hero image

Autobus iz i u Porto

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Porto

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Porto (Interface Casa da Musica)

Porto (Camelias)

Vila Nova de Gaia (Porto)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Porto: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

74

Broj autobusnih postaja

3

Država

Portugal

Ekološko putovanje?

Da

Porto: Turističke informacije

Porto: opće informacije

Porto je najveći grad sjevera Portugala i sveukupno drugi po veličini grad u Portugalu, odmah iza glavnoga grada Lisabona. Smješten je na obalama rijeke Douro koja protječe kroz njega i nedaleko od njegovog centra utječe u Atlantski ocean. Douro u prijevodu na hrvatski znači „od zlata“, a hodajući uz rijeku ili gledajući je s jednog od mnogih Portovih mostova možete jasno vidjeti zašto joj je dano baš to ime. Porto neki od milja nazivaju gradom mostova, što uopće nije čudno budući da ga rijeka Douro presijeca na dva dijela i protječe kroz njegov sami centar. Međutim, Porto nažalost nije sačuvao nijedan stari most, svi mostovi većinom su ili novije gradnje ili novije arhitekture. To svakako ne znači da nijedan od njih nije atraktivan, daleko od toga. Osobno, kada pomislim na Porto, prva misao koja mi pada na pamet je njegov veličanstveni most Dom Luis I. Most je jedan od rijetkih mostova u svijetu koji imaju dvije razine. Na nižoj razini prolaz je omogućen automobilima, a na višoj razini prometuje gradski metro. Na obje razine omogućen je i prolaz pješacima, a viša razina je svakako atraktivnija jer nudi jedan od najboljih pogleda na centar grada i okolicu.

Porto: znamenitosti

Porto je grad mnogih divnih znamenitosti, međutim njegova najpoznatija znamenitost svakako je most Dom Luis I. Ako vas je most ikada barem malčice podsjetio na Eiffelov toranj, ne biste bili u krivu. Naime, glavni arhitekt mosta je Theophile Seyrig koji je nekada bio učenik i suradnik Gustava Eiffela, arhitekta Eiffelovog tornja, pa otuda i inspiracija za ovaj veličanstven most. Znamenitost od najvećeg značaja za Porto je njegova sama povijesna jezgra koju mnogi nazivaju pravim, istinskim Portugalom. Tu titulu je potvrdio i sam UNESCO stavivši cijelu povijesnu jezgru na Popis svjetske kulturne baštine 1996. godine. Na prostoru povijesne jezgre ističe se romanička katedrala sagrađena između 5. i 6. stoljeća, koja je i najstarija građevina u gradu. Od ostalih sakralnih objekata izdvajaju se gotička crkva svetog Franje (Igreja de São Francisco), crkva svete Klare (Santa Clara), sagrađena u originalnom portugalskom manuelinskom stilu te barokna crkva klerika (Igreja dos Clérigos) čiji toranj je jedan od simbola grada s kojeg se također pruža odličan pogled na sam grad. Od ostalih značajnijih znamenitosti u gradu, tu su dvije neoklasicističke palače Kristalna palača (Palácio de Cristal) i Palača burze (Bolsa do Porto) te brojni muzeji i galerije poput muzeja portugalske umjetnosti (Museu Nacional de Soares dos Reis) i Muzeja suvremene umjetnosti (Museu de Arte Contemporânea). U Portu se također nalaze i brojne obrazovne institucije što ne čudi jer je ovdje smješteno najveće portugalsko sveučilište, Universidade do Porto. Ono okuplja mnoge katedre i institucije, a jedna od najvažnijih i najznačajnijih zasigurno je Nautička škola (Aula de Náutica) iz 1762. godine.

Porto: Kultura i povijest

Porto je zaslužan za jednu vrlo zanimljivu činjenicu za koju zapravo mnogo ljudi niti ne zna. Naime, granice grada Porta nalaze se samo na desnoj (sjevernoj) obali rijeke Douro. Prelazeći neki od mostova na lijevu (južnu) obalu, vi zapravo dolazite u sasvim drugi grad koji se naziva Vila Nova de Gaia, a kojeg lokalci od milja jednostavno zovu Gaia. No to nije ona zanimljivost koju sam spomenuo na početku. Ono što je zanimljivo je da Portugal svoje ime upravo duguje gradovima Porto i Gaia. Zašto je to tako? Postoje dvije teorije. Prema prvoj teoriji, Porto je od davnina poznat pod imenom Invicta, što u prijevodu znači nepobjedivi. Tu titulu je dobio tijekom građanskog rata koji je zemlju zadesio u 19. stoljeću kada je kralj Miguel I napao grad zbog liberalnog ustava grada kojega on nije mogao prihvatiti. Kralj i njegova vojska izgubili su nakon 8 mjeseci opsade Porta i nakon toga rodio se Portugal. Druga mnogo vjerojatnija teorija potječe još iz 4. stoljeća kada su Rimljani na ovome prostoru osnovali trgovačko naselje Portus Cale. Nakon Rimljana ovdje su se nastanili Arapi koji su ovdje bili sve do 868. godine kada je vojvoda od Galicije, Vimara Peres, oslobodio grad i osnovao prvu portugalsku državu Condado de Portucale.

Porto: noćni život

Jedna od najpoznatijih ikona grada Porta svakako je vino istoimenog naziva Porto. Na prostoru Vila Nova de Gaia nalazi se velik broj vinarija i njihovih skladišta i podruma, čija povijest seže i do nekoliko stotina godina unatrag. Naime, povijest vina Porto seže do davnih dana kada se ovdje nalazila engleska trgovačka postaja. Oni su u vino koje se proizvodilo ovdje dodavali brandy kako se vino tijekom transporta do Engleske ne bi pokvarilo. Nakon što su ga Englezi počeli sve intenzivnije uvoziti, Portugalci su vinu odlučili zaštititi geografsko podrijetlo i pritom još malo poraditi na njegovom okusu. Tako je rođeno vino Porto, a glavni razlog njegove slatkoće su upravo Englezi i njihov brandy. Za svoje posjete Portu svakako ne zaboravite posjetiti jedan od lokala na prostoru Gaie i pritom kušati to jedinstveno portugalsko vino. Prošećite šetnicom uz rijeku Douro, sjednite uz rijeku i umočite noge, gledajte brojne brodice koje prolaze rijekom ili jednostavno sjednite u jedan od brojnih restorana i uz vino Porto uživajte u zalasku sunca za koji kažu da je jedinstveno iskustvo koje se barem jednom u životu treba doživjeti.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti