hero image

Autobus iz i u Bratislava

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Bratislava

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Bratislava (Most SNP)

Bratislava (Einsteinova / Petrzalka)

Bratislava,,AS Mlýnské Nivy

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Bratislava: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

111

Broj autobusnih postaja

3

Država

Slovačka

Ekološko putovanje?

Da

Bratislava: Turističke informacije

Bratislava: opće informacije

Glavno obilježje, a ujedno i ikona Bratislave i njenoga staroga grada je zasigurno Bratislavski dvorac. Dvorac se nalazi na brežuljku na zapadu grada i vidljiv je iz svakog dijela Bratislave i dominira njenom vizurom. Kroz povijest je građen i renoviran u nekoliko stilova poput renesanse, gotike i baroka, a danas se u njemu nalazi sjedište slovačke Vlade te ogranak Slovačkog narodnog muzeja. Odmah ispod dvorca nalazi se katedrala svetog Martina koja je značajna zbog toga što se u njoj kroz povijest odvijala krunidba Ugarskih vladara.

Stara jezgra Bratislave nije velika, međutim vrlo je lijepo sređena i održavana. Centar zbivanja staroga grada je glavni gradski trg, na slovačkom Hlavné námestie. Na trgu se nalazi Rolandova fontana, napravljena za vrijeme ugarskog kralja Maksimilijana II., te Stara gradska vijećnica (Stará radnica) u kojoj je danas smješten Muzej grada Bratislave. Odmah pored vijećnice nalazi se i Primatova palača, sjedište gradonačelnika Bratislave.

Nedaleko od trga nalazi se zgrada Slovačkog narodnog kazališta, a na sasvim drugom kraju grada, sjeverno od centralnog trga, nalazi se Grasalkovićeva palača (Grasalkovičov palác), sjedište slovačkog predsjednika. Međutim, Grasalkovićeva palača nije posebna samo zbog toga, ona je za vrijeme Habsburške monarhije bila građena za hrvatskog plemića Antuna Grasalkovića koji je u to vrijeme bio predsjednik mađarskog ministarstva ekonomije i financija. Grasalković je bio blizak s Marijom Terezijom pa su se tako u palači odvijali razni balovi i plesovi posjećivani od samog vrha visokog društva Habsburgovaca.

Bratislava: znamenitosti

Bratislava je nakon pada komunizma i uspostave slovačke samostalnosti postala vrlo privlačno mjesto za ulaganje stranih investitora, što se pogotovo pokazalo nakon ulaska Slovačke u Europsku Uniju. Kao dokaz tome svjedoče brojne novogradnje koje se mogu vidjeti diljem grada, od modernih staklenih zgrada i trgovačkih centara do visokih nebodera koji dominiraju vizurom grada, ali i velika tvornica Volkswagena koja se nalazi u blizini grada. Ima više razloga zašto se Bratislava uspjela nametnuti kao moderan europski grad koji lako privlači investicije. Bratislava se nalazi u samome centru Europe, ima položaj na najvažnijoj europskoj rijeci Dunav, a nalazi se i vrlo blizu austrijskoga glavnoga grada Beča. Naime, Bratislava i Beč su najbliži glavni gradovi Europe i jedni od najbližih u svijetu, dijeli ih udaljenost od svega 60 kilometara, a nekada su bili povezani i tramvajem. Nadalje, Bratislava se nalazi na samome zapadnome kraju Slovačke, udaljena svega 4 kilometra od austrijske granice i 13 kilometara od mađarske granice. Sve su to činjenice koje zasigurno Bratislavi idu u prilog, a tijekom povijesti je također imala i jednu vrlo važnu ulogu, preko 200 godina bila je mjesto krunidbe Ugarskih kraljeva, što se odvijalo u katedrali svetog Martina.

Bratislava: Kultura i povijest

Bratislava iako relativno malen grad, nudi puno u odnosu na svoju veličinu. Uz neizbježan Bratislavski dvorac i staru jezgru, vrijedi spomenuti i Devinsku tvrđavu koja se nalazi u naselju Devin nedaleko od Bratislave. Tvrđava je jedna od najstarijih u Slovačkoj, a posebna je jer je jedna od tri tvrđave građene za vrijeme Nitranske kneževine. Vrijedi posjetiti i središnji bratislavski most, Novi most, točnije njegov vidikovac sagrađen u obliku NLO-a. S vidikovca se pruža vjerojatno najbolji pogled na grad upravo zbog svoje centralne pozicije. Od ostalih značajnih mostova, ističe se i most Apollo. Između dva mosta, na istočnoj obali Dunava, nalazi se veliki trgovački centar Eurovea, vjerojatno najpopularniji trgovački centar u Bratislavi s jako dobrom ponudom raznih brendova. Vrijedi spomenuti i Slavin, memorijalni centar i grobnicu nekoliko tisuća Sovjetskih vojnika koji su tijekom Drugog svjetskog rata stradali u osvajanju Bratislave. Memorijal je građen u staljinističkom stilu i s njega se pruža lijep pogled na ostatak grada.

Bratislava: noćni život

Kultni dio Bratislave, Petržalka, smještena na zapadnoj obali Dunava i na samoj granici s Austrijom, danas je jedan od najgušće naseljenih kvartova središnje Europe, ali i najnaseljeniji dio Bratislave koji broji preko 100 tisuća stanovnika. Kvart je velikom većinom stambene namjene. Prožet je šarolikim stambenim zgradama izgrađenim u socijalističkom stilu gradnje i svojim izgledom podsjeća na slične kvartove građene u ostalim gradovima bivših socijalističkih država poput Novog Zagreba ili Novog Beograda. Petržalka odiše životom i zasigurno bi ju trebali posjetiti za vrijeme posjete Bratislavi. Nekada je bila sinonim za kriminal, no danas je to siguran kvart koji se smatra gradom u gradu. Spojena je sa starim gradom s pet mostova, a već nekoliko godina ovdje vozi i tramvaj tako da putovanje u ovaj dio Bratislave nikada nije bilo lakše. Ovdje se nalaze veliki trgovački centar Aupark, vrlo popularan među stanovnicima Petržalke, ali i ostatka Bratislave, te EXPO Arena gdje se često održavaju razni sajmovi. U kvartu postoji i kazalište Arena, jedno od najstarijih kazališta u Slovačkoj.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti