Autobus iz i u Split

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Split

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Otkrij sve destinacije

Split: Turističke informacije

Split: opće informacije

Split je jedan od najpoznatijih gradova Jadrana te kao takav obiluje divnim plažama; od pješčanih, šljunčanih, stjenovitih, do plaža za vlasnike četvronožnih ljubimaca. Najpoznatija je svakako plaža Bačvice; pješčana i idealna za obitelji s djecom, gdje dosta daleko od obale ostaje vrlo plitka voda. Bačvice su poznate po piciginu – sportu osmišljenom upravo ovdje, u Splitu. To je sport sa loptom („balunom“) namjenjen za pješčane plaže i tko god se nađe u Splitu trebao bi se barem nakratko u njemu okušati, jer doći u Split a ne probati ga je kao da niste niti bili u Splitu.

Dok putujem, volim istražiti i netipične sadržaje koje pojedini grad nudi. Split nudi doista raznovrsnu ponudu što adrenalinskih sportova, od kojih izdvajam rafting na rijeci Cetini, jednako prikladan za manje i više iskusne sportaše odnosno amatere, te zipline u kanjonu Cetine, dug ukupno 2100 metara kroz čak 8 žica. Vožnja kajakom, bicikliranje, ronjenje i skok padobranom samo su neke od aktivnosti koje bi ovdje trebalo isprobati. Barem jednom. Konačno, i život je samo jedan.

Split: znamenitosti

Poluotok, park šuma, poznato sportsko i rekreativno okupljalište udaljeno je od centra grada svega nekoliko kilometara. Najviša točka od čak 178 metara poviše Marmontove ulice pruža predivan pogled na cijeli grad. Do vidikovca se može popeti brojnim stepenicama sa Rive. Upravo ovo mjesto čini Split idealnim spojem divljeg i urbanog, kombinacijom netaknute prirode i razvijenog gradskog života. Na Marjanu se mnogi odmaraju u Galeriji Meštrović, mjestu na kojem se često održavaju i izložbe. Nalazi se tu još i nekoliko crkava, od kojih je najpoznatija crkva sv. Jere na samom Rtu Marjana, poznata po špilji pri dnu, a također su tu Zoološki vrt i Prirodoslovni muzej.

Druga lokacija koja mi je izuzetno draga je nogometni stadion Poljud, koji nije rezerviran samo za velike nogometne fanove, nego privlači i brojne druge turiste. To je prvo što sam posjetila pri svom prvom odlasku u Split još prije mnogo godina, kao tadašnji veliki Hajdukov navijač. Poznat je po divnom osvjetljenju te ga mnogi smatraju najljepšim hrvatskim nogometnim stadionom. Splitska tržnica, poznata kao Pazar, te ribarnica Peškarija mjesto je bogato domaćom hranom.

Split: Kultura i povijest

Splitske Prokurative ili Trg Republike u samom središtu grada, mjesto je gdje se održavaju mnoga kulturno – zabavna događanja i festivali, a ujedno je to i kazališni prostor s kojeg se pruža divan pogled na Splitsku Rivu. Upravo se Riva kao jedno od najpoznatijih mjesta u Splitu nastavlja na trg i predstavlja svojevrsni simbol grada. Krase ju palme te brojni kafići i restorani što ju čini omiljenim mjestom za ispijanje kave na otvorenom, osobito ljeti kada je tamo gotovo nemoguće naći prazno mjesto. U blizini je i Jupiterov hram te Dioklecijanovi podrumi koji su vjerojatno najveća gradska atrakcija. Smješteni su unutar Dioklecijanove palače i predstavljaju svjetski poznatu antičku baštinu. Često se tamo održavaju izložbe, koncerti ili sajmovi, ljeti i živi muzej, koji nudi realistični prikaz nekih od događaja iz doba Dioklecijana. Sama palača seže još iz 17. stoljeća, unutar nje je smještena najstarija svjetska Katedrala sv. Duje, a na najpoznatijem od tri ulaza stoji velika egipatska crna sfinga. Katedralu preporučujem obići zbog veličanstvenog pogleda s vrha, zvonika visokog 57 metara, sa kojeg se vidi pogled na Marjan. Mjesto na kojem je smještena naziva se Peristil. Tamo se ljeti odvija i smjena straže svakoga dana u podne.

Nedaleko palače nalazi se preko šest metara visok spomenik Grguru Ninskom. Ovaj ogroman brončani spomenik nalazi se točno između Zlatnih vrata i Đardina i nikako ga ne bi trebalo zaobići. Postoji legenda vezana za njegov nožni palac; ako ga dodirnete, ispuniti će vam se želja. Niti praznovjerni posjetitelji niti oni drugi ne odole se barem fotografirati uz njega, što je vidljivo od izlizane bronce koja je od dodira postala druge boje. Šetnjom dalje dolazi se do Pjace ili Narodnog trga, najveće gradske otvorene pozornice. U gradu ima nekoliko muzeja koje se svakako isplati posjetiti. Gotičko – renesansni Muzej grada Splita idealan je ako želite saznati nešto o povijesti grada, uz njega se nalazi i osmerokutna Mletačka kula koja je meni privukla posebnu pažnju zbog svog neobičog izgleda. Slično zanimljivno izgleda i Vestibul čija prekrasna kupola ima dugu i zanimljivu povijest o kojoj mi je satima pričao stariji gospodin koji živi u blizini. Kupola izvana nalikuje kocki, a iznutra je kružnog oblika. Vrlo je popularna i Tvrđava Gripe u koju je danas smješten Prirodoslovni muzej, a također je mjesto gdje se često održavaju koncerti, izložbe i druge manifestacije.

Split: noćni život

Najpoznatija splitska ulica svakako je Marmontova, koju mnogi smatraju i najljepšom, mjesto je za ljubitelje shopinga, gužve, umjetnosti. Manje popularna, ali vrlo zanimljiva ulica je jedna od najužih ulica na svijetu i zove se Pusti me da prođem. Ulica je toliko uska da se u njoj ne mogu mimoići dvije osobe, duga je desetak metara, a nalazi se u blizini Jupiterovog hrama. Nije ju lako naći, ali se isplati potražiti jer je prolazak njome doživljaj sam po sebi. Jedna od skupljih, ali doista jedinstvenih aktivnosti koje Split nudi je Dinner in the Sky iskustvo, koje omogućuje večeru da na visini od 60 metara. S pogledom na Split i obližnje otoke, uz jedan od tri menija, ova atrakcija međutim osim doze hrabrosti zahtjeva i deblji novčanik. Nedaleko od grada nalazi se Kaštela, grad od sedam spojenih naselja koje preporučujem za jednodnevne izlete.

Split: Osobitosti grada

Sustipan je poluotok na ulazu u splitsku luku, na kojem se nekada nalazilo i poznato splitsko groblje, danas je prekrasan park sa još ljepšim pogledom. Tamo se zadržavamo dosta dugo i nijedan odlazak u Split mi ne prođe bez uživanja u zalasku sunca upravo sa ovoga mjesta. Nedaleko je i ACI marina, meni kao ljubiteljici brodova jedna od omiljenih marina na Jadranu. U blizini marine ima doista mnogo sadržaja, no brodovi se mogu unajmiti i tako odploviti do nekog od obližnjih otoka. Katamarani i trajekti iz Splita na otoke voze ljeti svakodnevno, a bogatstvo hrvatskih otoka je dovoljan razlog za doći u Hrvatsku i stalno joj se vraćati te su upravo otoci poznata odredišta za ljetovanje mnogih poznatih osoba; polja lavande na najsunčanijem Hvaru, kamen sa Brača, Šolta za mirniji odmor, čaša vina na Visu ili posjet kući Marka Pola na Korčuli.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti