Autobus iz i u Plitvička Jezera

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici


Autobusne stanice u Plitvička Jezera

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Plitvička Jezera

Otkrij sve destinacije

Istraži kartu
Plitvička Jezera: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

10

Broj autobusnih postaja

1

Država

Hrvatska

Ekološko putovanje?

Da

Plitvička Jezera: Turističke informacije

Plitvička Jezera: opće informacije

U najpoznatiji i najljepši hrvatski nacionalni park dugo sam planirala otići. Međutim, uz predodžbu da mi nije usput, posjetila sam ga tek nedavno i to istovremeno spontano i ciljano. Bila je to sredina studenog.
Najljepše vrijeme za posjetiti park zapravo je kasno proljeće, kada se snijeg otopi, a gužve još nisu toliko velike da onemogućuju ugodno uživanje u ljepoti parka. Drugo pak idealno vrijeme je u srcu zimske sezone kada je voda zaleđena te slapove čine komadi leda u najnevjerojatnijim oblicima. Mi smo otišli u razdoblju između jeseni i zime, što možda nije idealno vrijeme, no to ipak nije učinilo park manje lijepim. Dan je bio sunčan i hladan, snijeg se zadržao te je jesenski štih dobio tek primjese zime.
Park se sastoji od 16 jezera te je najstariji i najpopularniji nacionalni park u zemlji. Većina ga naziva i najljepšim, a poznat je diljem svijeta te među najatraktivnijim destinacijama na popisu brojnih putnika. Dio je UNESCO-ve svjetske prirodne baštine. Većina jezera je otvorena cijele godine, tek ukoliko je zima zaista toliko intenzivna, zatvara se dio parka za posjetitelje.
Javni prijevoz iz većine hrvatskih gradova stane neposredno ispred parka, budući da cesta prolazi tik uz glavni ulaz u park, a na istom se mjestu se može i parkirati. Ljeti nje lako pronaći parkirno mjesto, pa je moguće da ćete trebati parkirati dalje te dio puta propješačiti ako dolazite osobnim automobilom.

Plitvička Jezera: znamenitosti

Jezera se prelijevaju jedno u drugo. Mi smo nakon ulaska kroz prvi od ukupno tri ulaza odlučili napraviti krug. Postoji nekoliko staza, svaka je označena te se može odabrati koliko sati želite posvetiti razgledavanju. Neke su jednostavnije, neke zahtjevnije. Mi smo se odlučili za srednju i vrlo lagan tempo koji te nam je trebalo nekoliko sati. Preporučujem odabrati posjet park za cjelodnevni izlet kako ne biste propustili neke od lokacija.
Parkom vozi panoramski vlak od jednog do drugog dijela te oni kojima višesatne šetnje nisu omiljena aktivnost mogu skratiti put na ovakav način. Vožnja je uključena u cijenu karte. Vozi glavnom cestom pa sam pogled iz vlaka nje bio osobito atraktivan, no po silasku jest. Pred nama se pojavilo jezero i livada prekrivena prvim snijegom. Vozi svakih pola sata te smo čekajući komunicirali s drugim posjetiteljima. Vlak ne vozi jedino u slučaju vrlo loših vremenskih uvjeta.
Postoji i elektro brod koji vozi preko jezera Kozjak. Dok smo bili na brodu, društvo su nam pravile ptičice koje su, nakon što su se jednom „ukrcale“ s nama na brod, morale čekati iskrcavanje s druge strane jezera jer je prostor prevelik da ga prelete. Moju su pozornost zaokupljale više nego samo jezero. Park je bogat mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama, od kojih su mnoge rijetke i zaštićene. U hladnije vrijeme ih se može vidjeti manje, no ipak vam tu i tamo pokoja životinja pravi društvo u šetnji.
Gornja jezera čine 12 od ukupno 16 jezera, a među kojima su najpoznatija Veliko jezero i malo jezero. Donja jezera nalaze se unutar jednog kanjona. Najljepši dio njih je Veliki slap do kojeg smo došle nakon nekoliko sati šetnje kroz park. Pred slapom se nalazi manja stijena, omiljeno mjesto za fotografiranje, na koju se čak i u ovo zimsko doba čeka red. Slap je visok 78 metara i zaista predivan; zvuk padajuće vode i miris prirode čine ovo mjesto bajkovitim, a iskustvo divnim.

Plitvička Jezera: Kultura i povijest

Nakon nekoliko sati hodanja po temperaturi negdje oko nule, počeli smo osjećati glad. Nisu svi ugostiteljski objekti bili otvoreni, no jedan koji jest je Buffet Slap u kojem se inače mogu kupiti i sendviči, a ponekad i drugi sitniji obroci, no u ovom su trenutku svi već bili rasprodani. Ljubazni konobar nam kuha kavu nakon što smo napokon pronašli mjesto za sjesti, za stolom za simpatičnim Španjolcima. Kada se pred zatvaranje bar već pomalo ispraznio, premišljamo se oko uzimanja zadnjeg komada torte, koji je veći nego dva prosječna komada, i naravno – kupujem ga. U turističkom informativnom uredu neposredno do kafića zamolim osoblje da mi stave prazni telefon u punjač, što i učine. Sve informacije zainteresiranima daju strpljivo i ljubazno.
Nakon drugog kruga šetnje uz jezera ponovo postajemo gladni, no ovoga puta se odlučimo na konkretan obrok u restoranu Lička kuća. Dok hodamo do restorana pridružuje nam se ogroman i predivan pas, koji se pojavio čini se niotkuda, ali stječemo dojam da je poznavatelj parka i najbolji mogući domaćin. Ide za nama bez pokazivanja imalo znakova umora, pa čak unatoč tome što počinje padati mrak, a na vidiku nema potencijalnih vlasnika. Kada se već približimo restoranu, radnici u parku se pojave iz svog službenog vozila te saznajemo da se naš novi divan krzneni prijatelj zove Zeus i da mu je vrijeme za večeru. Zeus, međutim, odbija večeru te i dalje ide za nama sve do restorana.
Sretni što smo napokon u toplom prostoru, smještamo se u restoran. Odaberem dnevni Menu koji nudi sarmu i pire krumpir, dok moj suputnik bira domaće kobasice s grahom. Oba su obroka ukusna i svježe pripremljena, a topli napitak uz njih savršeno paše s obzirom na hladnoću za koju znamo da nas čeka vani.

Plitvička Jezera: noćni život

Uz park se nalazi nekoliko hotela u kojima se može odsjesti. Cijene nisu niske, ali ni kvaliteta usluge. Ako se odlučite prenoćiti ovdje, trebalo bi na vrijeme rezervirati smještaj zbog već spomenutih gužvi.
Plitvička jezera zaista su dobar odabir za izlet, nešto što niti jedan posjetitelj ne bi smio zaobići pri svom posjetu Hrvatskoj – a doista malo tko i propušta.
Zimi temperature budu vrlo niske, budući da je park smješten u najhladnijem dijelu zemlje, te je dobro ići u toploj, zimskoj odjeći. Ukoliko je temperatura ispod nule, preporučujem nositi višeslojnu odjeću te obuti čizme koje se ne kližu po ledu kako biste se mogli nesmetano kretati svim stazama. Ljeti je pak zbog vrlo visokih temperatura dobro imati odgovarajuću zaštitu od sunca.
Potrebno je ponijeti i strpljenje, a ako ostajete duže i bocu vode te prijenosu bateriju. Voda iz slavine je pitka. Posjet zimi je upola jeftiniji nego ljeti, no cijena ulaznice čak i u samoj ljetnoj sezoni vrijedi onoga što park nudi. Svatko tko se nađe u Lici trebao bi otići na Plitvička jezera barem jednom, jer ne smatra se ovo bez razloga jednim od najljepših mjesta na svijetu.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti