Autobus iz i u Zadar

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Zadar

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Zadar (autobusni kolodvor)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Zadar: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

111

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Zadar: Turističke informacije

Zadar: opće informacije

Budući da je smješten na izvrsnoj lokaciji otprilike na sredini Jadranske obale, te bogat mnoštvom sadržaja i netaknutom prirodom, Zadar je iz godine u godinu sve posjećeniji i popularniji, a razloga tome je mnogo.

Među svjetski prepoznatljivim i najvećim gradskim atrakcijama dvije su instalacije na otvorenom prostoru koje su svakako prvo što treba vidjeti pri dolasku u ovaj grad. Najprije, to su Morske orgulje, instalacija uz samu obalu, koja funkcionira tako da zvuk proizvode valovi te je kao takva jedinstvena i privlači puno pozornosti. Neposredno uz orgulje nalazi se i druga atrakcija, Pozdrav Suncu, a čini ju kružna instalacija staklenih ploča, gdje se pomoću svijetla prikazuje Sunčev sustav koji komunicira s prolaznikom tako što danju upija sunčevu svjetlost koju projicira kada padne mrak. Time čini, osobito u kombinaciji sa zvukom orgulja i zalaskom sunca, nevjerojatan prizor kad god da se tamo zateknete. Sa Zadarskom rivom pruža se divan pogled na more i otoke te već spomenuti zalazak, a samu rivu okružuju palme i mediteranska flora što ju čini idealnim mjestom za opuštanje i rekreaciju.

Zadar: znamenitosti

Od nesvakidašnjih muzeja u Zadru preporučujem otići u Muzej iluzija, koji je zabavan svim generacijama posjetitelja, poigravajući se s njihovom percepcijom i osjetilima. Izloženi eksponati prikazuju iluzije, zrcala i holograme, kroz nekoliko neobičnih soba koje će svaka na svoj način zaintrigirati maštu posjetitelja. Mnoge od njih su interaktivne te preporučujem odlazak u paru ili u grupi. Zanimljiv je i Muzej stakla, koji sadrži ogromnu zbirku raznih staklenih predmeta te omogućuje zainteresiranim posjetiteljima i stjecanje dodatnih znanja o izradi stakla putem organiziranih staklarskih radionica.

Onima koje više zanimaju atrakcije vezane za prirodni svijet, preporučujem odlazak u Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, u kojemu se rade mnoga istraživanja, a posjetitelji koji se bave ili žele baviti ronjenjem i imaju interes za podvodni svijet, mogu se također educirati ili usavršiti na nekom od tečajeva poput podvodne fotometrije, podvodne arheologije i slično. Dakako, tu su brojni drugi muzeji poput Etnografskog, Prirodoslovnog i Narodnog.

Zadar: Kultura i povijest

Jedna od najpoznatijih zadarskih plaža je Borik; pješčana i prikladna kako za plivanje, tako i za bavljenje morskim sportovima. Kolovare je šljunčana plaža u samome centru i vjerojatno najpopularnija među turistima. Za one koji vole skakati sa stijena ili naprosto uživati u sunčanju na ravnom i kamenitom tlu, možda je najbolji izbor plaža Punta Bajlo. Na većini plaža može se pronaći parking kao i mjesto u hladu, unajmiti opremu za morske sportove te odmoriti na nekoj od terasa beach barova ili restorana.

S obzirom na to da je smješten na obali, Zadar nudi građanima i posjetiteljima vožnju posebnim narančastim čamcima na vesla koju voze takozvani barkajoli. Nema ih mnogo i nema ih u drugim gradovima. Isplati se provozati nekim od njih od jedne do druge gradske luke te pritom s mora razgledati divan mediteranski eksterijer. Vožnja na toj relaciji traje manje od dvije minute, no doista je posebna i preporučujem izdvojiti to vrijeme za ovakav ugođaj. Naravno, ako vam ova kratka vožnja ne bude dovoljna, možete se provozati nekoliko puta, no treba uzeti u obzir da u jedan čamac stane samo deset putnika. Zvanje barkajola tradicionalno se prenosi s generacije na generaciju i nije nimalo lako, budući da čamci voze svakodnevno od zore do sumraka.

Zadar: Osobitosti grada

Velika asocijacija na grad, čak i onima koji Zadar još nisu posjetili, sigurno je Crkva sv. Donata. Odlikuje ju prekrasna i vrlo specifična arhitektura, a u njoj se redovito održavaju razne manifestacije, osobito glazbenog tipa. Smještena je na zadarskom Forumu, odnosno glavnom trgu. Katedrala sv. Stošije, zaštitnice grada, najveća je crkva u Dalmaciji te još jedan prikaz arhitekture vrijedan posjeta.

Na Trgu Pet bunara nalazi se, kao što mu i sam naziv kaže, pet bunara koji su nekoć osiguravali mještanima pitku vodu, a danas su gradski simbol koji čuva tradiciju i povijest. Najpoznatija gradska ulica, kojom se svakako treba prošetati i to, po mogućnosti, više puta, je Kalelarga odnosno Široka ulica. Prema riječima mještana, ne zna se točno gdje počinje i gdje završava. Nastala je gotovo prije nego je nastao sam grad onakav kakav je danas. Kalelarga je gradski simbol i mnogima prva asocijacija na Zadar te mjesto gdje su, osobito u turističkoj sezoni, uvijek prisutni gradska vreva i autentičan duh grada.

Postoji još nekoliko detalja koje smo uočili i koji su nas iznenadili, poput najveće Sfinge u Europi, u gradskom parku naselja Brodarica, a za koju postoji legenda da ispunjava ljubavne želje. Lijep je i svjetionik Puntamika uz koji preporučujem prošetati ukoliko nađete vremena. Upravo su u Zadru snimali neki dijelovi serijala Igra prijestolja pa je zanimljivo posjetiti i te lokacije.

U Zadru se svakoga proljeća održava svjetski poznata utrka Wings for Life, kada grad posjeti na tisuće sportaša i rekreativaca iz cijeloga svijeta. Ljeti se odvija niz koncerata i festivala od kojih je najpoznatija Noć punog miseca, koja je kako glazbeni, tako i gastronomski te kulturno umjetnički događaj. Zanimljivi su također Festival piva i Festival smokava, brojna kazališta na otvorenom te glazbeni festivali svih žanrova. Meni je među boljima Zadar Jazz & Blues festival. Premda se radi o obalnom gradu najaktivnijem upravo u ljetnim mjesecima, posjetiti Zadar u bilo koje doba godine neće biti loš izbor.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti