hero image

Autobus iz i u Salzburg

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Salzburg

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Salzburg (glavni kolodvor - Lastenstraße)

Salzburg (jug - Hellbrunner Landesstraße)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Salzburg: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

100

Broj autobusnih postaja

2

Država

Austrija

Ekološko putovanje?

Da

Salzburg: Turističke informacije

Salzburg: opće informacije

Grad Salzburg poznat je kao rodni grad jednog od najpoznatijih kompozitora u povijesti glazbe, Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali to nije jedina atrakcija koju grad nudi. Malo izvan grada nalazi se bogat rudnik soli, koji možete posjetiti i proći kroz njega u rudarskim kolima. Koliko je taj rudnik bio važan za grad govori i to da je grad dobio djelomično ime po njemu – prijevod Salzburga značio bi „Utvrda soli“. Vratimo se sada malo natrag. Kao rodno mjesto Mozarta, Salzburg itekako slavi njegovo rođenje i odrastanje u njemu. Ulica u kojoj se nalazi Mozartova kuća (koju je moguće posjetiti) uvijek je uređena i zadržava šarm doba u kojem je Mozart odrastao. Gotovo da dobijete dojam kao da ste zaista proputovali natrag u to vrijeme. U toj se ulici ujedno nalazi originalan dućan koji radi Mozart kugle – ako ste tamo, obavezno ih morate isprobati. Oba se nalaze u centru grada, delom povijesne jezgre grada, koja se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom. Najpoznatiji kao rodni grad Mozarta i po svom rudniku soli, Salzburg nudi i bogatu povijest, koju možete i danas sami iskusiti. Sa svojim očuvanim povijesnim zdanjima, dvorcima i vrtovima, upotpunjen arhitekturom različitih perioda, Salzburg omogućuje unikatan vremeplov kroz vrijeme kojem ćete se uvijek rado vraćati.

Salzburg: znamenitosti

Zadržavajući se u povijesnoj jezgri grada, ljubitelji arhitekture cijenit će barokni stil u kojem je grad građen, pri čemu je stil očuvan, zbog velikog ulaganja u očuvanje grada onakvim kakav je bio za vrijeme njegove izgradnje. Držeći se arhitekture, mjesto vrijedno posjete u Salzburgu svakako je Salzburška katedrala. Izgrađena u baroknom stilu u 17. stoljeću, katedrala je posvećena Svetom Rupertu i Svetom Vergilijusu, te još uvijek, dan danas, sadrži krsni fond u kojem je kršten Wolfgang Amadeus Mozart. Sama katedrala nalazi se između dva trga – Residentzplatz i Domplatz, te je okružena velebnim lukovima sa sjeverne, južne i zapadne strane. Govoreći o Domplatzu, usred istoga dominira veliki spomenik Maria Immaculata (Bezgrješna Marija). Ta figura okružena je sa svoje četiri strane s četiri alegorične figure – anđeli, koji slave začeće, ljudi, čija mudrost nestaje začećem, vrag, koji se ljuti, te crkva, koja slavi začeće. Naravno, Bezgrješna Marija nije jedini spomenik. Na balustradi, iznad ulaza u katedralu, nalaze se četiri spomenika – Sveti Ivan, Sveti Matej, Sveti Marko i Sveti Luka. Simbolika spomenika je da nude spasenje i vječni život putem njihovih učenja. Za kraj, katedrala sadrži troje brončanih vrata, koje predstavljaju vjeru, ljubav i nadu – tri božanske vrline.

Salzburg: Kultura i povijest

Kada govorimo o crkvama u Salzburgu, u staroj jezgri grada nalaze se stara franjevačka crkva i crkva svetog trojstva. Krenuvši od franjevačke crkve, ona je jedna od najstarijih crkvi u Salzburgu. Originalno izgrađena u 8. stoljeću, crkva je arhitektonski redizajnirana u 15. stoljeću, u gotičkom stilu, kada je dodan toranj po kojem je danas prepoznatljiva. Zanimljiva činjenica je da je crkva izgrađena od Svetog Vergilija, koji je bio biskup Salzburga i, između ostalog, astrolog. Krenuvši do crkve svetog trojstva, zanimljivost kod nje je da sadrži dva stupa, koje sadrži četiri figure – tri simboliziraju vjeru, ljubav i nadu (tri božanske vrline, kao kod katedrale), dok četvrta figura predstavlja božansku mudrost. Od ostalih crkvi treba spomenuti Kollegienkirche (crkva Sveučilišta u Salzburgu), Benediktinski samostan Nonnberg i samostan Svetog Petra, koji je ujedno bivša katedrala Salzburga. Salzburg je svakako grad bogat crkvama, ali to nije jedino u čemu je bogat – tu su ujedno dva velebna dvorca, Hohensalzburg utvrda i Mirabell palača.

Salzburg: noćni život

Hohensalzburg (doslovno prevedeno visoki Salzburg, značenje je simbolično), jedan je od najstarijih dvorčeva u Europi, leži na vrhu brda Festungsberg (prijevod – Brdo utvrde), i pruža veleban pogled na staru jezgru Salzburga. Početno je izgrađena 1055. godine, ali dograđena je u ranom 16. stoljeću. Dvorac između ostalog sadrži vjerojatno najstariju željezničku prugu, koja je ranije služila za prenošenje teškog tereta, te se i dan danas koristi, iako u poboljšanom i moderniziranom obliku. Ironično, dvorac je jedini puta bio korišten kao utvrda za vrijeme Njemačkog seljačkog rata, 1525. godine. Interijer se sastoji od bogatog dvorišta i nekoliko krila, svaki sa svojim znamenitostima – jedan od najvećih aerofona (vrsta orgulje), Zlatna dvorana, Kapelu nadbiskupa Leonharda von Keutschacha, Zlatni dvoranu i naravno, bogatu spavaću sobu. Uz palaču na vrhu Salzburga, druga palača je Mirabell palača. Zajedno sa svojim vrtovima, nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom. Kroz povijest je služio kao rezidencija brojnih vlastelina i nadbiskupa, da bi nakon Drugog svjetskog rata kratkovremeno bila ured gradonačelnika. Njezina mramorna dvorana je poznato mjesto za održavanje koncerata, kao i za brojna vjenčanja. Uz impresivan interijer, palača ima jednako tako impresivan vrt. Geometrijski uređen, rađen je po uzorima raznih mitologija, iako su najpoznatija četiri kipa po likovima iz grčke mitologije – Eneja, Herkul, Paris i Had. Isti vrtovi korišteni su kao scenografija u filmu „Moje pjesme, moje snovi“, konkretno za scenu pjesme Do – Re – Mi, gdje Marija i djeca pjevaju oko kipa konja. Salzburg je grad u kojem je film u cijelosti sniman. Iako novijim generacija možda nije toliko poznat, svakako ga se isplati pogledati i zatim posjetiti grad koji je omogućio velebnost i bogatstvo filma.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti