hero image

Autobus iz i u Graz

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Graz

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Graz (Girardigasse)

Graz (Murpark - Ostbahnstraße)

Graz (glavni željeznički kolodvor)

Graz (P&R Webling)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Graz: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

86

Broj autobusnih postaja

4

Država

Austrija

Ekološko putovanje?

Da

Graz: Turističke informacije

Graz: opće informacije

Graz je drugi najveći austrijski grad i glavni grad savezne republike Štajerske. Njegova povijest seže sve do rimskog doba no ime mu dolazi od slavenske riječi gradec, što u prijevodu znači mali dvorac na brdu. Naime, Graz je u početku svojeg postojanja pretežno bio naseljen slavenskim stanovništvom. Međutim nakon izvršene kolonizacije stanovništva s većinski germanskog govornog područja na teritorije današnje južne Austrije, slavenskih starosjedioca je bilo sve manje i ubrzo se ime gradec promijenilo u današnje ime Graz. Tijekom svoje povijesti, od prvog službenog spominjanja 1128. godine do danas, Graz je bio poznat po svojoj trgovini i velikim sajmovima. To može zahvaliti svojem iznimnom položaju i činjenici da su kroz povijest svi važni putevi, bilo prema Beču ili prema Hrvatskoj i Italiji, prolazili upravo kroz njega.

Uz to što je danas prijestolnica Štajerske, Graz je 2003. godine bio i europski glavni grad kulture. Grad je zbog te prestižne titule doživio apsolutni preobražaj svoje lokalne arhitekture. U gradu je došlo do većeg buđenja lokalne umjetničke scene, a također su izgrađene i današnje nezaobilazne moderne ikone Graza, Kunsthaus i Murinsel.

Graz: znamenitosti

Povijesno središte Graza i dvorac Eggenberg nalaze se na Popisu svjetske baštine UNESCO-a od 1999. godine. Upis na ovaj prestižan popis zaslužio je očuvanjem svoje kulturne baštine u kojoj su izmiješani razni stilovi gradnje nastali pod utjecajem srednjoeuropskih, talijanskih i balkanskih kulturnih krugova.

Najpoznatija znamenitost grada Graza svakako je Schlossberg, brdašce koje dominira iznad grada i s kojeg se pruža najbolji pogled na cijeli grad. Na Schlossberg se možete popeti stepenicama ili doći žičarom koja kreće sa Schlossbergplatza. Na vrhu brda nalaze se ruševine staroga dvorca koji se ovdje nalazio, te glavni simbol Graza, Uhrturm. Ova stara ikona Graza značajna je po tome što ima tri zvona, a svako je kroz povijest imalo posebnu namjenu. Prvo zvono je otkucavalo sate, kao i danas, drugo je otkucavalo kad je gradu prijetio požar, a treće je otkucavalo kad bi se održavalo smaknuće na glavnom gradskom trgu, Hauptplatzu.

Trg Hauptplatz je danas centar gradske vreve, a nekada je bio mjesto održavanja javnih smaknuća. Na trgu se nalazi predivna Gradska vijećnica (Rathaus) koja potječe iz 19. stoljeća. Na trgu se također nalazi i velika fontana, na čijem vrhu stoji Štajerski princ okružen s četiri žene koje simboliziraju četiri rijeke: Muru, Dravu, Enns i Sann.

Iza Gradske vijećnice smjestila se i velika palača Landhaus, građena u lombardskom stilu i u kojoj se nalazi sjedište Štajerskog parlamenta. Ona je također najvažniji primjer renesansne arhitekture u Austriji. U sklopu palače nalazi se i oružarnica Landeszeughaus koja je sa svojih 320000 primjeraka raznog oružja i oklopa najveći muzej oružja na svijetu.

Graz: Kultura i povijest

Zahvaljujući svojem strateškom položaju, Graz je oduvijek bio grad trgovine. Nalazi se na raskrižju svih važnih puteva prema Bavarskoj i ostatku Njemačke, prema Italiji, prema Hrvatskoj i ostatku jugoistočne Europe te prema glavnome gradu Austrije, Beču. Kroz svoju bogatu povijest izgradio je reputaciju sajmišnog grada i grada trgovine. Nekada se u Graz putovalo vrlo često, pogotovo dok u Hrvatskoj nisu postojali veliki trgovački centri i dok je ponuda u dućanima bila bitno manja nego tada u zapadnijim državama. Mnoštvo hrvatskih građana hrlilo je u Graz ne bi li kupili povoljnije namirnice i kvalitetniju robu. Danas se u gradu i okolici nalaze mnogi trgovački centri koje i dalje posjećuju brojni turisti koji hrle u grad, ali naravno i domaće stanovništvo. U samome centru grada nalaze se mnogi dućani poznatih marki, a kupnja u prelijepom centru Graza također nudi i posebni šarm kupnje. Za sve ostale kojima šarm nije bitan, već ih zanima pregršt robnih marki na jednome mjestu, izvan centra grada nalaze se veliki trgovački centri poput Center West, City Park, Mur Park te Seiersberg. Sami po sebi, trgovački centri su mamci za sve ljubitelje kupovine koji ovdje dolaze iz svih okolnih država, ali i šire.

Graz: noćni život

Zasigurno je danas velika većina ljudi probala i čula za čuvenu austrijsku Sacher tortu. U Grazu se tako nalazi restoran u kojem je prva Sacher torta ikada napravljena. Radi se o istoimenom restoranu Sacher u kojem možete probati tortu napravljenu po onoj pravoj originalnoj recepturi. U Grazu se također, pored katedrale (Domkirche), nalazi mauzolej cara Ferdinanda koji je bio car Svetog Rimskog Carstva i koji je danas znak sjećanja da je nekada u prošlosti Graz bio carski grad. Uz katedralu, od religijskih objekata u gradu, nalazi se i crkva Srca Isusova sagrađena 1887. godine u neogotičkom stilu sa svojim tornjem od 109 metara koji dominira iznad grada i svojom visinom je viši od oba tornja katedrale u Zagrebu. Dvije moderne ikone Graza, Kunsthaus i Murinsel danas su mamac za mnogobrojne turiste koji posjećuju grad, a sagrađeni su za potrebe predstavljanja Graza kao Europskog grada kulture. Muzej Kunsthaus je simbol sklada starinske i moderne arhitekture i svojom neuobičajenošću ostavlja bez daha. S druge strane, futuristički otočić Murinsel originalno je bio zamišljen kao privremena instalacija, međutim u gradu su ga odlučili ostaviti za stalno. Danas je omiljeno odredište svih ljubitelja kave te savršeno mjesto za odmor od razgledavanja grada.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti