Ako imaš bilo kakvih poteškoća prilikom korištenja ove stranice, molimo te da nazoveš +385 13000803 ili se obratiš FlixBus Google Assistant aplikacija.

§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Autobus iz i u Krakov

Naše sigurnosne mjere

Naše sigurnosne mjere su prilagođene najvišim standardima kako bi tvoje putovanje bilo ugodno i sigurno.

Više informacija o sigurnosti

Novosti

Pronađi najnovije informacije o trenutnim uslugama i autobusnoj mreži.

Više informacija
Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.

Informacije o trenutnoj liniji
Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.

Putovanje autobusom i okoliš

Vozni red za grad: Krakov

Nađi red vožnje od
do
Odaberi dane
Polazak
povratak
Dani Presjedanja Odj. Trajanje Dol Od
§§ getWeekdayString(connection.weekdays) §§ §§ connection.interconnection_transfers.length §§ §§ formatTimeFilter(connection.departure.timestamp, connection.departure.tz) §§ §§ formatDuration(connection.duration.hour, connection.duration.minutes) §§ §§ formatTimeFilter(connection.arrival.timestamp, connection.arrival.tz) §§ §§ connection.price > 0 ? formatPrice(connection.price) : 'Kupi odmah' §§
Trajanje: §§ connection.duration.hour §§:§§ connection.duration.minutes < 10 ? '0' + connection.duration.minutes : connection.duration.minutes §§
Vrijeme za presjedanje: §§ connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.hour < 10 ? '0' + connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.hour : connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.hour §§:§§ connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.minutes < 10 ? '0' + connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.minutes : connection.interconnection_transfers[tripIndex-1].duration.minutes §§
§§ stop.departure.timestamp + '000' | date :'HH:mm' : stop.departure.tz §§ §§ stop.station.name §§
preko  
§§ viaStop.station.name §§ §§ viaStop.station.name §§,  ...,  §§ viaStop.station.name §§ ,
§§ stop.arrival.timestamp + '000' | date :'HH:mm': stop.arrival.tz §§ §§ stop.station.name §§
preko
§§ stop.arrival.timestamp + '000' | date : 'HH:mm' : stop.departure.tz §§ §§ stop.departure.timestamp + '000' | date : 'HH:mm': stop.departure.tz §§
§§ stop.station.name §§

Zanima te Krakov? Više gradova poznatih po dvorci:

Otkri Krakov kroz Ivanove oči

Ivan - FlixBlogger Otkada sam bio klinac znao sam da želim upoznati svijet i otputovati na sva ona mjesta koja sam tada viđao na televiziji ili na slikama. Danas sam taj isti klinac i dijelim istu životnu filozofiju, samo se lista s mjestima koja želim posjetiti debelo povećala i aktivno radim na smanjenju iste.
Zagreb
29 godina
Znatiželjni istraživač

Krakov: Turističke informacije

Grad Krakow

Opće informacije

Krakov je drugi najveći grad u Poljskoj, s oko 750 tisuća stanovnika. Nalazi se na obalama rijeke Visle i centar je Malopoljskog vojvodstva. Od 1038. do 1596. godine Krakov je bio glavni i najvažniji grad Poljske, što se jasno vidi dok obilazite grad. Grad je prepun povijesnih znamenitosti važnih za poljsku, ali i europsku povijest. Krakov je jedan od najstarijih poljskih gradova čija povijest seže nekoliko tisućljeća unatrag. Na prostoru Krakova živjeli su i Bijeli Hrvati, preci današnjeg hrvatskog naroda. Prvi povijesni zapis u kojemu se spominje Krakov seže iz daleke 966. godine, kada ga židovski trgovac Abraham ben Jacob spominje kao važno trgovačko čvorište. Prema legendi, Krakov je osnovao vojvoda Krak (Krakus) uz kojeg se veže i simbol grada, zmaj. Ovdje se nalazi i drugo najstarije sveučilište srednje Europe (Krakovska akademija), osnovano 1364. godine. Vrlo velik doprinos povijesnom i trgovačkom razvitku grada donijeli su Židovi koji su u velikom broju nastanjivali ovaj grad, a njihovu prisutnost dokazuje i jedna od najstarijih sinagoga u Europi, koja se nalazi ovdje. Nakon 1596. godine kada je izgubio status glavnoga grada Poljske (u korist Varšave), njegov značaj bitno slabi. Unatoč tome, danas je Krakov značajna kulturna i turistička prijestolnica Poljske. 

Pogled na tržišni trg u Krakovu

Znamenitosti

Prvo što bih ovdje spomenuo je povijesna gradska jezgra ili Stari grad (Stare Miaste). U cijelosti je uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine 1978. godine kao prva takva u svijetu. Najbitnije znamenitosti stare jezgre nalaze se na Glavnom trgu (Rynek Główny). Ovo je najveći očuvani srednjovjekovni trg u Europi i planski je napravljen kao pravilan četverokut kako bi od Krakova napravio veliko trgovačko središte, što se možemo složiti da mu je svakako uspjelo. Usred velikog trga nalazi se stari renesansni trgovački centar Sukiennice, ikona Krakova sagrađena u 15. stoljeću. Na trgu se također nalaze i bazilika Svete Marije (Kościół Mariacki) iz 14. stoljeća, crkva Svetog Vojtjeha (Kościół św. Wojciecha) te toranj bivše gradske vijećnice (Wieża ratuszowa) koji dominira trgom i s čijeg vrha se može vidjeti najbolji pogled na Krakov. Ostale vrlo bitne znamenitosti Krakova nalaze se na brdu Wawel. Ovdje se nalaze kraljevski dvorac iz 14. stoljeća u kojem su obitavali poljski kraljevi, a odmah pored dvorca nalazi se katedrala svetog Stanislava i Vaclava. U katedrali su pokopane važne osobe iz poljske povijesti poput svih njihovih kraljeva, ali i modernijih poljskih predsjednika poput Lecha Kaczynskoga. U Poljskoj se ova katedrala smatra nacionalnim svetištem zbog svoje kulturne i povijesne važnosti za poljski narod.

Rudnik soli Wieliczka

Rudnik Wieliczka

Rudnik soli Wieliczka (Kopalnia soli Wieliczka) je znamenitost koja je uz, naravno, samu povijesnu jezgru mene najviše zanimala prije posjete Krakovu. Ovo je rudnik na devet katova čija dubina seže skoro 400 metara. Sol se ovdje kontinuirano kopala od 13. stoljeća, što ga čini jednim od najstarijih rudnika u Europi, pa sve do 2007. godine kada je proizvodnja prestala. Nakon što je rudnik prestao s proizvodnjom odlučili su od njega napraviti muzej i turističku atrakciju koja je eto, privukla i mene u Krakov. Rudnik je prekrasan i riječima vrlo težak za opisati stoga ga svakako posjetite pri posjeti Krakovu. U rudniku se nalaze mnogobrojne skulpture od soli, kapele, oltari te Crkva svete Kinge koja slovi kao najveća podzemna crkva na svijetu. Sve što se unutra nalazi su od žive soli  isklesali rudari koji su ovdje radili. Turistička ruta kroz rudnik dugačka je 3,5 kilometara i vodi vas kroz sve najbitnije znamenitosti u rudniku. Postoje i dvije legende o nastanku rudnika. Jedna govori o tome kako je poljska princeza, Sveta Kinga, ovdje dala iskopati bunar za svoju žednu svojtu na putu za Mađarsku. Međutim, kada su počeli kopati naišli su na kamen koji je svjetlucao od soli i tako je ovdje nastao rudnik. Druga legenda govori o postojanju patuljaka koji su rudarima pomagali i čuvali ih od poplava i klizišta. Moram priznati da mi je čak druga legenda dosta uvjerljiva s obzirom na to da se u rudniku nalazi mnogo skulptura patuljaka.

Barbican u Krakovu

Što još?

U Krakovu se nalaze brojni muzeji koje vrijedi posjetiti kako bi dobili još bolji dojam o samome gradu, ali i njegovoj povijesti. Jedan od takvih muzeja je svakako Narodni muzej u Krakovu (Muzeum Narodowe w Krakowie) koji zapravo čine 12 muzejskih ustanova koje nude 15 stalnih izložbenih postava. Jednu od tih 12 ustanova sam posjetio i sam tijekom svoje posjete Krakovu, a to je bila Galerija poljske umjetnosti 19. stoljeća (Galeria sztuki polskiej XIX w. w Sukiennicach). Galerija se nalazi u zgradi Sukiennice, na njezinom prvom katu, a osnovana je davne 1879. godine i bila je prva takva ustanova u gradu. S Krakovom se također veže i postojanje nešto drugačije „ustanove“. Koncentracijski logor Auschwitz, najveći je takav logor nekadašnje nacističke Njemačke i nalazi se 50 kilometara od Krakova. Nekadašnje poprište ubijanja i istrebljenja više od milijun ljudi, danas je memorijalni muzej čija zadaća je osvijestiti ljude što se ovdje uistinu događalo te da više nikada nitko ni ne pomisli na nešto ovakvo. Posjetu Auschwitzu preporučujem svima i smatram da bi ga svi trebali posjetiti barem jednom u životu. Iako je vrlo mračno i depresivno iskustvo hodati, čitati i slušati o onome što se ovdje uistinu događalo, smatram da nakon toga zbilja drugačije krenete gledati na neke stvari koje se događaju i danas u svijetu. Svi smo svjesni činjenice da svijetu treba mir i da svijet više nikada ne smije biti poprište ovakvih zločina i zato prilikom sljedeće posjete Krakovu svakako ostavite vremena i za Auschwitz. 

Krakov: Tvoje autobusne stanice

Obrati pozornost na to da Krakov ima 2 autobusnih stanica.
Autobusna karta od 9 kn
Broj linija iz Krakov 143
Broj autobusnih postaja u Krakov 2
Zemlja Poljska