Autobus iz i u Beč

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Beč

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Otkrij sve destinacije

Beč: Turističke informacije

Beč: opće informacije

U Beč sam otišla u vrijeme adventa, početkom prosinca, kako bih osim uobičajenih atrakcija doživjela i grad u trenutku kada kažu za njega da je najljepši. Je li predbožićno vrijeme zaista idealno za posjetiti ga ne znam, jer lokalni odgovorno tvrde da je predivan i ljeti.
Smjestila sam se u predgrađu Beča, Klosterneuburgu. Tamo sam išla u posjet prijateljici. Zanimljivo je da je mjesto gdje ona živi ogroman samostan te je moja prva reakcija bila čuđenje, no već sam pogled na fotografiju samostana izazivao je divljenje njegovoj veličanstvenoj arhitekturi.
Naime, prijateljica radi u vinariji koja se nalazi u sklopu građevine te je to ujedno i stambeni prostor. Iz samog centra grada vrlo je jednostavno doći podzemnom i lokalnim autobusom. Najjeftinija opcija gradskog prijevoza su dnevne, odnosno dvodnevne karte. Ovaj mali gradić, u tom trenutku napola prekriven prvim snijegom, miran je i vrlo praktičan za život, značajno jeftiniji od samog centra Beča, a vrlo blizu i dobro povezan.
Prvoga dana obilazim glavnu ulicu, Kärntner Strasse, pritom istražujući i male sporedne uličice, mnogobrojne dućane, dekorirane izloge pune božićnih lampica. Pozornost mi privlači poznata bečka zgrada, Vienna State Opera, okićena velikom crvenom mašnom cijelom svojom dužinom. Samu mašnu krase lampice kad padne mrak, a to je najveća ovakva vrste dekoracije u svijetu. Ova je građevina iznutra vrlo elegantna i zapanjujuće otmjena, protkana također nijansama crvenog baršuna i mnoštvom rasvjete.

Šećući dalje dolazim do Trga svetog Stjepana i istoimene Katedrale. U gradu je velika gužva pa se ulicama sve kreće sporije nego inače. Doručkujem u McDonaldu gdje također jedva pronalazim mjesto za sjesti. Zanimljivo je da ako niste gost trebate platiti odlazak u wc pola eura, no ako uzmete kasnije narudžbu taj vam se iznos odbije od cijene.

Beč: znamenitosti

Budući da želim vidjeti advent i to prije nego padne mrak, a koji u prosincu pada prilično rano, odlučujem obići lokacije gdje je postavljen božićni sajam. Najprije, to je Spittelberg, gdje je postavljeno nekoliko kućica s kuhanim vinom, punčem, kobasicama, fritulama i drugim specijalitetima, kao i brojim suvenirima.
Druga lokacija na koju idem je Belvedere Palace sa sličnom ponudom. Oba mjesta krase lijepe svjetlosne instalacije. Na jednoj od lokacija nalazi se sijeno te nekoliko domaćih životinja koje predstavljaju žive jaslice, a djeci je omogućeno da se na sijenu igraju. Mnoštvo djece sa širokim osmjesima uživa u toj prilici.
Sljedećeg dana idemo na najatraktivniju i najveću lokaciju sajma, uz koju je smješteno i klizalište poput labirinta, ispred kojem se iznajmljuju klizaljke. Sve je praćeno božićnim pjesmama. Snijeg ne pada, ali je temperatura dovoljno niska da čini zimski ugođaj. Taj se sajam nalazi ispred Bečke vijećnice.
Tamo pijemo punč koji se nudi u raznim okusima. Ja biram onaj s okusom naranče. Poslužen je u šalicama s božićnim motivima poput čizme ili djeda božićnjaka koje se plate nekoliko eura, a koji se potom vračaju kupcu nakon što vrati šalicu.

Beč: Kultura i povijest

Beč krasi lijepa i prepoznatljiva arhitektura. Od mnoštva građevina teško je izdvojiti najljepšu, no mjesto koje ne bi trebao zaobići je dvorac Schönbrunn i pripadajući mu vrtovi. Uz njega se nalaze paviljon palmi te zoološki vrt, a već sama šetnja ovim područjem odraz je nekadašnje i sadašnje bečke kulture, otmjenosti i dobrog ukusa.
Sljedeći simbol grada je kuća glazbe – Haus Der Musik. Budući da je Beč centar i izvorište klasične glazbe te mnogima prva asocijacija na neke od najpoznatijih glazbenih djela, ovo je posebno zanimljivo jer na interaktivan način omogućuje ne samo poznavateljima glazbe da dođu na svoje, nego i potpunim amaterima da uče o tome na zanimljiv način.
Vožnja kočijama je vrlo popularna u svako doba dana i godine, ali u predbožićno vrijeme posebno. Mnogo je kočija i konjskih zaprega te je čak i u najvećoj gužvi lako pronaći slobodnu. Budući da obožavam konje i smatram da im je mjesto u divljini, bilo mi je žao gledati ih kao radnu snagu. Većina turista međutim smatra ovu atrakciju romantičnom i lijepom. Polazišna točka je svuda okolo Palače Hofburg.
Za dodatnu romantiku preporučujem šetnju uz Dunav. Naposljetku, tražeći mjesto za odmor uz ukusan obrok i piće, obišli smo nekoliko kafića dok nismo pronašli zadovoljavajuće mjesto. No, isplatilo se tražiti. Naime, najbolja hrana, slastice, piće, ogroman izvor, vrhunska usluga, lijep ambijent, dovoljan tih da možete unutra razgovarati, divna dekoracija i vrlo prihvatljive cijene, su u slastičarni Castelletto. Tamo sam jela sladoledni kup, pila kuhano vino i uživala u odličnoj večeri. Nalazi se u samom centru grada. Od slastica bi svakako trebalo probati Schwarzwald tortu te Sacher tortu, budući da su to ovdje specijaliteti. Naravno, ni bečki odrezak ne nosi bez razloga taj naziv pa je i to nešto bez čega ne treba napustiti grad. I ja sam ga, u konačnici, nakon nekoliko dana napustila sita i radosna.

Beč: Osobitosti grada

Prater je jedna od najatraktivnijih lokacija u gradu. Taj zabavni park zanimljiv je kako djeci tako i odraslima. Uz razne ringišpile, vlak smrti, vrtuljke, kuću strave i druge atrakcije koje su uobičajene za ovakva mjesta, najviše pozornosti mi je privukao ogroman kotač; Wiener Riesenrad. Visok je oko 65 metra i noću divno osvijetljen. Kreće se vrlo sporo, što znači da ne stvara osjećaj straha čak niti nekome tko se boji visine. U jednu kabinu stane dvadesetak ljudi. Vožnja jedan krug traje oko pola sata. Postoje i privatne kabine u kojima proći i nekoliko krugova, večerati u romantičnoj atmosferi uz dolazak konobara po potrebi svaki put kad je kotač na dnu. Pogled s vrha seže na veći dio grada, između ostalog i na cijeli park.
U prostoriji na samom ulazu, neposredno prije ulaska u kabine kotača, izložbeni je prostor. Mi smo u kotaču bili kasno navečer, no danju premda nema svijetla, pogled je zasigurno još bolji. Idealno bi bilo, ako imate mogućnost, isprobati i dnevnu i noćnu vožnju.
Jedna od lokacija koje sam svakako željela vidjeti je čuvena zgrada Hundertwasserhaus. Cijelom je dužinom oličena raznim bojama, nevjerojatnim oblicima te mjestimično i trodimenzionalnom fasadom. Ispred zgrade se nalazi britanska crvena telefonska govornica. Unutarnje dvorište grade obraslo je bršljanom što ga čini još šarmantnijim, dok je vanjski dio prekrasno umjetničko djelo, jedno od najvećih arhitekturnih ljepota koje sam vidjela. Sama zgrada je stambena i nalazi se u dijelu grada Landsraße.
Preko puta su suvenirnica te prekrasan restoran i kafić Kunst Haus Wien, kombinacija rustikalnog i modernog ambijenta, s mnoštvom zelenila božićnih dekoracija. Mjesto je vrlo ugodno za sjesti i popiti piće, a i sama ponuda bara je dobra. Ispred je terasa sa stolovima rađenim od mozaika, šarenim stolcima i popločenim podom.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti