hero image

Autobus iz i u Strasbourg

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Strasbourg

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Strasbourg (Place de l'étoile)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Strasbourg: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

148

Broj autobusnih postaja

1

Država

Francuska

Ekološko putovanje?

Da

Strasbourg: Turističke informacije

Strasbourg: opće informacije

Smješten u pokrajini Alsace na samoj granici Francuske i Njemačke, Strasbourg odiše istovremeno francuskim šarmom i njemačkom odvažnošću te je jedan od najšarmantnijih gradova koji sam ikada posjetila.

Kao jedno od sjedišta Europske unije i jedini koji nije glavni grad, poznat je uglavnom upravo po tome. I premda prilikom dolaska nije naodmet posjetiti i Europski parlament, turistički posjet bi, osobito ako je kraći, trebao bi biti baziran na prirodne ljepote, hranu, umjetnost i ljude. Tako je barem meni bio.

Došla sam na izlet u Strasbourg iz smjera južne Njemačke i ostala nekoliko dana. Dovoljna su tri dana za obići važnija mjesta, jer grad nije velik. Samo središte je puno cvijeća i prekrasnih građevina tako da čak niti neplanirana spontana šetnja ulicama u bilo kojem smjeru ne može biti pogrešna, jer kamo god da krenete bit ćete okruženi lijepim prizorima.

Ne zovu ga bez razloga „Malom Francuskom“. Ako krenemo od sredine, od glavnog trga Grande Île, u svim smjerovima se šire male uličice pune dućana sa suvenirima, cvijeća, umjetnika i prolaznika. Moju su pozornost privukli jedan umjetnik maskiran u Charlieja Chaplina, za kojeg su lokalni rekli da je tamo svakodnevno, te karikaturist koji za svega nekoliko eura i u nekoliko minuta ugljenom izrađuje portrete prolaznika na licu mjesta. Provela sam barem pola sata promatrajući ga kako slika.

Strasbourg: znamenitosti

Na trgu se nalazi katedrala visoka čak 142 metra te jedna od najviših na svijetu. Odmah do nje je Kammerzell, prekrasna kuća od drveta sagrađena prije gotovo 600 godina, jedna od najpoznatijih građevina koja predstavlja gotičku arhitekturu, a koja svojim izgledom potpuno odskače od okolnih zgrada. U njoj je restoran u kojem nisam jela, no ukoliko imate priliku, to je svakako autentično i lijepo iskustvo.

Gradom voze tramvaji te je najisplativije kupiti dnevnu prijevoznu kartu, premda se većina ljudi vozi biciklom. Za kompletan, autentičan i romantičan doživljaj preporučujem razgled grada vožnjom rijekom Rajnom u takozvanoj batorami. Vožnja traje malo duže od sat vremena i prati ju turistički razgled na nekoliko jezika. Postoje i ture prilagođene djeci. Ovisno o vremenskim prilikama, brod je natkriven te se i u slučaju kiše može njime nesmetano voziti.

Najljepše šetnje su također upravo uz Rajnu, ili preko nje nekim od mostova. Jedan od njih je pomičan, odnosno miče se po potrebi i upravo kad sam došla pred njega, sklapao se te je bilo potrebno pričekati nekoliko minuta dok bude dopušten prijelaz preko njega. Radi se o manjoj konstrukciji za prijelaz rijeke širine svega nekoliko metara.

Mnoštvo dućana u centru grada izgleda primamljujuće već s ulice. Uređeni su do najsitnijih detalja i nude najrazličitije moguće proizvode. Za jednostavnu kupovinu poput kupnje malog suvenira bilo bi dobro znati barem osnove francuskog jezika, budući da većina prodavača ne zna ili ne želi govoriti engleski.

Jedan od zanimljivijih dućana je božićni, Un Noël en Alsace, u kojem se može kupiti tisuće različitih božićnih ukrasa i potrepština, što je posebno zanimljivo u trenutku kad sam ja tamo bila budući da je bila sredina ljeta. Dućan nudi ovaj asortiman cijele godine i već s vrata vas pozdravlja Djed Božićnjak, a uvijek je gužva jer je i drugim posjetiteljima očito zanimljiv.

Palača Rohan ogromna je i predivna građevina smještena također tih uz katedralu, u kojoj se nalazi nekoliko muzeja, a koja zahvaljujući svojim dimenzijama i arhitekturom ne može proći neopaženo. Čak i ako ne ulazite u nju, izvana je veličanstvena te jedna od simbola kako ovoga grada, a tako i regije.

Strasbourg: Kultura i povijest

Dolazak u Francusku ne smije proći bez kušanja kroasana, no ako mjesto za doručak birate nasumično, cijena će biti velika, a izbor možda ne najbolji. Ja sam imala izvrsnu preporuku prijateljice kamo sjesti i uživati u najboljoj vrućoj čokoladi i najboljoj piti s višnjama, borovnicama i malinama, kao i pogledu na gradsku vrevu na ugodnoj terasi Académie de la Bière, a za izvrsnu cijenu. Taj doručak pamtim kao jedan od najukusnijih koje sam ikada kušala.

Za ručak i večeru najbolje je sjesti na neku od cvjetnih terasa ako vremenske prilike to dopuštaju, a jedan od restorana koji se meni svidio jest onaj koji nudi tradicionalnu hranu za ovu pokrajinu, La Coccinelle. Za ugođaj je najljepše jesti uz pogled na Rajnu, no taj pogled ima svoju cijenu pa to treba imati na umu.

Specijalitet pokrajine Alsace je takozvani tartes flambées, koji podsjeća na pizzu zbog izgleda i sastojaka. Okruglog je ili četvrtastog oblika. Može se jesti kao prejelo ili glavno jelo. Drugi specijalitet je kiseli kupus odnosno choucroute. To sam kušala drugi dan boravka u Strasbourgu za ručak, uz kobasice kako se obično i servira.

Ova je regija poznata po vinima koja izvrsno pašu uz jelo ili samostalno. Za odabir idealnog vina najbolje je konzultirati se s voditeljem restorana ili konobarom. Ja osobno preferiram crna slatka vina, iako ovdje dominiraju bijela, te sam kušala Gewurztraminer koji ima visok postotak alkohola i najbolje se slažu uz začinjenu hranu.

Strasbourg: okolica

U gradu ima nekoliko muzeja koje se svakako isplati vidjeti, bilo zato što su kultni, ili zato što su doista vrijedni posjeta. Meni je najzanimljiviji bio Muzej Tomi Ungerer, koji možda ne bi oduševio svakoga, ali sigurno bi umjetnike u praksi kao i umjetnike u duši. To je muzej ilustracija koji oduševljava ponajviše klasičnom ilustracijom kakvu pamtim iz djetinjstva.

U gradu ima dosta zelenih površina, no ja sam stigla obići samo jedan park, vjerojatno najljepši. Park de l´Orangerie poseban je najprije jer ima mali zoološki vrt, dovoljno mjesta za šetnju i rekreaciju, iznimno lijepu floru te zelene svodove stvorene za romantične šetnje. Nalazi se samo dva kilometra od glavnog trga te se do njega može doći pješice ili unajmljenim biciklom. Poznat je i Botanički vrt kojeg nisam stigla posjetiti, no iznimno je hvaljen od strane svih mještana te vjerujem da je razlog tome opravdan.

Strasbourg je elegantan i romantičan, zabavan i živahan, ne suviše velik grad, no prepun sadržaja. Isplati se zaustaviti i provesti u njemu nekoliko dana ili barem sati – dovoljno za upiti dašak čari koje nudi.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti