Autobus iz i u Varaždin

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Varaždin

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Varaždin (autobusni kolodvor)

Otkrij sve destinacije

Istraži kartu
Varaždin: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

69

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Varaždin: Turističke informacije

Varaždin: opće informacije

Najbolji bi odgovor bio – uvijek. No, postoje određena razdoblja kada uobičajenoj gradskoj atmosferi razne manifestacije daju dodatnu čar.

Među najpoznatijim festivalima ne samo u Varaždinu, nego i u Hrvatskoj, zasigurno je Špancirfest. Ulični je to festival koji kroz nekoliko dana krajem svakoga ljeta pretvara Varaždin u mjesto iz bajke. Jedan je od najljepših i najoptimističnijih festivalskih događanja uopće, budući da pretvara gotovo svakog posjetitelja u nasmijanog i rasplesanog, djelujući poput kakvog eliksira koji svakome tko se nađe u blizini slika osmijeh na licu. Na festivalu se na svakom prikrajku može uživati u glazbi, predstavama i izložbama, dok publiku zabavljaju razni mađioničari, akrobati, klaunovi i drugi zabavljači. Svaku se večer održava nekoliko koncerata, a velika gastronomska ponuda je također bitan faktor cijele ove manifestacije.

Početkom proljeća u gradu se održava Tjedan smijeha – još jedna od manifestacija koja unosi u grad jednu posebnu atmosferu. Radi se o kazališnom festivalu, gdje mnoštvo gostujućih kazališta iz svih krajeva izvodi komedije u kojima publika uživa.

Varaždin je poznat kao grad baroka. Poseban događaj kojim se to obilježava su Varaždinske barokne večeri, festival klasične glazbe popraćene baroknom kostimografijom, hranom, dizajnom. Odražava se na nekoliko lokacija po gradu, uz izvedbe ansambala i orkestara, dok sam program prate prikladne izložbe, promocije knjiga i druga događanja. Drugi zanimljiv i značajan glazbeni festival je Festival letećih gitara koji ugošćuje poznata glazbena imena, a sadrži i druga događanja vezana za gitare poput radionica. Namijenjen je svima koji vole kako gitare, tako i glazbu općenito.

Priče varaždinskih dvorišta na istoimenom festivalu otkrivaju jednu nesvakidašnju ljepotu intimnijih zakutaka grada. Dvorišta nisu samo za razgledavanje nego se na njima tijekom festivala odvija niz događanja.

Varaždin: znamenitosti

Grad je poznat po mnoštvu crkava, palača i muzeja. Izdvajam nekoliko specifičnih koje vrijedi posjetiti. Najprije Muzej anđela, jedinstveni muzej koji sadrži najrazličitije eksponate vezane za anđele. To su slike, skulpture, instalacije, priče… osim stalnog postava, održavaju se razna posebna događanja, tijekom cijele godine.

Gradski muzej u samom je centru grada, pokriva gotovo sva područja po svojim odjelima te se sigurno može pronaći nešto što će zainteresirati baš svakog posjetitelja; od povijesti, preko arheologije, do etnografije.

Grad je pun građevina iz vremena baroka i to do danas fenomenalno očuvanih. Među najistaknutijim građevinama je Dvorac Keglović, u kojem je danas znanstveni odjel HAZU-a. Iako su sve palače lijepe na svoj način, uz nekoliko njih se zaista isplati prošetati. To su Palača Erdody te Palača Prašinski, danas muzejski prostor, prepoznatljiva po specifično oslikanim vanjskim zidovima.

Gradska straža Varaždina kulturna je baština i nosi naziv Purgari, a čiji član može postati samo osoba koja je rođena u Varaždinu. Smjena straže održava se od kasnog proljeća do jeseni subotom prijepodne i vrlo je atraktivna prolaznicima, kako vizualno, tako i zbog svog povijesnog značenja.

Budući da je poznat i kao grad obrta, u Varaždinu se nalaze Cimeri, odnosno ploče koje su nekoć visile na ulasku u obrtničke radnje. Danas su postavljene četiri replike istih kako bi održavali uspomenu na to vrijeme. Nose nazive „Železni čovek“, „Kornjača“, „Potkova“ i „Sirena“, a nalaze se na gradskim trgovima.

Varaždin: Kultura i povijest

Od specijaliteta treba probati Varaždinski klipić, pecivo čija je receptura stara gotovo 200 godina. Izrađuje se ručno, izvrsnog je okusa i teksture, a sastojci i dimenzije klipića točno su određeni i definirani. Uvijek su svježi i primamljivog mirisa te je mala vjerojatnost da ćete pojesti samo jedan. Ovo je pecivo postalo svojevrsni brand, zaštićeno i prepoznatljivo za ovaj kraj, a popularno i na puno širem području.

Najpoznatija slastica je torta Grofica Marica; može se kušati u istoimenoj gradskoj kavani, a dobila je ime po poznatoj opereti. Za konkretan obrok preporučujem otići u restoran Verglec, koji slovi kao najpoznatiji i najbolji restoran u gradu, a poznat je po ukusnoj i prije svega autohtonoj kuhinji. Restoran je idealan za proslave, ali i za svakodnevni odlazak na objed.

Pub Medina škrinja atraktivnim podrumskim ambijentom pruža doživljaj nekog drugog vremena i po tome je vrlo jedinstven. Pivska karta je prilično duga, izbor drugih pića također je zadovoljavajući. Pub ima i terasu na kojoj je ugodno sjediti kada temperatura to dopušta. Ima nekoliko kafića u kojima sviraju bendovi uživo, no i onih mirnijih prikladnih za ispijanje dnevne kave i opuštene razgovore.

Varaždin: noćni život

Šetalište Vatroslava Jagića je gradski park smješten u samome centru. Travnate te površine i drvoredi su idealno mjesto za odmor na svježem zraku, a puno cvijeća jednu posebnu ljepotu, posebno ljeti kada je sve zeleno.

Pri posjetu Varaždinu ili njegovoj okolici, svakako bi trebalo otići i u Dvorac Trakošćan. Nalazi se u neposrednoj blizini grada i jedan je od najljepših hrvatskih dvoraca. Uz dvorac je smještena park šuma s jezerom te je odlazak na izlet tamo idealan za parove, obitelji te sve ostale koji vole prirodu, ali i arhitekturu. Ima nekoliko stoljeća dugu povijest o kojoj možete i ne morate znati mnogo da biste uživali vozeći se čamcima po jezeru ili opuštajući okruženi mirisom prirode.

Varaždin je pun cvijeća, biciklista, smijeha. Njegove ulice rijetko su kada prazne, njegovi su mještani rijetko kada uzrujani ili neljubazni. Kao posjetitelj se svatko, vjerujem, može brzo i lako stopiti s tom ugodnom atmosferom. Slovi kao jedan od ljepših hrvatskih kontitentalnih gradova te bi svaku priliku za posjet bilo mudro iskoristiti.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti