Autobus iz i u Osijek

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Osijek

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Osijek (autobusni kolodvor)

Otkrij sve destinacije

Istraži kartu
Osijek: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

79

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Osijek: Turističke informacije

Osijek: opće informacije

Sinonim i simbol grada te najpoznatije mjesto za koje su čuli čak i oni koji nisu nikada grad posjetili svakako je Tvrđa, osječka tvrđava iz 18. stoljeća. Unutar nje nalaze se brojne kulturno – povijesne znamenitosti te slovi za srce gradskog turizma, ali i omiljeno okupljalište lokalaca i posjetitelja. Okruživala su ju nekoć četvora vrata – Vodena, Nova, Valpovačka i Carska, no do danas je sačuvan samo jedan ulaz i to upravo Vodena vrata, koja su nedavno obnovljena. Također, unutar nje smješteni su i brojni fakulteti, škole, galerije, društva te Muzej Slavonije koji je jedan od najstarijih i najpoznatijih hrvatskih muzeja. Ima stalni i promjenjivi izloženi postav, a stalni obuhvaća gotovo pola milijuna eksponata. Od važnijih statua uočit ćete spomenik Kužni pil poznatiji kao Kugin spomenik. S obzirom na brojne tunele i hodnike, kompleks preporučujem razgledati u miru i uzeti si vremena da biste ga doista „doživjeli“. Radi se o trenutnom kandidatu za uvrštenje u UNESCO-v Popis zaštićene svjetske baštine.

Od ostalih muzeja, ukoliko imate vremena, posjetite Arheološki muzej, Muzej likovnih umjetnosti sa zbirkom od baroka do modernih umjetnina te Gradske galerije Waldinger i Barutana. Osobno dok putujem preferiram obići one objekte koji su specifični za grad i nesvakidašnji, stoga istomišljenicima preporučujem pogledati izložbu školjki i vodenog svijeta. Zbirka sadrži puževe i školjke iz cijeloga svijeta koje su dugo i pomno prikupljane i birane kako bi napokon bile izložene na ovakav način.

Osijek: znamenitosti

Osijekom teče rijeka Drava, također jedan od simbola grada. Uz Dravu se nalazi Promenada, omiljeno mjesto za rekreaciju, šetnju, odmor te druga događanja. Dravu presijeca nekoliko mostova od kojih je najpoznatiji i najljepši zasigurno Viseći pješački most , koji je od nedavno osvijetljen te se noću predstavlja nevjerojatnu oazu svijetla i boja. Ljeti se rijeku može proći takozvanom kompom – brodićem koji tijekom nekoliko minuta pruža nevjerojatan doživljaj prošlosti, budući da ovakav prijevoz seže dalekih sto godina unazad. Vožnja kompom je besplatna. Na Promenadi se nalazi i Secesijski zdenac, oko kojeg se povremeno održavaju glazbeni i druge manifestacije i nedavno je također renoviran.

Osijek je poznat po brojnim parkovima, njih čak 17, što ga čini gradom s najviše parkova u Hrvatskoj. Za šetnju najljepši gradski park je Park kralja Tomislava koji se sastoji od tri dijela, te Park kralja Petra Krešimira IV. izgrađen u francuskom stilu i također od tri dijela, a u čijem središtu je Fontana prijateljstva – jedna od 14 gradskih fontana. Poseban je i Park kralja Držislava zbog svog geometrijskog izgleda.

Glavni gradski Trg Ante Starčevića okružuju ulice sa specifičnom arhitekturom, a na njegovom je središtu smještena velika fontana, dok s trga pogled seže na konkatedralu izgrađenu u neogotičkom stilu.

Osijek: Kultura i povijest

Dolazak u Osijek nikako ne bi smio proći bez vožnje tramvajem – budući da je, osim Zagreba, jedini grad u Hrvatskoj u kojem se do danas zadržao ovakav oblik gradskog prijevoza. Upravo je ovdje još davne 1884. godine vozio prvi tramvaj u Hrvatskoj kojega su vukli konji. Najljepša i najautentičnija ulica je Europska avenija, koju okružuju stare zgrade, tipična arhitektura i nekadašnji duh grada.

Kako u svim gradovima koje posjećujem volim posjetiti dvorce, nisam tu priliku propustila ni ovdje. Dvorac Pejačević nekadašnje je obitavalište istoimene obitelji grofova. Građen je krajem 18. stoljeća u baroknom stilu i smješten je u Retfali. Nažalost, nije moguće ući u dvorac nego samo prošetati dvorištem.

Jedan od poznatijih spomenika je „Šetač“; brončani spomenik Augustu Cesarcu te prva ulična skulptura u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se na semaforima ne nalazi uobičajen simbol nego upravo silueta „Šetača“, odnosno Crveni Stajač i Zeleni Hodač.

Ljeti se mještani osvježavaju na gradskim bazenima Copacabana, poznatiji kao „Kopika“. Mnogi također uživaju i u kupanju na nekoj od plaža uz Dravu, a za najizbirljivije tu je otočić Pampas. Do Pampasa je jednostavno doći biciklom ili prošetati, a idealno je mjesto za vikend izlete budući da je prolaz okružen gradskom šumom s jedne i nasipom s druge strane. Na Pampasu se nalazi i Streljana. Grad nudi razne oblike rekreacije i zabave poput kuglanja, air softa, jahanja itd.

Osijek: noćni život

SportHouse Osijek je mjesto na kojem preporučujem pojesti dobru pizzu, no u istom se prostoru nalazi i sportski centar pa se netom unesene kalorije mogu prije (ili poslije) objeda potrošiti. Mjesto je zanimljivo upravo zato što spaja dobru gastronomsku ponudu, sport i zabavu.

Za one koji preferiraju klasičnije menije, dobar je odabir restoran Waldinger koji nudi bogatu ponudu kako slavonskih tako i ostalih specijaliteta, ali također slastica, vina i drugih pića. Nalazi se u sklopu istoimenog hotela. Također, restoran Karaka ima ukusne dnevne menije po pristupačnim cijenama. Za ljubitelje ribe i riječnih plodova preporučujem restoran Galija na šetalištu uz Dravu jer nudi riječnu ribu te tradicionalne riblje specijalitete, riblje juhe, rižota, čak i riblji čips.

Mr. Brown Lounge Bar je jedan od ljepših kafića, uređen u vintage stilu, a smješten u samom centru grada. Najpopularniji mjesto za noćni život mlađoj generaciji je klub Tufna na tri razine, od kojih svaki pušta potpuno različitu glazbu te može udovoljiti glazbenom ukusu (gotovo) svakoga.

Osijek: Osobitosti grada

Svakoga se ljeta u Osijeku održava Slama Land Art festival– međunarodni festival na kojemu posjetitelji uživaju u umjetničkim instalacijama načinjenima od slame, što je naravno popraćeno glazbenim programom. Također, kroz ljeto se zadnji vikend u lipnju, srpnju i kolovozu održava Osječka ljetna noć, kada se osim glazbenog programa građanima i posjetiteljima nude brojni gastro specijaliteti, ali i mogućnost uživanja u umjetničkim točkama i performansima. Jedno od omiljenih sadržaja je In Da Sofa gdje se uživa na otvorenom uz piće, glazbu i druženje. Za obitelji s djecom zanimljiva bi mogla biti šetnja Kukuruznim labirintom, odnosno traženje izlaza iz labirinta u poljima kukuruza. Ljubitelji street arta pak ne bi smjeli propustiti Pannonian Challenge početkom ljeta, događaj koji okuplja brojne skatere, sportaše, glazbenike i vizualne umjetnike, ali i sve one koji uživaju kao pasivni promatrači ovih profesionalaca i rekreativaca. Mnogo je još zanimljivosti i svaku priliku za istraživanje Osijeka trebalo bi iskoristiti – bilo da ga posjetite u vrijeme kada se održava neko od posebnih događanja ili ne.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti