Putovanje s 0 emisije? Naravno, uz FlixBus i FlixTrain!

Zajedno s našim klijentima svjesnim klimatskih promjena uvodimo promjene za stvaranje budućnosti održivog putovanja.

Kako to funkcionira? Naše vodeće načelo: Izbjegni! Smanji! Neutraliziraj! 

Mi smo dinamična, entuzijastična, napredna tvrtka i imamo viziju - pametnu i zelenu mobilnost kako bi svatko mogao doživjeti svijet. Naša je vizija postati 100% ugljično neutralni u budućnosti. Da bismo to postigli, učinit ćemo sljedeće:

  • Povećati uporabu obnovljivih izvora energije kroz Alternative Drive & Fuel tehnologije
  • Osigurati visoke ekološke standarde flote FlixBusa
  • Poboljšati energetsku učinkovitost u radu putem održivih ureda i smjernica za putovanja
  • Oblikovati model kompenzacije za preostalu emisiju CO₂

Inovacije u prijevozu

Inovacije predstavljaju bit našeg poslovanja. Nastojimo unijeti promjene kada je u pitanju prelazak s fosilnih goriva na opcije obnovljive energije, uključujući istraživanja u autobuse koji voze na zeleni vodik i prirodni plin.
FlixBus je 2018. godine pokrenuo pilot projekte s prvim električnim autobusima na svijetu u Francuskoj i Njemačkoj. Od veljače 2020. autobus sa solarnim pločama instaliranim na krovu vozi od Dortmunda do Londona (preko Eindhovena, Antwerpena, Bruggea i Calaisa), smanjujući za 7% prosječnu emisiju CO₂ u prvim tjednima vožnje.

Naknada CO₂ putem međunarodno poznatog nevladinog partnera atmosfaira

Putovanje autobusom prilagođeno je klimi, ali ne i 100% CO₂ neutralno. Putnicima koji su voljni i sposobni doprinijeti nudimo mogućnost nadoknade CO₂ putem UN Gold Standard projekata na globalnom jugu i istovremeno oblikovanje budućnosti održive mobilnosti u gradovima i zajednicama u kojima živimo.

Jednostavnim klikom na gumb možeš ne samo nadoknaditi točne emisije svog putovanja, već i izravno utjecati na održivi život u svojim lokalnim zajednicama.

Prilikom internetske rezervacije putem FlixBusa, jednostavno označi polje „Naknada CO₂“ nakon što odabereš svoje putovanje unutar Europe.

Emisije CO₂ s tvog putovanja tada se izračunavaju na temelju udaljenosti. Izračunati iznos tada se automatski dodaje cijeni karte. Tvoj doprinos okolišu obično iznosi otprilike 1–3% cijene tvoje karte. P.S. Naravno, mi nadoknađujemo 100% naših vlastitih poslovnih putovanja! #WalktheTalk”.

Kamo odlazi novac?

75% tvog doprinsa klimi koristi se za potpunu nadoknadu emisije s tvog putovanja financirajući štednjake u ruralnoj Ruandi. Preostalih 25% odlazi u Future of Mobility Fund utemeljen od strane FlixBusa i atmosfaira kako bi pokrenuli održivu mobilnost i dekarbonizaciju u gradovima i zajednicama u kojima poslujemo. Ovdje tvoja donacija pomaže da nove tehnologije za ugljično-neutralno putovanje iz laboratorija dođu u primjenu i na cestama. Time ćeš također podržati i lokalne zajednice, nevladine udruge i volonterske skupine kako bi ekološki prihvatljivi životni izbori bili dostupni svima. Širom svijeta više od 6,5% naših putnika odluči dati takav doprinos klimi i s nama ići na ugljično neutralna putovanja.

Što smo do sada postigli zajedno?

Zdravi obroci i okoliš u Ruandi

U ruralnoj Ruandi većina ljudi priprema svoje obroke na otvorenoj vatri koja je neučinkovita tehnologija jer zahtijeva puno drva i pridonijela je masovnoj sječi šuma. Uz pomoć putnika FlixBusa i drugih partnera, atmosfair subvencionira prodaju visoko učinkovitih štednjaka - nazvanih Save80 - koji koriste 80 posto manje drva, smanjujući ogromne emisije ugljika i uklanjajući pritisak iz lokalnih šuma. Osim toga, lokalni partneri atmosfaira, SaferRwanda i Rwanda Women’s Network, zapošljavaju radnike da lokalno sastavljaju štednjake i organiziraju njihovu prodaju širom zemlje, pružajući posao i obuku preko 200 radnika do sada. Projekt je certificiran od strane UN-a kao i Gold Standarda i redovito se neovisno revidira. Do 2020. godine projekt je uštedio više od 300 000 tona CO₂.

Osim što štite okoliš, štednjaci Save80 štite i zdravlje korisnika smanjenjem dima. atmosfair se trenutno udružuje s nevladinom organizacijom Buana eV kako bi proveo terensku studiju ispitujući kako korištenje štednjaka Save80 umjesto otvorenih vatri poboljšava funkciju pluća kod stanovnika Ruande.

Od 2017. godine putnici FlixBusa nadoknadili su više od 60.000 tona CO₂ kroz projekt u Ruandi. To je više od 2 milijarde kilometara prijeđenih FlixBusom!

Infrastruktura za punjenje električnih autobusa 

FlixBus kao prva tvrtka na svijetu testira električne autobuse na redovnim daljinskim relacijama. 2018. godine s vožnjom je započeo prvi njemački električni međugradski autobus. Tvoj klimatski doprinos pomogao je utrti put ovoj prekretnici i budućim električnim autobusima financiranjem potrebne infrastrukture za punjenje. Nedostatak punionica koje su sposobne opskrbiti velika vozila električnom energijom jedna je od glavnih zapreka koja trenutno sprečava da električni autobusi zavladaju cestama.

Vozeći između Mannheima i Frankfurta 12 mjeseci, autobus je uštedio otprilike 1 tonu CO₂ na 1000 km izbjegavajući izgaranje dizela. Tako je ugljični otisak litij-željezno-fosfatne baterije autobusa u potpunosti nadoknađen nakon oko 39000 km.

Dostava na zelenim kotačima električnih teretnih bicikala

2016. godine pitali smo vas na Facebooku na što biste željeli da potrošimo vaš klimatski doprinos. S više od 1000 glasova, odluka je pala na potporu održivoj urbanoj mobilnosti financiranjem električnih teretnih bicikala. Zahvaljujući vašoj dobroj volji i doprinosu, osigurali smo 16 teretnih bicikala za 5 različitih društvenih organizacija, uključujući Foodsharing eV, Tafel i Caritas u 11 gradova diljem Njemačke i 2 grada u Austriji. Kao odgovor na pandemiju 2020. godine, četiri bicikla donirana su društvenim organizacijama koje su tijekom lockdowna dostavljale hranu i robu ranjivim skupinama. Kad god se ne koriste, ovi bicikli bit će dostupni javnosti besplatno putem platformi za iznajmljivanje teretnih bicikala.

Od 16 bicikala, 13 je donirano Foodsharing-u kao potpora njihovom radu na očuvanju hrane od otpada. Otpad hrane glavni je izvor emisija stakleničkih plinova, jer se svake godine otpada oko jedne trećine sve proizvedene hrane u svijetu. Lokalni volonteri biciklima spašavaju višak hrane od bacanja u kontejnere i distribuiraju je dobrotvornim organizacijama i unutar svojih zajednica. S električnim teretnim biciklima volonteri mogu uštedjeti oko 100 tona hrane svake godine, izbjegavajući tako emisiju CO₂ od oko 700 tona. Ova količina CO₂ ekvivalentna je FlixBusu koji kruži ekvatorom oko 21 puta.

Obrazovanje o klimatskim promjenama  

Odrezak ili povrće? Avion ili autobus? Kakva je razlika za klimu? To je pitanje na koje učenici 4. razreda pronalaze odgovore na satovima klimatskog odgoja i obrazovanja koji se financiraju iz vašeg klimatskog doprinosa. U ovim lekcijama koje profesionalno osmišljava i podučava obrazovna neprofitna organizacija Deutsche Umweltaktion (DUA), djeca na razigran i zabavan način uče o svom ugljičnom otisku. Ukupno su održana 32 sata u školama u Njemačkoj, Francuskoj i Austriji.

Solarna energija za SOS Dječje selo

2020. godine vaš klimatski doprinos financirao je instalaciju solarnog PV sustava i priključnog hibridnog automobila za SOS Dječje selo u Sarajevu, BiH. Ovaj solarni sustav pružit će čistu električnu energiju za oko 100 djece i osoblja koji žive u selu i troše električnu energiju iz nacionalne mreže koja se uglavnom temelji na ugljenu. Nadalje, čista struja koristit će se za punjenje automobila i omogućiti vođenje poslova po gradu na održiv način. Godišnje će ovaj solarni sustav uštedjeti oko 24 tone CO2. To je otprilike jednako 10 povratnih letova od Berlina do New Yorka.

SOS dječja sela pružaju alternativne obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Selo u Sarajevu sagrađeno je za brigu o djeci siročićima za vrijeme bosanskog rata i od tada pruža dom pun ljubavi djeci u nevolji.