Autobus iz i u Biograd

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Biograd

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Biograd na Moru (autobusni kolodvor)

Otkrij sve destinacije

Istraži kartu
Biograd: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

52

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Biograd: Turističke informacije

Biograd: opće informacije

Biograd na Moru prvi put u povijesti spominje se sredinom 10. stoljeća kao jedan od tadašnjih hrvatskih kraljevskih gradova. Jedno stoljeće kasnije, u 11. stoljeću, on postaje sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa i tada doživljava svoj najveći procvat i uživa najveći povijesni značaj. 1102. godine u Biogradu na Moru okrunjen je tadašnji hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Kasnije kroz povijest, nakon vladavine hrvatskih kraljeva i statusa glavnog grada hrvatskog kraljevstva, takav značaj mu se više nikada nije ponovio. Nakon vladavine Hrvata, grad u srednjem vijeku pripada Veneciji. Tijekom Mletačke vladavine pretrpio je ogromnu štetu, kada je u tursko-mletačkim ratovima porušen i zapaljen nekoliko puta. Malo veći značaj ponovno dobiva tijekom francuske vladavine kada dobiva općinu i sud, međutim nije bio ni približno značajan kao nekada. Razvoj turizma počinje u vremenu između dva svjetska rata. Prvi hotel u gradu sagrađen je 1935. godine na mjestu gdje danas stoji hotel Ilirija. Prvi gosti grada Biograda na Moru bili su češki turisti koji su u grad počeli dolaziti sredinom 20-tih godina prošloga stoljeća. Danas u okviru Republike Hrvatske, grad nije vratio nekadašnji povijesni značaj, međutim uz okolnosti iz svoje povijesti, poznat je i kao dugogodišnje mjesto održavanja Croatia Boat Showa, najprestižnijeg takvog događanja u Hrvatskoj i na Jadranu te kao prvi grad u Hrvatskoj u kojem je sagrađen zabavni park.

Biograd: znamenitosti

Biograd na Moru je maleni gradić, međutim na području njegovih administrativnih granica, ali i šire regije nalazi se dosta bitnih znamenitosti. Dvije najznačajnije povijesne znamenitosti koje se nalaze u samome gradu su Župna crkva svete Stošije te ostaci Bazilike svetog Ivana Evanđelista. Crkva svete Stošije svojim zvonikom dominira iznad cijeloga grada, a sama crkva je zanimljiva po tome što je ona podignuta na ostacima nekadašnje srednjovjekovne biogradske katedrale u kojoj je okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. U blizini crkve nalaze se ostaci Bazilike svetog Ivana Evanđelista koja je zapravo bila benediktinski samostan. Samostan je sagrađen po nalogu hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., no on je srušen prilikom osvajanja grada od strane Mlečana. Na teritoriju šire regije vrijedi posjetiti Park prirode Vransko jezero u sklopu kojeg se nalazi istoimeno Vransko jezero, najveće jezero u Hrvatskoj. U sklopu Parka prirode omogućen je sportski ribolov za sve zainteresirane turiste, a za ljubitelje biciklizma u parku se nalazi I preko 50 kilometara biciklističkih staza. Također, u parku, na vrhu Kamenjak, nalazi se vidikovac s kojeg se pruža najbolji pogled na cijelo jezero, ali i otoke u blizini Biograda na Moru poput otoka Murtera i Kornatskog arhipelaga. Između Biograda na Moru i Vranskog jezera, nalazi se zabavni park, Fun Park Biograd, najveći tematsko zabavni park u Hrvatskoj.

Biograd: Kultura i povijest

U neposrednoj blizini grada Biograda na Moru nalazi se mnoštvo otoka i otočića. Od većih otoka, najbliži gradu je otok Pašman. U gradu postoji trajektno pristanište koje direktnom linijom spaja mjesto Tkon na otoku Pašmanu i sam grad Biograd na Moru. S otoka Pašmana se lako autom može doći na otok Ugljan s obzirom na to da su oba otoka spojena mostom Ždrelac. Od ostalih većih otoka koji se nalaze u blizini grada tu su otok Murter, Dugi otok te otok Kornat. U sklopu otoka Kornata, ali I ostalih otoka i otočića kornatskog arhipelaga, nalaze se dva velika parka, Nacionalni park Kornati i Park prirode Telašćica. Oba parka su vrlo značajni i poznati na području Republike Hrvatske, a redovito su svake godine u samome vrhu po broju posjetitelja te se smatraju rajem za nautičare. Od manjih otoka, najbliži Biogradu na Moru su otoci Planac i Sveta Katarina, a definitivno najpoznatiji mali otok među njima, a vrlo vjerojatno poznatiji i od svih ostalih malih jadranskih otoka je otočić Galešnjak. On je jedan od samo nekoliko u svijetu koji su prirodni fenomen po tome što su srcolikog oblika. Tako otočić Galešnjak redovito svako Valentinovo možemo vidjeti na naslovnicama vodećih svjetskih portala, a upravo zbog svojeg srcolikog oblika je postao I poželjna destinacija za vjenčanja.

Biograd: noćni život

Diljem biogradske rivijere nalazi se mnoštvo plaža, kampova i nautičkih marina. Rivijera se prostire od malog mjesta Drage u blizini kojeg se nalazi nekoliko kampova poput kampa paradiso, kampa Romantica te autokampa maslina. Nakon mjesta Drage nalazi se mjesto Pakoštane koje se nalazi točno između Jadranskog mora i Vranskog jezera. Nakon Pakoštana slijedi sam grad Biograd na Moru, a nakon grada rivijera se nastavlja prema mjestima Sveti Filip i Jakov, Turanj i Sveti Petar na Moru. U samome gradu Biogradu na Moru nalaze se dvije nautičke marine, marina Kornati i marina Šangulin koje skupa nude više od 1000 vezova za brodice. U gradu se također nalazi nekoliko turističkih kampova poput kampa Bakija, kampa Ljutić, kampa Soline te autokampa Mia. Neke od najljepših plaža biogradske rivijere također se nalaze u samome gradu poput plaže Dražica i plaže Soline. U obližnjem mjestu Sveti Filip i Jakov nalazi se plaža Iza banja koja je također omiljeno kupalište gostiju biogradske rivijere. Za sve ljubitelje jedrenja, vjerojatno nema boljeg mjesta za uživanje u aktivnostima tog tipa. Uz blizinu mnoštva otoka, te svjetski poznatog Kornatskog arhipelaga, svakako vrijedi iskoristiti barem jedan dan proveden u plovidbi oko svih lijepih otoka koji se nalaze u neposrednoj blizini grada Biograda na Moru.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti