hero image

Autobus iz i u Kopenhagen

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Kopenhagen

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Kopenhagen (glavni željeznički kolodvor - Ingerslevgade)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Kopenhagen: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

107

Broj autobusnih postaja

1

Država

Danska

Ekološko putovanje?

Da

Kopenhagen: Turističke informacije

Kopenhagen: opće informacije

Kopenhagen sam posjetio sredinom rujna, temperature su tada još uvijek bile dosta visoke, u hladu je bilo oko 28 Celzijevih stupnjeva što je vrlo visoko za ovaj dio svijeta. Stigli smo ranom zorom gdje su nas dočekale jutarnje gužve po gradu. Istraživanje Kopenhagena kreće s glavnog željezničkog kolodvora gdje nas je ostavio bus. Odmah što sam primijetio pri izlasku iz busa je broj bicikala i biciklista po gradu te posebno uređene biciklističke koje ne smetaju ostalom prometu i doprinose poboljšanoj sigurnosti za sve sudionike prometa. Kako šećem Kopenhagenom primjećujem uređenost grada, cvijeće u teglicama na skoro svakom stupu, uređene fasade na zgradama te posvuda nasmijane ljude. Zaista, priča o Dancima kao najsretnijim ljudima na svijetu nije mit. Odmah pored glavnog željezničkog kolodvora nalazi se poznati zabavni park Tivoli koji ovoga puta ne posjećujem, međutim kako šećem uz ogradu koja dijeli park i ostatak grada vidim brojne atrakcije koje nudi, ali i ogroman red u kojem se čeka i po sat vremena da bi se kupile ulaznice. Prolazim cestu i dolazim na trg ispred zgrade Gradske vijećnice. Iznad trga dominiraju tri tornja, jedan od njih je i onaj od maloprije spomenute Gradske vijećnice, a kako sam zastao i okrenuo se oko sebe primjećujem različite stilove gradnje, od suvremenih dizajna i materijala poput stakla i čelika do starih tradicionalnih zgrada od cigle. Hodajući dalje ulicama centra grada gdje promet motornim vozilima nije dozvoljen, već je prolaz moguć samo pješacima, shvaćam koliko su stanovnici Kopenhagena ekološki osviješteni i drže do zdravog načina života. Dolazim do centralnog gradskog parka koji se zove Kongens Haven, što prevedeno na hrvatski znači Kraljev vrt. Park je uistinu prekrasan, mnoštvo šljunčanih perivoja uz koje je zasađeno visoko drveće vode vas iz jednog kraja parka na drugi, prepun je različitog cvijeća i zelenila, a u samom centru parka nalazi se dvorac Rosenborg koji je jednim dijelom okružen malim jezercem, a nekada je služio kao ljetna rezidencija danskog plemstva. U sjeveroistočnom dijelu parka također se nalazi i spomenik napravljen u čast velikog danskog pisca Hansa Christiana Andersena.

Kopenhagen: znamenitosti

Dolazim do dijela grada koji se zove Nyboder koji je nekada bio naseljen obiteljima čiji su članovi radili za dansku kraljevsku mornaricu. Stil gradnje u ovom dijelu grada pomalo je jednostavnijeg izgleda u odnosu na ostatak grada, no to mu daje neki poseban šarm i zaista poseban ugođaj doma što je, vjerujem, bio i cilj kada se ovaj kvart gradio. Hodajući dalje dolazim do utvrde Kastellet. Utvrda je zvjezdanog tipa, okružena vodom sa svih strana i do nje se može doći samo preko dvaju mostova koji ju spajaju s ostatkom grada. Unutar utvrde nalaze se barake koje su nekada služile za smještaj vojnika, a danas je to muzej na otvorenom i podsjetnik na neka stara slavnija vremena. Odlučio sam napraviti krug po nasipima koji okružuju utvrdu i nakon toga prelazim jedan od mostova i krećem prema obali. Tik do utvrde, smještena na stijeni pored mora, nalazi se još jedna atrakcija koja privlači turiste iz cijelog svijeta u Kopenhagen, Mala sirena. Ono što mi je bilo simpatično, a i pomalo me iznenadilo, je to da je kip Male sirene uživo uistinu malen. Nakon što sam okinuo prigodnu fotografiju krećem natrag u istraživanje centra grada.

Kopenhagen: Kultura i povijest

Kopenhagen vrvi atrakcijama i znamenitostima na svakom koraku i zadovoljit će čak i najokorjelije kritičare. Hodam uz morsku obalu i put me dovodi do sjedišta danske kraljevske obitelji, Amalienborg. Sačinjavaju ga četiri palače smještene na oktogonalnom trgu, a usred trga nalazi se spomenik osnivaču Amalienborga i nekadašnjem danskom kralju, Frederiku V. S trga se u smjeru istoka pruža pogled na more i veliku zgradu opere, a u smjeru zapada pogled krade monumentalno zdanje Frederikove crkve. Vraćam se u smjeru juga prema centru gdje dolazim u glavnu turističku atrakciju i glavni motiv na razglednicama iz Kopenhagena, staru gradsku luku Nyhavn. Luka je zapravo mali kanal usred starog dijela grada koja je ispunjena starim drvenim brodicama i okružena šarenim pitoresknim zgradama čija izgradnja seže još u 17. i 18. stoljeće. U lučici se nalaze brojni kafići, barovi i restorani koji vrve ljudima i odišu životom. Neki sjede na terasama pored vode i uživaju u pogledu, dok se drugi naslikavaju i zauvijek ovjekovječuju trenutak kada su posjetili ovaj prekrasan grad. Pri povratku natrag u strogi centar grada prolazim uz zgradu Danskog kraljevskog kazališta čije zdanje me podsjetilo na moj rodni grad i zgradu HNK u Zagrebu. Zadnja lokacija koju sam posjetio tijekom svog kratkog posjeta Kopenhagenu jest vidikovac u centru grada imena Rundetaarm, to jest Okrugli toranj. U prizemlju tornja je smještena crkva u koju sam sasvim slučajno ušao misleći da se tamo nalazi ulaz u vidikovac, no oduševila me svojim jednostavnim, ali gracioznim interijerom. Nakon što sam konačno našao ulaz u vidikovac, kupio sam ulaznicu u iznosu 25 danskih kruna, što bi ugrubo bilo gotovo jednako iznosu od 25 hrvatskih kuna. Uzbuđeno se penjem prema vrhu i pri dolasku me oduševljava pogled na cijeli grad i okolicu. Vidim most Oresund u daljini koji spaja Kopenhagen i Malmö, to jest Dansku i Švedsku, poznate danske vjetrenjače na moru, a navodno se za lijepih dana kada nema oblaka u daljini može vidjeti i grad Malmö, no meni se ovoga puta nije posrećilo.

Kopenhagen: noćni život

U Kopenhagenu također postoji i dio grada koji je skroz drugačiji od svega ostaloga što postoji u gradu i što ćete ikada vidjeti. Zove se Freetown Christiania i nalazi se na prostoru koji je nekada koristila danska vojska, a nakon što se vojska iselila s ovog prostora počeli su ga nastanjivati razni alternativci, anarhisti i moderni hipiji. Freetown Christiania je zapravo samoprozvani autonomni anarhistički distrikt u kojem djeluju pravila i zakoni koji su totalno drugačiji i samostalni u odnosu na one u ostatku grada i države, a sva pravila kojih se morate pridržavati tijekom svog boravka ovdje ispisana su na ulazu u distrikt. Ovdje nema automobila i vrjednuje se zdrav i zelen način života, a možete naići na razne umjetničke galerije, glazbene dvorane, različite radionice o ekologiji, zaštiti okoliša i ekološki održivom načinu života, te jeftine organske restorane i predivnu očuvanu prirodu.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti