hero image

Autobus iz i u Novi Sad

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Novi Sad

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Novi Sad (MAS)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Novi Sad: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

84

Broj autobusnih postaja

1

Država

Srbija

Ekološko putovanje?

Da

Novi Sad: Turističke informacije

Novi Sad: opće informacije

U Novi Sad sam došla s prijateljicom usred najveće zime. Početak siječnja, baš u vrijeme kada se tamo slavio Božić, pamtim po temperaturi koja je sezala do gotovo 20 stupnjeva ispod nule. Snijeg je napadao prilično mnogo, hladan vjetar nam je puhao u lice. Za obilazak grada bili su nam potrebni najtopliji kaputi i nepropusne čizme.

Novi Sad dio je Srijema u sjevernoj Srbiji i drugi je po redu najveći grad ove zemlje. Poznat je po izuzetnom gostoprimstvu mještana i izvrsnoj kuhinji. Opjevan je u nekoliko pjesama mog najdražeg glazbenika, a drag mi je i jer tamo danas imam nekoliko jako dragih prijatelja.

U centru grada nalazi se Trg Slobode, u ovom trenutku ukrašen mnoštvom blagdanskih ukrasa i tisućama lampica. Šetamo Dunavskom ulicom, uživajući i u arhitekturi, osluškujući gradski ritam i usput tražeći topli zaklon od hladnoće.

Pronalazimo ga u ulici Laze Telećkog. Poznata je po brojim pubovima. Premda svaki veći grad ima puno kafića, pubovi u mnogima nedostaju, no ovdje to nije bio slučaj. Upitale smo slučajne prolaznike da nam preporuče najbolji, te smo naposljetku skupa s njima proveli dan. Izbor je bio Martha´s Pub, koji nudi izvrsno kuhano vino i u koji smo išli i u narednim danima. Međutim, gotovo svi barovi u toj ulici su lijepo uređeni i imaju dobru ponudu pića tako da u koji god uđete, ne vjerujem da ćete biti nezadovoljni.

Novi Sad: znamenitosti

Novi Sad leži na Dunavu. Obala rijeke je idealno mjesto za šetnje, uživanje u zalasku sunca ili pak bavljenje nekim od brojnih sportova, a najprepoznatljivija lokacija je plaža Štrand, koja je u ovom trenutku prekrivena debelim snježnim prekrivačem. Nalazi se u neposrednoj blizini Mosta slobode. Meni je taj most u posebno lijepom sjećanju te sam još prije odlaska u Novi Sad imala veliku želju prijeći ga, i to ne samo da bih došla s jedne strane na drugu, nego jer sam znala da će mi sam prelazak imati posebno značenje – što je tako i bilo. Preko mosta nas je prevezao prijatelj kojeg smo upoznale dan ranije.

U neposrednoj blizini grada nalazi se Fruška gora, nacionalni park smješten između dvije rijeke, Save i Dunava. Planinski dio visok je oko 540 metara, a cijelo područje je bogato livadama i pašnjacima. Sve je prekriveno metar visokim snijegom, na dosta mjesta i vrlo zaleđeno, no idilično i prelijepo. Nisam imala priliku otići na ovo mjesto ljeti kad sve procvate, no sigurna sam da je tada još ljepše. Prijatelj nam je pokazao dio svog imanja s domaćim životinjama nedaleko odavde i ispričao nam o povijesti svojih predaka koji su imali značajnu ulogu u povijesti ovoga grada i zemlje. Vrlo blizu je smješteno i Ledeničko jezero, spektakularan prizor prirodnih ljepote Srijema. Najljepši je pogled na jezero s vrha planina koje ga omeđuju.

Novi Sad: Kultura i povijest

Srijem je inače poznat po ukusnoj hrani, a domaćini po tome da svojim gostima vole pripremati i nuditi ogromne količine vrlo ukusne hrane. Ono što bi svakako trebalo isprobati je Karađorđev odrezak; zarolana pohana teletina punjena vrhnjem te šunkom i sirom. Nudi se u mnogim restoranima. Mi smo zašli u Pivnicu Gusan, čije nam je ljubazno osoblje preporučilo specijalitete dana. Burek preporučujem pojesti za usputni obrok jer, ako je dobro pripremljen, može biti odličan izbor ako ste u žurbi ili želite jesti ukusno za malo novca.

Premda mi osobno žestoka alkoholna pića nisu prvi izbor, rakijom šljivovicom biste ovdje mogli biti ponuđeni na svakom koraku. A to znači da ju treba i probati. Popularna je i crna kava. Ljubitelji kave će ju voljeti sigurno, a ostali bi mogli kušati, osobito ukoliko u njihovim krajevima ovako jaka kava nije popularno piće.

Za desert smo otišli u slastičarnu Slatki dan, čija velika ponuda kolača i čokolade zadovoljava svačiji ukus. Ja sam odabrala tortu s tamnom čokoladom te kolač s bademima. Drugo mjesto koje preporučujem za odlazak na desert je slastičarna Sisters Cupcakes, s velikim izborom pita, kolača te slatkih i slanih cupcakea. Slani su upravo najzanimljiviji jer se ne mogu pronaći svugdje pa ih je ovdje idealna prilika kušati.

Novi Sad: noćni život

Petrovaradinska tvrđava vjerojatno je najpoznatija asocijacija na Novi sad. S 40 metara nadmorske visine pruža se pogled na grad i na Dunav. Tvrđava ima svoje povijesno značenje, i vrlo je popularna među turistima. Upravo se u njoj svakoga ljeta održava i EXIT Festival, najpoznatiji glazbeni festival u regiji. Ugošćuje poznate svjetske glazbenike, a posjećen je od fanova iz svih dijelova svijeta. Ako u ovo vrijeme idete u Novi Sad, potrebno je puno unaprijed rezervirati smještaj jer u suprotnom je moguće da neće biti niti jedne slobodne sobe u gradu.

Od nekoliko muzeja izdvajam Muzej Vojovdine, najpoznatiji u gradu, u kome će najviše uživati oni koji žele saznati nešto više o povijesti grada. Srpsko narodno pozorište nažalost nije bilo otvoreno budući da su blagdani, no vrlo je popularno i mene je zainteresiralo više nego većina drugih kazališta.

Put nas je odveo do dva parka, Limanski park u blizini Štranda te Futoški park, uvijek pun prolaznika. No, meni je bez razmišljanja najljepši Dunavski park, koji je u ovom trenutku prekriven snijegom izgledao bajkovito. U središtu parka nalazi se malo jezero te mali otočić unutar njega. Premda je u samom centru grada, potpuno je miran i idealan za odmak od užurbanosti gradskog života. Ljeti je prepun cvijeća na travnatim površinama, labudova koji plivaju jezerom te je svojevrsna oaza romantike i razbuđene prirode.

Mnogo je razloga zašto otići u Novi Sad. Trebate otići samo jednom – i razlozi će se nizati sami.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti