hero image

Autobus iz i u Ravenna

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Ravenna

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Ravenna (Pala De Andrè)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Ravenna: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

19

Broj autobusnih postaja

1

Država

Italija

Ekološko putovanje?

Da

Ravenna: Turističke informacije

Ravenna: opće informacije

Ravenna je općina koja se nalazi u sklopu talijanske regije Emilia-Romagna. Po veličini je druga najveća općina u Italiji, odmah nakon najveće općine, Rima. Iako se nalazi u unutrašnjosti, ona je kanalom spojena s Jadranskim morem pa je tako oduvijek imala poveznicu s otvorenim morem, a pritom i razvijeno pomorstvo. Tijekom svoje prebogate povijesti uživala je ogroman povijesni značaj. Nekada je bila sjedište Zapadnog Rimskog Carstva, kasnije i Ostrogotskog kraljevstva. Ravennom su htjeli vladati mnogi, neku si uspjeli u tome, neki nisu, ali sve je to ostavilo neizbrisiv trag u njezinom uređenju i kroz bogatstvo baštine. Ravennu slobodno možemo nazvati i gradom mozaika jer svaka crkva i znamenitost ima na sebi nekakav mozaik. Uz to, Ravenna se sa svojom bogatom baštinom od osam ranokršćanskih spomenika nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine od 1996. godine. Danas iako puno manje značajna nego u nekim trenucima svoje povijesti, Ravenna je poznati talijanski grad koji je našao svoje mjesto u svijetu.

Ravenna: znamenitosti

Nema podataka o tome kako je i tko je osnovao Ravennu, no zna se da je već od 89. godine prije Krista ona bila u sastavu Rimske Republike. U ono vrijeme Ravenna je imala izlaz na more i bila je glavna postaja rimske carske mornarice. Danas je ona bez izlaza na more, no ovdje postoji kanal kojim je spojena s Jadranskim morem. Kako god, tijekom vladavine Rimskog Carstva Ravenna se vrlo brzo razvijala, a pogotovo 402. godine kada je postala prijestolnicom Zapadnog Rimskog Carstva. Prijenos prijestolnice iz Milana u Ravennu dogodio se iz obrambenih razloga, zato što je Ravenna bila okružena močvarama i morem pa je stoga imala i lagan pristup snaga Istočnog Rimskog Carstva. Uslijedile su brojne mirne godine i kršćanstvo se moglo razvijati kao religija. U tom periodu izgrađena je većina vjerskih spomenika koji stoje ovdje i danas. Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva 476. godine uslijedilo je vrijeme vladanja Ostrogotskog kraljevstva. Tek 540. godine Ravenna biva osvojena od bizantskog cara Justinijana. Nakon toga ona postaje središte bizantske vlasti na Apeninskom poluotoku i ovo postaje period njezinog najvećeg povijesnog razvitka. Kasnije kroz povijest bilo je svakakvih prevrtanja. Najznačajniji periodi su zasigurno vladavina Mlečana od 1440. godine, vladavina Papinske države od 1512. godine te dio Italije od 1861. godine.

Ravenna: Kultura i povijest

Znamo da se čitava Italija može pohvaliti mnogim spomenicima koji su čvrst dokaz njihove kršćanske vjere. Svaki grad odiše svojim korijenima, no za Ravennu se slobodno može reći da je "prijestolnica kršćanskih spomenika" . No, osim spomenika koji su zaštićeni UNESCO-m mora se posebno istaknuti jedna grobnica. Grobnica Dantea za kojeg i ptice znaju i njegovo djelo "Božanstvena komedija". Odmah pored grobnice nalazi se i teatar koji je posvećen samome Danteu. Sveukupno spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a ima 8. Da se pita lokalne ljude koji je spomenik najpoznatiji svi bi najvjerojatnije rekli da je to Bazilika svetog Apolinarija. Bazilika izvana i iznutra odiše bizantskom arhitekturom i umjetnošću. Tijekom ulaska u samu baziliku imat ćete dojam da ulazite u predivnu kraljevsku dvoranu. Okružena predivnim lukovima, u sredini se nalazi križ od svjetlucavih mozaika i sam lik Apolinarija kako se moli. Prolazak kroz, može se reći, "portal", Portu Sisi doslovno vodi iz drevnog svijeta u moderni svijet kafića, užurbane atmosfere i svega što današnji svijet donosi. U prošlosti Venecija je imala utjecaj na grad. Nekad je na centralnom trgu bio postavljen njezin zaštitni znak, lav koji je simbolizirao svetog Marka, no on je maknut i postavljen je sveti Apolinarij. Gdje god se okrenete kafići, suveniri i što je odlično, nigdje na vidiku automobila jer su auti u ovome dijelu zabranjeni. Za ljubitelje biljaka pravi raj se nalazi baš u Ravenni, točnije u Giardino Rasponi. Ulaz je besplatan, a unutar kompleksa nalaze se zvučnici da pruže tu predivnu atmosferu bilja i glazbe, predivno i jako opuštajuće.

Ravenna: noćni život

U Ravenni se nalazi 8 ranokršćanskih spomenika i svi su upisani na UNESCO-vu listu popisa svjetske baštine. Oni su, kronološkim redom, od najstarijeg do najmlađeg: Neonova krstionica, Mauzolej Gale Placidije, Arijanska krstionica, Nadbiskupska kapelica, Bazilika Sant'Apollinare Nuovo, Teodoriokov mauzolej, Bazilika svetog Vitalea i Bazilika Svetog Apolinarija u Classi. Neonova krstionica je općenito najstarija građevina u gradu i potječe iz 430. godine. Mauzolej Gale Placidije potječe također iz 430. godine i za njega su UNESCO-vi stručnjaci objasnili da je umjetnički najsavršeniji od svih spomeničkih mozaika. Arijanska krstionica izgrađena je za vrijeme Ostrogota i dao ju je 500. godine izgraditi ostrogotski kralj Teodorik. Nadbiskupska kapelica je najmanja od osam spomenika te je jedini ranokršćanski oratorij koji je preživio do danas. Bazilika Sant'Apollinare Nuovo prvotno je sagrađena za vrijeme Ostrogota, no za vrijeme bizantske vladavine dodatno je ukrašavana i proširivana. Teodorikov mauzolej sagrađen je 520. godine i on je jedini primjer grobnice barbarskog kralja iz tog razdoblja. Bazilika svetog Vitalea sagrađena je 547. godine od bizantskog cara Justinijana i jedan je od najznačajnijih bizantskih spomenika u Europi. Bazilika Svetog Apolinarija u Classi predstavlja izvrstan primjer ranokršćanske bazilike.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti