§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Zaštita podataka

Izjava o zaštiti podataka i suglasnost za korištenje podataka

Internetskim portalom tvrtke FlixMobility GmbH i integriranim portalom za rezervaciju karata (u daljnjem tekstu pod zajedničkim nazivom „Web-stranica“) upravlja tvrtka FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München, (u daljnjem tekstu „FlixMobility“ ili „mi“). Zaštiti Vaših osobnih podataka pridajemo veliku važnost. U tvrtki FlixMobility GmbH zaštita podataka glavni je prioritet te se stoga prilikom prikupljanja, obrade i korištenja podataka striktno pridržavamo zakonskih odredbi Saveznog zakona o zaštiti podataka i Zakona o telekomunikacijama.

Prihvaćanjem sljedeće Izjave o zaštiti podataka dajete svoju suglasnost tvrtki FlixMobility GmbH za prikupljanje, obradu i korištenje podataka uz pridržavanje zakona o zaštiti podataka i sljedećih odredbi. Svoju suglasnost možete opozvati u svako doba s primjenom od dana opoziva.

Prikupljanje, obrada i korištenje osobnih podataka

Osobni podaci su oni koji se odnose na neku određenu osobu ili na osobu čiji je identitet moguće utvrditi. U to se ubrajaju na primjer Vaše ime i prezime, telefonski broj ili Vaša poštanska ili e-mail adresa.

Korištenje naše web-stranice moguće je i bez unosa osobnih podataka.

Za postupak narudžbe karata i obavljanje prijevoza, pohranjujemo i obrađujemo Vaše ime i prezime, dodatno prezime i broj mobilnog telefona. Za odvijanje postupka plaćanja dodatno su nam potrebni i sljedeći podaci: Za plaćanje rezerviranog putovanja kreditnom karticom tvrtki FlixMobility potrebno nam je Vaše puno ime, e-mail adresa te podaci o Vašoj kreditnoj kartici. Broj kreditne kartice ne pohranjuje se i izravno prosljeđuje instituciji za pružanje financijskih usluga. Pri plaćanju rezerviranog putovanja terećenjem računa tvrtka FlixMobility prikuplja podatke o Vašem punom imenu, Vašoj adresi, datumu rođenja, Vašoj e-mail adresi i podatke o Vašem žiro-računu. Pri plaćanju putem usluge brzog transfera novca i servisa Paypal ne pohranjuju se nikakvi podaci o plaćanju.

Za realizaciju ugovora i za obavljanje vožnji autobusom, podaci se samo u nužnom opsegu prosljeđuju odgovarajućem autobusnom prijevozniku i trećim stranama (npr. pružatelju usluge za IT, prijevoz, korisničkoj službi i za plaćanje) u okviru registracije i radi prodaje karata. U opravdanim slučajevima (npr. kvar autobusa) pridržavamo pravo prosljeđivanja korisničkih podataka odgovarajućem autobusnom prijevozniku. Naši pružatelji usluga smiju koristiti proslijeđene podatke isključivo za ispunjavanje svojih zadaća i nipošto za neke druge svrhe.

FlixMobility ne prosljeđuje osobne podatke trećim stranama za oglašavanje.

Institucija za pružanje financijskih usluga

Na našoj web-stranici imate mogućnost aktiviranja rezervacije karata. Vaši će se podaci tada, ako je potrebno, proslijediti instituciji za pružanje financijskih usluga koju ste naveli tijekom rezervacije karata. Plaćanje može uslijediti samo preko postupka plaćanja koji je naveden u internetskoj trgovini.

  • Plaćanje se odvija preko našeg partnera Adyen BV, Simon Carmiggelstraat 6 – 50, 1011 DJ Amsterdam. Radi sprječavanja i otkrivanja prijevara prenosimo Vašu IP adresu našem partneru Adyen BV, Simon Carmiggelstraat 6 – 50, 1011 DJ Amsterdam. Tvrtka Adyen BV pritom pohranjuje Vašu IP adresu. Svi se podaci prenose šifrirani. Svoju suglasnost možete opozvati u svako doba preko podataka za kontakt u impressumu, s primjenom od dana opoziva.
  • Metode plaćanja kreditnom karticom, putem servisa Giropay i iDeal obavlja Heidelberger Payment GmbH sa sjedištem u Gaisbergstr. 11-13, 69115 Heidelberg. Osim nje i tvrtka PAY.ON AG sa sjedištem u Lucile-Grahn-Str. 37, 81675 München dolazi u kontakt s podacima o plaćanju. Heidelberger Payment GmbH je zavod za platni promet u skladu s njemačkim Zakonom za nadzor platnog prometa (ZAG) i registriran je kod Saveznog zavoda za nadzor financijskih usluga (BaFin), Graurheindorfer Str. 108, 53117 Bonn (registarski broj: 122914).
  • Metodu plaćanja putem servisa Paypal obavlja PayPal (Europe) S.à r.l. & Cie, S.C.A., 5. Etage, 22-24 Boulevard Royal, L-2449 Luxembourg. Dodatne informacije o zaštiti podataka servisa Paypal pronaći ćete uIzjavi o zaštiti podatka servisa Paypal
  • Radi sprječavanja i otkrivanja prijevara prenosimo Vašu IP adresu tvrtki Paymill GmbH, St.-Cajetan-Straße 43, 81669 München. Tvrtka PAYMILL GmbH tom prilikom pohranjuje Vašu IP adresu na 72 sata. Svoju suglasnost možete opozvati u svako doba preko podataka za kontakt u impressumu, s primjenom od dana opoziva.

Provjera boniteta radi realizacije terećenja preko tvrtke Billpay

Ako ste se odlučili za neku od opcija plaćanja našeg partnera Billpay GmbH, od Vas će se tijekom narudžbe zatražiti suglasnost za prijenos podataka koji su neophodni za postupak plaćanja te provjeru identiteta i boniteta. Ako date svoju suglasnost, Vaši će se podaci (ime i prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj, mjesto, datum rođenja, telefonski broj i navedeni bankovni račun pri kupovini terećenjem), kao i podaci u vezi s Vašom narudžbom prenijeti tvrtki Billpay.

U svrhu vlastite provjere identiteta i boniteta, tvrtka Billpay ili partnerska tvrtka koju je ovlastila tvrtka Billpay može prenijeti podatke kreditnim agencijama (uredima za davanje informacija) i dobiti od njih informacije, ako je potrebno, i informacije o bonitetu na osnovi matematičko-statističkih postupaka koji, između ostalog, pri izračunu uzimaju u obzir podatke o adresi. Detaljnije informacije o ovome, kao i o angažiranim uredima za davanje informacija može pronaći u Odredbama o zaštiti podataka tvrtke Billpay GmbH.

Nadalje, tvrtka Billpay, prema potrebi, koristi radi sprječavanja i otkrivanja prijevara i pomoćna sredstva trećih strana. Podaci dobiveni pomoću ovih pomoćnih sredstava, mogu se prema potrebi pohraniti šifrirani kod trećih strana, tako da ih može čitati samo tvrtka Billpay. Ovi se podaci koriste samo ako odaberete neku vrstu plaćanja našeg suradnika tvrtku Billpay, u suprotnom valjanost podataka automatski ističe nakon 30 minuta.

Paymill GmbH

Radi sprječavanja i otkrivanja prijevara prenosimo Vašu IP adresu tvrtki Paymill GmbH, St.-Cajetan-Straße 43, 81669 München. Tvrtka PAYMILL GmbH tom prilikom pohranjuje Vašu IP adresu na 72 sata. Svoju suglasnost možete opozvati u svako doba preko podataka za kontakt u impressumu, s primjenom od dana opoziva.

Prijava korisnika / korisnički račun

Kod nas imate mogućnost stvaranja osobnog korisničkog računa. U području korisničkog računa koje je zaštićeno zaporkom možete udobno upravljati svojim rezervacijama karata i pohraniti svoje podatke za buduća putovanja.

Polja koja su označena kao obvezna (*) i koja sadrže osobne podatke, koristit će se samo za implementaciju i obradu korisnikova računa. Potrebna je najprije samo e-mail adresa. Time potvrđujemo Vaš identitet. U okviru registracije možete dobrovoljno unijeti svoje ime i prezime, adresu ili prema potrebi podatke o svom računu.

Ovi će se podaci koristiti za izdavanje računa, ali i za funkciju automatskog popunjavanja tijekom budućih rezervacija karata. Uz to, ovdje možete također dobrovoljno unijeti svoj broj mobilnog telefona za potrebe kontaktiranja u slučaju kašnjenja i promjene itinerera putovanja.

Ako ste za to dali svoju suglasnost, pomoću funkcije „Ostanite prijavljeni“, na Vašem se uređaju pohranjuju tzv. trajni kolačići koji služe za to da se prilikom sljedeće posjete našoj web-stranici ne morate ponovno prijavljivati. Ova Vam funkcija neće biti na raspolaganju ako ste u postavkama svog preglednika deaktivirali pohranjivanje takvih kolačića.

Svoj korisnički račun – i s njim povezane osobne podatke – možete u svako doba ažurirati ili izbrisati u svom osobnom korisničkom računu.

Brisanje nema utjecaja na osobne podatke koji su potrebni za realizaciju ugovora, zbog zakonskih rokova o pohranjivanju podataka.

Newsletter

Prilikom prijave za Newsletter, Vaša se e-mail adresa koristi za komunikaciju s Vama, za slanje npr. poruka o uslugama, poruka sustava, e-mailova za potvrdu Vaše registracije, prosljeđivanje informacija o korisničkom računu, informacija o Vašim kartama i rutama putovanja ili Vašim profilima putovanja, dok se ne odjavite iz usluge Newsletter. Osim toga, Vašu e-mail adresu koristimo za vlastito oglašavanje. Odjava je moguća u svako doba.

Ako smo Vašu adresu dobili u vezi s rezervacijom karata ili putovanjem, a Vi se niste izrijekom izjasnili protiv, pridržavamo pravo da Vam redovito e-mailom šaljemo ponude proizvoda koji su slični onima koje ste već kupili iz našeg asortimana. Ovakvo korištenje Vaše e-mail adrese možete opozvati u svako doba slanjem poruke na adresu unsubscribe@flixbus.com ili preko poveznice za odjavu u reklamnom mailu, bez dodatnih troškova osim posredničkih troškova za e-mail prema osnovnoj tarifi.

Sigurnost podataka

Privatnost korisnika naše web-stranice i povezanih sustava štitimo tehničkim i organizacijskim mjerama. Za osiguranje sigurnog prijenosa osobnih podataka koristimo protokol šifriranja podataka SSL 3.0 (kao podređeni postupak šifriranja primjenjuje se RSA-2048 za infrastrukturu javnog ključa). Ovaj se postupak uspješno primjenjuje za čitavu internetsku mrežu (World Wide Web). Svi osobni podaci (ime, adresa, podaci o plaćanju itd.) stoga se na internetu prenose šifrirani tj. sigurni. Po simbolu (zatvorenog lokota) na donjoj traci prozora svog preglednika možete prepoznati da se nalazite u zaštićenom području.

Kolačići

FlixMobility umeće na web-stranicu tzv. kolačiće. Kolačići (cookies) su male datoteke koje se pohranjuju na Vašim nosačima podataka, a koje pohranjuju određene postavke i podatke za razmjenu s našim sustavom preko Vašeg preglednika. Neki kolačići koje koristimo brišu se odmah po završetku sesije preglednika, dakle nakon zatvaranja Vašeg preglednika (to su tzv. kolačići sesije). Ostali kolačići ostaju pohranjeni na Vašem uređaju i omogućavaju nama i našim partnerskim tvrtkama prepoznavanje Vašeg preglednika prilikom Vaše sljedeće posjete (trajni kolačići). Ovo pohranjivanje pomaže nam da na odgovarajući način oblikujemo web-stranicu za Vas, a Vama olakšava korištenje tako što npr. pohranjuje određene Vaše unose kako ih ne biste morali stalno ponavljati. Vaš preglednik Vam omogućava da ograničite postavke za korištenje i brisanje kolačića. Funkcija pomoći većine preglednika objašnjava kako te postavke možete izvršiti. Ako ne pristanete na uporabu kolačića, servisna funkcija naše internetske ponude možda neće funkcionirati.

Pravo na pristup informacijama i pravo prigovora

Prema Saveznom zakonu o zaštiti podataka imate pravo na besplatan pristup informacijama o svojim pohranjenim podacima te prema potrebi na ispravak, brisanje ili blokiranje podataka. Obratite se zato za ostale informacije ili za isticanje prava na prigovor na adresu: FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München ili na data.protection@flixbus.com.

Retargeting

Za optimizaciju naše ponude na internetu te za preporučivanje proizvoda u marketinške svrhe upotrebljavamo tehnologiju tvrtke Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, SAD; „Google”) radi izrade korisničkih profila pod pseudonimom u vezi s navikama posjetitelja tijekom pretraživanja internetskih stranica. U tu se svrhu mogu upotrebljavati kolačići koji omogućuju prepoznavanje internetskog preglednika tijekom ponovnog posjeta. Pohranjeni podaci o navikama tijekom pretraživanja stranica analiziraju se algoritmom, tako da se zatim mogu prikazivati ciljane preporuke za proizvode prema interesima korisnika u obliku reklamnih natpisa, odnosno oglasa na trećim stranicama. U korisničke profile pod pseudonimom ne unose se osobni podaci o vlasniku pseudonima bez izričite suglasnosti dotične osobe. Uvijek možete odbiti izradu korisničkih profila pod pseudonimom za prikazivanje reklama/oglasa na temelju interesa na stranici https://www.google.de/settings/ads. Više informacija o promidžbi na temelju interesa dostupno je na stranici http://www.google.com/policies/technologies/ads/.

Na ovoj internetskoj stranici upotrebljava se opcija Retargeting-Pixel Custom Audiences društvene mreže Facebook, 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD. Facebook može posjetitelje naše internetske stranice uvrstiti u ciljnu skupinu za reklame Facebook-Ads s pomoću opcije Remarketing-Pixels. U tu će se svrhu na vašem računalu pohraniti Facebookov kolačić. Ostale informacije o opsegu i namjeni prikupljanja podataka, o tome kako Facebook obrađuje i upotrebljava podatke te o mogućim postavkama za zaštitu privatnosti dostupne su u Facebookovim smjernicama o zaštiti podataka na stranicama https://facebook.com/policy.php i https://www.facebook.com/ads/settings. Korištenje opcije Custom Audiences možete odbiti na stranici www.youronlinechoices.com/de/praferenzmanagement, a ako imate korisnički račun na Facebooku, to možete učiniti ovdje.

Web-analize

1. Google Analytics

Ova web-stranica koristi Google Analytics, uslugu analize weba tvrtke Google Inc. („Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tzv. „Cookies“, tekstualne datoteke koje pohranjuje na Vašem računalu, a koji omogućuju analizu Vašeg korištenja web-stranice. Ova internetska stranica također upotrebljava aplikaciju Google AMP Client ID API kako bi putem usluge Google Analytics povezala aktivnosti korisnika na ubrzanim mobilnim stranicama (AMP) s aktivnostima korisnika na mobilnim stranicama koje nisu ubrzane. Google kodovi za praćenje ove web-stranice koriste funkciju „_anonymizeIp()“. Zbog toga se IP adresa unutar država članica Europske unije ili drugih država potpisnica diljem Europske ekonomske zajednice samo skraćeno obrađuje kako bi se isključila mogućnost izravnog povezivanja s osobom. Samo se u iznimnim slučajevima na poslužitelj tvrtke Google u SAD-u prenosi puna IP adresa i tamo skraćuje. Po nalogu vlasnika ove web-stranice tvrtka Google koristi ove informacije kako bi procijenila korištenje web-stranice i sastavila izvješća o aktivnostima na web-stranici, te za njega pribavila informacije o ostalim uslugama povezanim s korištenjem web-stranice i interneta. Prenesena IP adresa s Vašeg preglednika u okviru usluge Google Analytics ne povezuje se s ostalim podacima tvrtke Google. Pohranjivanje kolačića možete spriječiti odgovarajućih postavkama u softveru Vašeg preglednika, ali Vam napominjemo da u tom slučaju možda nećete moći koristiti sve funkcionalnosti ove web-stranice u punom opsegu. Osim toga možete spriječiti prikupljanje informacija koje su stvorene pomoću kolačića i koje se odnose na Vaše korištenje web-stranice (uklj. Vašu IP adresu) na Googlu, kao i obradu tih podataka od strane tvrtke Google tako da preuzmete i instalirate dostupne dodatke preglednika na sljedećoj poveznici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de

2. adjust

Ova web-stranica/aplikacija koristi, između ostalog, i tehnologiju analize „prilagodi“ tvrtke adjust GmbH (“adjust”). adjust pritom za analizu koristi isključivo anonimno IP i Mac adrese korisnika. Povratna veza sa stvarnom osobom pritom nije moguća. Korištenjem ove web-stranice/aplikacije za potrebe analize pristajete na obradu tako anonimno prikupljenih podataka na unaprijed opisani način i za unaprijed imenovanu svrhu.

3. Webtrekk

Za statističku analizu web-stranica koristimo se tehnogijama tvrtke Webtrekk GmbH, Robert-Koch-Platz 4, 10115 Berlin. Pomoću usluge tvrtke Webtrekk prikupljamo statističke podatke o korištenju naših web-ponuda.  Tvrtka Webtrekk GmbH posjeduje certifikat TÜV organizacije iz područja web-kontrolinga. Pritom se naročito provjerava prikupljanje i obrada podataka o praćenju te izdaje certifikat za pridržavanje propisa o zaštiti i sigurnosti podataka. U okviru korištenja ovih web-stranica prikupljaju se i analiziraju informacije koje prenosi Vaš preglednik. To se ostvaruje pomoću tehnologije kolačića i tzv. piksela koji su povezani na svakoj web-stranici.  Mogućnost izravnog povezivanja s osobom je u svakom trenutku isključena. Na ovaj način prikupljeni podaci služe za stvaranje anonimnih korisničkih profila koji su osnova za oblikovanje web-statistika. Podaci koji su prikupljeni pomoću Webtrekk tehnologija se, bez izričite suglasnosti dotičnih osoba, ne koriste da bi se osobno identificirali posjetitelji ovih web-stranica te se nikada ne povezuju s osobnim podacima preko nositelja pseudonima.

Prikupljanje i pohranjivanje podataka od strane tvrtke Webtrekk može se opozvati u svako doba s primjenom od dana opoziva. U tu svrhu i za dodatne informacije o zaštiti podataka tvrtke Webtrekk pozovite sljedeću poveznicu na stranici: http://www.webtrekk.com/index/datenschutzerklaerung/opt-out.html.

4. Praćenje kampanja od strane tvrtke AdClear 

Koristimo se uslugama tvrtke AdClear GmbH, Robert-Koch-Platz 4, 10115 Berlin („AdClear ") radi prikupljanja statističkih podataka za praćenje kampanje, kako bismo u skladu s tim optimirali ponudu za svoje klijente. U tu svrhu koriste se i kolačići. Podaci se prikupljaju isključivo u anonimnom obliku. Osobni podaci ne prosljeđuju se tvrtki AdClear. Tvrtka AdClear GmbH certificirana je za zaštitu podataka na području sustava za praćenje kampanja od strane TÜV Saarland.
Za slučaj da niste suglasni s prikupljanjem podataka od strane tvrtke AdClear predviđen je kolačić pod nazivom „adclearoptout“.
Niste stavili prigovor na prikupljanje podataka od strane tvrtke AdClear.
Protivljenje prikupljanju podataka od strane tvrtke AdClear

5. AB Tasty

Osim toga, ova mrežna stranica upotrebljava softver za mrežnu analizu AB Tasty tvrtke AB TASTY SAS, koji se koristi za A/B i multivarijantno ispitivanje. Ovaj softver upotrebljava kolačiće kako bi prepoznao pretraživač posjetitelja te analizirao uporabu ove mrežne stranice. Kolačići ne prikupljaju osobne podatke. Više informacija o tome kako AB TASTY obrađuje vaše podatke dostupno je na stranici https://www.abtasty.com/uk/terms-of-use/. Na ovoj stranici nalaze se upute pomoću kojih u svakom trenutku možete deaktivirati praćenje.

6. Hotjar

Za unaprjeđenje korisničkog iskustva na našim internetskim stranicama primjenjujemo softver tvrtke Hotjar http://www.hotjar.com, 3 Lyons Range, 20 Bisazza Street, Sliema SLM 1640, Malta, Europa). Pomoću softvera možemo izmjeriti i analizirati ponašanje korisnika (pokrete mišem, klikove, unose putem tipkovnice, visinu pomicanja itd.) na našim internetskim stranicama. Zato se na uređajima korisnika postavljaju kolačići te se mogu pohraniti podaci o korisnicima, poput npr. informacija s preglednika, o operacijskom sustavu, vremenu zadržavanja na stranici itd. Više o obradi podataka pomoću usluge tvrtke Hotjar možete pronaći na stranici https://www.hotjar.com/privacy. Uslugu tvrtke Hotjar možete opozvati na stranici https://www.hotjar.com/opt-out

Programski dodaci za društvene mreže


1. Facebook

Na našoj web-stranici koriste se tzv. programski dodaci za društvene mreže („Plugins“) za društvenu mrežu Facebook kojom upravlja tvrtka Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, USA („Facebook“). Programski su dodaci označeni Facebook logotipom ili dopunjeni „Programskim dodatkom za društvene mreže tvrtke Facebook“ odnosno „Facebook programskim dodatkom za društvene mreže“. Pregled Facebook programskih dodataka i njihov izgled možete pronaći ovdje: https://developers.facebook.com/docs/plugins.
Kada pozovete neku stranicu naše web-prezentacije koja sadrži takav dodatak, Vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s Facebook poslužiteljima. Sadržaj programskih dodataka prenosi se sa stranice Facebook izravno na Vaš preglednik i postaje dio te stranice. Ovim povezivanjem Facebook dobiva informacije da je Vaš preglednik pozvao odgovarajuću stranicu web-prezentacije čak i kada nemate Facebook profil ili niste trenutačno prijavljeni na Facebook mrežu. Ove se informacije (uključujući i Vašu IP adresu) prenose izravno s Vašeg preglednika na poslužitelj tvrtke Facebook u SAD-u i tamo pohranjuju.
Ako ste prijavljeni na Facebook mrežu, tada Facebook može odmah prilikom posjete pridružiti našu web-stranicu Vašem Facebook profilu. Ako se pomoću programskih dodatka nalazite u interakciji, npr. ako ste pritisnuli gumb „Sviđa mi se“ ili upisali neki komentar, te će se informacije odmah prenijeti izravno na poslužitelj tvrtke Facebook i tamo pohraniti. Osim toga, informacije će se objaviti na Vašem Facebook profilu i prikazati Vašim Facebook prijateljima.
Facebook može ove informacije koristiti za potrebe oglašavanja i oblikovanja Facebook stranica primjereno potrebama. U tu svrhu Facebook stvara profile korištenja, interesa i veza, npr. kako bi procijenio Vaše korištenje naše web-stranice u vezi s reklamnim oglasima koji Vam se prikazuju na Facebook stranici, kako bi informirao druge Facebook korisnike o Vašim aktivnostima na našoj web-stranici i kako bi pružio ostale usluge koje su povezane s korištenjem Facebook mreže. Ako ne želite da Facebook pridruži prikupljene podatke o našoj web-prezentaciji Vašem Facebook računu, morate se odjaviti s Facebook mreže prije posjete našoj web-stranici.
Svrhu i opseg prikupljanja i daljnje obrade i korištenja podataka pomoću Facebook mreže, kao i Vaša prava u vezi s tim te mogućnosti podešavanja zaštite privatnosti možete pronaći u uputama za zaštitu privatnosti Facebook mreže: http://www.facebook.com/policy.php.
Ako ne želite da Facebook izravno pridruži prikupljene podatke o našoj web-prezentaciji Vašem Facebook profilu, morate se odjaviti s Facebook mreže prije posjete našoj web-stranici. Učitavanje Facebook programskih dodataka možete potpuno spriječiti dodacima za Vaš preglednik, npr. pomoću „Facebook Blocker“ (https://www.comparitech.com/blog/vpn-privacy/stop-facebook-tracking/).


2. Programski dodaci za Twitter (npr. gumb „Pošalji na Twitter“)

Na našoj se web-stranici koriste tzv. programski dodaci za društvene mreže („Plugins“) usluge slanja Twitter mikro blogova, kojima upravlja tvrtka Twitter Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA („Twitter“). Programski su dodaci označeni Twitter logotipom, npr. u obliku plave „Twitter ptičice“. Pregled Twitter programskih dodataka i njihov izgled možete pronaći ovdje: https://dev.twitter.com/web/tweet-button.
Kada pozovete neku stranicu naše web-prezentacije koja sadrži takav programski dodatak, Vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s Twitter poslužiteljima. Sadržaj programskih dodataka prenosi se sa stranice Twitter izravno na Vaš preglednik i postaje dio te stranice. Ovim povezivanjem Twitter dobiva informacije da je Vaš preglednik pozvao odgovarajuću stranicu naše web-prezentacije čak i kada nemate Twitter profil i trenutačno niste prijavljeni na Twitter mrežu. Ove se informacije (uključujući i Vašu IP adresu) prenose izravno s Vašeg preglednika na poslužitelj tvrtke Twitter u SAD-u i tamo pohranjuju. Ako ste prijavljeni na Twitter mrežu, tada Twitter može odmah prilikom posjete pridružiti našu web-stranicu Vašem Twitter računu. Ako ste pomoću programskih dodatka u interakciji, npr. ako ste pritisnuli gumb „Pošalji na Twitter“, te će se informacije odmah prenijeti izravno na poslužitelj tvrtke Twitter i tamo pohraniti. Osim toga, informacije se objavljuju na Vašem Twitter računu i tamo prikazuju Vašim kontaktima.
Svrhu i opseg prikupljanja i daljnje obrade i korištenja podataka pomoću Twitter mreže, kao i Vaša prava u vezi s tim te mogućnosti podešavanja zaštite privatnosti možete pronaći u uputama za zaštitu privatnosti Twitter mreže: https://twitter.com/privacy.
Ako ne želite da Twitter izravno pridruži prikupljene podatke o našoj web-prezentaciji Vašem Twitter računu, morate se odjaviti s Twitter mreže prije posjete našoj web-stranici. Učitavanje Twitter programskih dodataka možete potpuno spriječiti dodacima za Vaš preglednik, npr. pomoću funkcije za blokiranje skripta „NoScript“ (http://noscript.net/).


3. Programski dodaci za Google+ (npr. gumb „+1“)

Na našoj web-stranici koriste se tzv. programski dodaci („Plugins“) društvene mreže Google+, kojom upravlja tvrtka Google Inc., 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google“). Programski se dodaci, npr. gumbi sa znakom „+1“, mogu prepoznati na bijeloj pozadini ili na pozadini u boji. Pregled Google programskih dodataka i njihov izgled možete pronaći ovdje: https://developers.google.com/+/plugins.
Kada pozovete neku stranicu naše web-prezentacije koja sadrži takav programski dodatak, Vaš preglednik uspostavlja izravnu vezu s Google poslužiteljima. Sadržaj programskih dodataka Google prenosi izravno na Vaš preglednik i on postaje dio te stranice. Ovim povezivanjem Google dobiva informacije da je Vaš preglednik pozvao odgovarajuću stranicu naše web-prezentacije čak i kada nemate Google+ profil i trenutačno niste prijavljeni na Google+ mrežu. Ove se informacije (uključujući i Vašu IP adresu) prenose izravno s Vašeg preglednika na neki poslužitelj tvrtke Google u SAD-u i tamo pohranjuju. Ako ste prijavljeni na Google+ mrežu, tada Google može odmah prilikom posjete pridružiti našu web-stranicu Vašem Google+ profilu. Ako ste pomoću programskih dodatka u interakciji, npr. ako ste pritisnuli gumb „+1“, odgovarajuće informacije će se odmah prenijeti izravno na neki poslužitelj tvrtke Google i tamo pohraniti. Osim toga, informacije se objavljuju na Vašem Google+ računu i tamo prikazuju Vašim kontaktima. Svrhu i opseg prikupljanja i daljnje obrade i korištenja podataka pomoću Google mreže, kao i Vaša prava u vezi s tim te mogućnosti podešavanja zaštite privatnosti možete pronaći u uputama za zaštitu privatnosti tvrtke Google: http://www.google.com/intl/de/+/policy/+1button.htmlh.

Ako ne želite da Google izravno pridruži prikupljene podatke o našoj web-prezentaciji Vašem Google+ računu, morate se odjaviti s Google+ mreže prije posjete našoj web-stranici. Učitavanje Google programskih dodataka možete potpuno spriječiti dodacima za Vaš preglednik, npr. pomoću funkcije za blokiranje skripta „NoScript“ (http://noscript.net/).