Autobus iz i u Rovinj

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Rovinj

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Rovinj (autobusni kolodvor)

Otkrij sve destinacije

Istraži kartu
Rovinj: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

18

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Rovinj: Turističke informacije

Rovinj: opće informacije

Grad poznat po predivnim plažama, specifičnoj arhitekturi, uskim uličicama, ukusnoj hrani i vinima, kulturalnim te sportskim sadržajima, apsolutni je favorit mnogobrojnih turista te hrvatski rekorder u broju posjeta već nekoliko godina za redom. Budući da je smješten na zapadnoj obali Istre, do Rovinja je moguće doći iz svih smjerova. Posjetitelje privlače kako ljepota samoga grada, tako i mnogobrojna događanja koja se u gradu odvijaju, a kojih je mnogo osobito u ljetnim mjesecima. Svake se godine početnom ljeta u Rovinju održava međunarodni Summer Salsa Festival, popularan kako među ljubiteljima plesa, tako i brojnim turistima i prolaznicima koji nerijetko i sami zaplešu uz zvuke glazbe koje čuju u prolazu. Krajem ljeta održava se već tradicionalni Weekend Media Festival na kojem se okupljaju brojni poduzetnici, stručnjaci, studenti i novinari. Ljeti je jedna od najpopulatnijih događaja kojeg svake godine nestrpljivo čekaju mještani i turisti, Rovinjska noć. Prati ju bogat glazbeni i općenito zabavni program, kao i vatromet te velika gastronomska ponuda. Uz to se održava i Noć svetog Lovre, događaj kojeg nitko ne propušta jer kiša meteora, odnosno perzeida po kojoj je sam događaj i dobio ime, ionako romantičnom gradiću daje poseban čar. U gradu se gase svijetla, a obasjavaju ga svijetlost s neba te baklje i svijeće po svim lokalima.

Rovinj: znamenitosti

Bogatu kulturno povijesnu baštinu čine muzeji, spomenici i divna arhitektura. Preporučujem posjet Eko Muzeju Batana koji je na Unescovom popisu kulturne baštine. U muzeju se mogu pogledati izložbe i suvenirnica, a poseban je to doživljaj uz vodstvo lokalnog ribara koji posjetitelje može podučiti raznim ribarskim trikovima, primjerice pokrpati ribarsku mrežu, i time pružiti djelić autentičnog istarskog doživljaja. Ulaz u stari dio Rovinja nadvija Balbijev luk iz 17. stoljeća, simbol Mletačke republike sa uklesanim lavom, jedan od najpoznatijih gradskih simbola. Na mjestu gdje je nekada bila ribarnica samo su troja vrata do danas ostala sačuvana, od njih ukupno sedam. Nedaleko od njega, na trgu unutar gradske povijesne jezgre, smještena su Gradska palača (vijećnica) i Gradska ura – toranj u čijem je podnožju nekada bio zatvor. Na trgu se nalazi i zdenac sa skulpturom dječaka s ribom, prošle godine obnovljen nakon dugo vremena. Moju je pozornost posebno privukao nekadašnji vinski podrum, Galerija zdenac, a danas mjesto gdje se prodaju raznovrsni karemički predmeti i drugi radovi poznatih umjetnika, idealno za uživanje u umjetninama najcjenjenijih umjetnika i mjesto gdje se mogu kupiti unikatni suveniri.

Jedna od najpoznatijih rovinjskih ulica svakako je Grisia. Upravo je to mjesto sa istoimenom izložbom koje je mene odveo u Rovinj prvi puta i ponukalo da mu se stalno iznova vraćam. Prolazeći Grisiom, doživjela sam autentičnost grada, karakteriziran uskim ulicama popločenim kamenom, šarenim kućama, prepuno boja i mirisa. Svakog se kolovoza tamo održava izložba na otvorenom, gdje umjetnici izlažu i prodaju svoje slike što čini ovo mjesto pravom oazom za sve ljubitelje umjetnosti već desetljećima. Pri samom vrhu ulice nalazi se Crkvu Sv. Eufemije, ispred koje se proteže divan pogled na cijeli grad. Ta je crkva najpoznatiji spomenik u gradu, građena u baroknom venecijanskom stilu, a uz nju se nalazi i najviši zvonik u Istri, visok čak 62 metra. Jedno od najpopularnijih mjesta u gradu, poznato po razglednicama i sa fotografija koje su obišle čitav svijet, svakako je Mediterraneo bar. Pogled na more, stolići kao iz bajke, netom obješeno oprano rublje, ukusni napitak i kameni prolazi mjesto su na kojem možete provesti sate i sate. Mnoštvo je ovakvih barova u gradu, no ovaj se ističe svojom lokacijom i ljepotom.

Rovinj: Kultura i povijest

Dolazak u Rovinj nikako ne bi smio proći bez uživanja u raskošnoj gastromonskoj ponudi, zbog koje mnogobrojni turisti dolaze iz najudaljenijh krajeva. Za odlazak na ručak mi smo odabrali Konobu Jure u kojoj se poslužuje tradicionalna Istarska kuhinja. Cijene su pristupačne, hrana ukusna, a ponuda vina velika. Drugo mjesto poznato po tradicionalnoj rovinjskoj hrani je Konoba Kantiton u samom centru grada, a koja nudi svježu ribu i također vrhunska vina te druge gastro specijalitete, što ju čini izvrsnim izborom za večernji objed. Za one koji preferiraju klasičniju verziju obroka i žele pojesti izvrsnu pizzu rađenu od tankog tijesta, preporučujem Pizzeriu Da Sergio, također u Grisiji. Svega stotinjak metara od trga nalazi se Rovinjska tržnica. Šetnjom kroz nju uživali smo svim osjetima. Boje, mirisi i okusi svježeg domaćeg voća i povrća koje se može degustirati privlače posjetitelje, a kojima je potom teško odoljeti i ne napuniti tim proizvodima svoju košaru.

Rovinj: noćni život

Rovinj je okružen mnogobrojnim otočićima koji su dovoljno blizu da se može otići na jednodnevni izlet, a istovremeno dovoljno izolirani da omogućuju potpuni odmor od svakodnevne gradske gužve. Jedan od njih je Crveni otok. Za samo petnaestak minuta vožnje brodom, a koji u ljetno vrijeme vozi svakodnevno i često, na otoku smo se okupali na predivnoj netaknutoj plaži, uživali u mirisu borovine, čistom moru i istinskom odmoru, u zalasku sunca, a osim prirodnim ljepota, krasi ga i dvorac Hutterott. Drugi otok koji svakako treba vidjeti je otočić Sveta Katarina. Osim uobičajenog uživanja na plaži, možete se okušati u ronjenju, surfanju na valovima, odbojci i drugim sportovima, te obići zlatnu, brončanu i srebrnu stijenu koje su mjestimično visoke i do 15 metara. Limski zaljev, svega par kilometara sjeverno od Rovinja, poznato je uzgajalište školjaka i jedno od najljepših prirodnih lokacija ove regije. Proteže se dužinom od gotovo 13 kilometara i idealno je mjesto za sportsko penjanje. Sa vidikovca u blizini zaljeva seže predivan pogled, a u blizini je i Romualdova špilja poznata po šišmišima, koju je moguće posjetiti u ljetnim mjesecima.

Park šuma Zlatni rt (Punta corenete) još je jedno mjesto za uživanje i odmor, sport i šetnju. Tu je i stari venecijanski kamenolom sa divnim stijenama. Nedaleko od ulaza na Puntu je i ulaz na uvalu Lone - predivno mjesto i jedna od najatraktivnih točaka Rovinja. Plaže su prilagođene za roditelje s malom djecom, a more je kristalno čisto. Mene je kao veliku ljubiteljicu ptica zainteresirao Ornitološki rezervat Palud kojeg svakako preporučujem svima koje zanima promatranje ptica uz stručno vodstvo i posebnom opremom. Za one pak kojima su draže morske životinje, moguće ih je vidjeti u Akvariju pri centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković. Preporučujem posjetiti i Monkodonju, poznato arheološko nalazište koje se nalazi oko pet kilometara istočno od grada, a otkriveno je sredinom prošloga stoljeća. Manje poznat je putnički trajekt Baron Gautsch koji je potonuo u okolici Rovinja prije više od sto godina, a čije se olupne smatraju jednima od najatraktivnijh na Jadranu.

Premda nisam od onih koji odlaze uvijek na ista mjesta nego preferiram svaki puta otići na drugu lokaciju, Rovinj je iznimka kojoj rijetko mogu odoljeti. Tko god ga je posjetio sigurno zna zašto. A tko još nije, svakako bi ga trebao uvrstiti na vrh popisa.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti