. Kao rezultat svoje ne tako davne povijesti, grad je prepun sjećanja na neka prošla vremena, a najočitiji primjer tome, i vjerojatno najpoznatiji berlinski spomenik, je Berlinski zid. Zid je danas u ostacima koji uz rijeku Spree, na mjestu koje se zove East Side Gallery, stoje kao podsjetnik da do podjele više nikada ne smije doći. U tom duhu, svaki milimetar zida iscrtan je i ispisan porukama u korist slobode i mira, ne samo stanovnika Berlina, nego i cijeloga svijeta.

Berlin: znamenitosti

Kao prijestolnica Njemačke i drugi najveći grad Europske Unije, Berlin je prepun različitih znamenitosti. Prvo što sam ugledao dok sam ulazio u grad je berlinski Fernsehturm, telekomunikacijski toranj koji dominira nebeskom crtom grada i vidi se iz gotovo svakog kutka, a s obzirom na svoju centralnu poziciju u strogom centru grada, može poslužiti i kao putokaz ako vam se teško orijentirati ili ako se izgubite. U tornju se nalazi i vidikovac s kojeg puca vjerojatno najbolji pogled na grad upravo zbog te svoje centralne pozicije. Odmah pored tornja nalazi se i berlinska gradska vijećnica, Rotes Rathaus, koja je crvene boje i napravljena od crvene cigle, kao što joj i samo ime govori. Pored tornja nalazi se i veliki berlinski centralni trg Alexanderplatz, okružen zgradama modernističke arhitekture, ali i veliko čvorište javnog prijevoza na kojem se nalaze stanice U-Bahna, S-Bahna, tramvaja i buseva. Krenemo li zapadnije, prolazimo uz veliko zdanje Berlinske katedrale sagrađeno u 19. stoljeću i dolazimo do bulevara Unter den Linden. Bulevar Unter den Linden je dobio ime po stablima lipa koje su zasađene uz njega, a važan je jer se nalazi u centru povijesne jezgre Berlina i spaja Berlinsku palaču s Brandenburškim vratima. Sama povijesna jezgra Berlina je danas veliko gradilište jer se veliki broj zgrada rekonstruira kako bi vratile svoj povijesni izgled što i nije tako čudno kada se u obzir uzmu događanja iz berlinske povijesti i činjenica da je velika većina grada uništena u savezničkim bombardiranjima za vrijeme II. svjetskog rata. Unatoč tome, neke velike povijesne znamenitosti su preživjele, a u Berlinu sigurno nema veće i poznatije znamenitosti od Brandenburških vrata. Potječu iz 18. stoljeća, napravljena su u neoklasicističkom stilu i nalaze se na trgu Pariser Platz koji je ponovno zasjao u svom punom sjaju nakon ujedinjenja Njemačke.

Berlin: Kultura i povijest

Razgledavajući Berlin dolazim do spoznaje kako je, uz to što je prepun ulične umjetnosti, isto tako i prepun zgrada koje su svojim stilovima gradnje predivni spojevi stare i nove arhitekture. Sjeverno od Brandenburških vrata nalazi se jedan od najboljih primjera takvog spoja, centralno sjedište njemačke političke moći i grandiozno zdanje zgrade njemačkog parlamenta, Reichstag. Zgrada je sagrađena u neorenesansnom stilu, a na vrhu zgrade nalazi se velika staklena kupola, dizajnirana od slavnog arhitekta Normana Fostera, s koje se pruža pogled na cijeli Berlin i nudi jedno jedinstveno iskustvo pri posjeti Berlinu. Odmah pored zgrade Reichstaga nalazi se ogroman kompleks od dviju ultra modernih zgrada koje su mostom iznad rijeke Spree spojene i tvore jednu cjelinu, a u njima su smješteni Vladini uredi, ali i uredi političara iz visoke njemačke politike. Krenemo li južnije, prolazeći uz veliki park Tiergarten, dolazimo do velikog Spomenika svim poginulim Židovima u Europi za vrijeme II. svjetskog rata. Spomenik sačinjavaju 2711 stupaca koji simboliziraju grobnice, a ispod spomenika nalazi se prostor za izložbe. Hodajući dalje južnije dolazimo do trga Potsdamer Platz koji je od ujedinjenja Njemačke totalno transformiran u jedan ultra moderni europski hub specijaliziran za zabavu. Trg je okružen visokim neboderima, a iznad trga nalazi se ogromna staklena kupola tako da imate dojam kao da se nalazite u nekoj ultra modernoj galeriji. Nedaleko od Potsdamer Platza nalazi se još jedan podsjetnik na ne tako davnu povijest Berlina, Checkpoint Charlie. Checkpoint Charlie je nekada bio jedan od glavnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina i danas se tu nalazi realističan prikaz kontrolnih baraka kakve su nekada ovdje stajale. Odmah pored znamenitosti Checkpoint Charlie nalazi se i muzej posvećen Berlinskom zidu u kojem se nalaze povijesni prikazi zida, ali i razne ispovijesti i dokazi o životu unutar zida.

Berlin: noćni život

U samom središtu Berlina nalazi se veliki riječni otok, Spreeinsel. Otok, koji se nalazi na rijeci Spree, podijeljen je na dva dijela - sjeverni dio koji se naziva Muzejski otok i južni dio koji se naziva Ribarski otok. Sjeverni dio je površinski manji od južnog i od 1999. godine uvršten je na UNESCOv popis Svjetske kulturne baštine. Razlog tome je što se na cijelom tom sjevernom dijelu otoka nalazi nekoliko velikih svjetski poznatih muzeja – muzej Bode, Novi muzej, Stara nacionalna galerija i Pergamski muzej. Muzeji sadrže brojne skulpture, artefakte i umjetnine iz doba antike, a može se pronaći svega od grčke, rimske, bizantske, egipatske, babilonske i perzijske umjetnosti. U cjelinu Muzejskog otoka ulazi i Berlinska katedrala koja sa svojom ogromnom kupolom dominira tim dijelom grada te park Lustgarten koji je izgrađen u 19. stoljeću i do danas je zadržao svoj originalni izgled. Na otoku se nalazi i Berlinska palača koja je trenutno u rekonstrukc


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti