hero image

Autobus iz i u Aarhus

Putovanja u vrijeme COVID-19

Sve trenutne informacije o autobusnim linijama.
Više informacija

Sigurnosne mjere

Visoki standardi higijene za tvoju sigurnost i udobnost prilikom putovanja.
Saznaj više

Putuj ekološki prihvatljivo

Dokazano je da naši učinkoviti autobusi imaju odličan ugljični otisak po kilometru i prevezenom putniku.
Putovanje autobusom i okoliš

Stigni na vrijeme

Do odredišta ćemo te odvesti udobno i na vrijeme: 9 od 10 naših autobusa stižu na vrijeme.
Informacije o trenutnoj liniji

Na ovoj stranici

Popularne autobusne rute Autobusne postaje Gradski vodič

Autobusne stanice u Aarhus

Napomena: tvoja će karta sadržavati najnovije podatke o adresi.

Aarhus C FlixBus stop

Aarhus Comati stop (Parking lot)

Otkrij sve destinacije

Izaberi neku od više od 2.500 destinacija u 37 zemalja.

Istraži kartu
Aarhus: Brze informacije
Izravno dostupni gradovi

28

Broj autobusnih postaja

2

Država

Danska

Ekološko putovanje?

Da

Aarhus: Turističke informacije

Aarhus: opće informacije

Grad Aarhus nalazi se na istočnoj obali poluotoka Jutland, u samom geografskom središtu Danske. Osnovan je u 8. stoljeću pod imenom Aros i jedan je od najstarijih danskih gradova, uz gradove Ribe i Hedeby. Nekada je bio glavni grad Kraljevine Danske, a danas je sa svojih 300 tisuća stanovnika njen drugi najveći grad, odmah iza sadašnjeg glavnog grada Kopenhagena. Mnogima je zanimljiv kao odredište upravo zbog studiranja na čuvenom Sveučilištu u Aarhusu, najvećem danskom, ali i skandinavskom sveučilištu. Tijekom svog boravka svjedočio sam koliku važnost za grad predstavlja ovo uistinu veliko sveučilište. Uz to što zauzima značajan dio grada, grad svojim studentima nudi mnoge mogućnosti, ali i ugodno iskustvo studiranja. Iako malen grad u svjetskim okvirima, Aarhus ima puno toga za ponuditi svojim posjetiteljima, posebice ljubiteljima kulture, povijesti i arhitekture. Uz to što je sveučilišni centar Skandinavije, on je i od velikog značaja za dansku i skandinavsku kulturu. Ovdje se nalaze brojni muzeji, galerije i kazališta, a uz dodatak svoje suvremene arhitekture Aarhus kao turistička destinacija postaje sve zanimljiviji. Kao jedna od potvrda svojeg kulturnog značaja za Dansku i Skandinaviju, Aarhus je 2017. godine proglašen jednom od Europskih prijestolnica kulture, uz ciparski grad Pafos, čime je postigao veću pažnju šire europske publike, a samim time privukao i mene osobno da ga odem posjetiti i sada samo čekam trenutak kada ću se ponovno vratiti natrag.

Aarhus: znamenitosti

Neke od najpoznatijih znamenitosti koje Aarhus nudi vezane su uz kulturu, a tu se najviše izdvajaju tri svjetski poznata muzeja – Muzej suvremene umjetnosti ARoS, muzej Moesgaard i muzej na otvorenom, Den Gamle By. Muzej suvremene umjetnosti ARoS zanimljiv je po tome što svoje ime dijeli s imenom prvog Aarhusovog naselja (Aros). Na vrhu ovoga muzeja nalazi se nešto vrlo jedinstveno, veliko ostakljeno kružno šetalište s kojeg se pruža prelijep pogled na Aarhus. Staklo je bojano tako da predstavlja sve boje iz duginog spektra boja što daje dodatnu čar tijekom hodanja i promatranja grada. Moram priznati da je bilo zanimljivo iskustvo prohodati cijelim šetalištem i pritom naravno napraviti selfie u svakoj boji. Povijesni muzej Moesgaard smješten je malo izvan Aarhusa, a poznat po svojoj arheološkoj i etnografskoj zbirki o prvim stanovnicima Aarhusa, Vikinzima. Muzej na otvorenom Den Gamle By je zapravo rekonstrukcija Aarhusove povijesne jezgre koja je zbilja prekrasna. Dok šećete ovim dijelom grada imate osjećaj da se nalazite u nekom sasvim drugom vremenu. Uz navedena tri muzeja u Aarhusu se nalazi i jedna vrlo značajna građevina. S obzirom na to da je Aarhus nekadašnji kraljevski grad, kako bi to bilo da takav jedan grad ne posjeduje i neki dokaz koji potvrđuje tu činjenicu. Taj jedinstveni dokaz je ljetna rezidencija danske kraljice Margrethe II. Palača Marselisborg, smještena je na uzvišenju s pogledom na more i obližnje otoke. Okružena je velikim parkom otvorenim za javnost, savršenim za piknik ili šetnju, te mnoštvom različitog drveća, raznih sorti cvijeća i grmova zbog čega imate dojam kao da se nalazite u nekom manjem botaničkom parku. Vrijedi spomenuti i katedralu Svetog Klementa koja potječe iz 12. stoljeća i najveća je i najduža crkva u Danskoj.

Aarhus: Kultura i povijest

Aarhus je danas vrlo poznat i po svojoj suvremenoj arhitekturi čiji primjeri su vidljivi diljem grada. Neki od najpoznatiji primjera su Dokk1 i Aarhus Ø. Dokk1 je velika javna knjižnica i kulturni centar koji služi kao okupljalište građana svih generacija. Nalazi se tik uz gradsku luku, a zamišljena je kao centar novog kvarta koji se planira sagraditi kroz idućih 10 godina po najsuvremenijim standardima. Ono što je meni bilo zanimljivo tijekom posjete Dokk1 je da se na četiri kraja zgrade nalaze četiri igrališta i svako predstavlja neku svjetsku regiju. Primjerice, na jednom od krajeva zgrade postoji igralište koje izgleda poput džungle u kojoj se nalaze gorile, a odmah pored nje nalaze se egipatski hijeroglifi. Pogodili ste, radi se o prikazu afričkog kontinenta. Aarhus Ø je novi kvart stambeno-poslovne namjene, sagrađen tik uz obalu Baltičkog mora na sjeveroistoku grada. Ono po čemu se ovaj kvart ističe u moru ostalih kvartova slične namjene je upravo njegova arhitektura. Zamislite bijele zgrade u staklu, neuobičajenog i nepravilnog oblika, koje podsjećaju na vrhove ledenjaka. To je vjerojatno i bila arhitektova ideja s obzirom na to da se kvart nalazi odmah pored morske obale. Prizor koji me ovdje iznenadio dok sam hodao uz obalu je bila količina urbanih vrtova koje sam zatekao uz obalu na samom kraju kvarta. Bilo ih je sigurno oko stotinjak i svi su imali svakakve simpatične oznake svojih vlasnika. Ti Danci su zbilja sretan i simpatičan narod.

Aarhus: noćni život

Uz brojna kulturna i arhitektonska postignuća grad Aarhus nudi i nešto sasvim drugačije. Sve fanove adrenalina i zabave na otvorenom razveselit će činjenica da u Aarhusu postoji zabavni park. Tivoli Friheden zabavni je park smješten tik uz šumu Marselisborg, jedno od omiljenih mjesta rekreiranja brojnih stanovnika Aarhusa. U sklopu zabavnog parka nalazi se više od 40 atrakcija. Aarhus je također poznat i po svojoj glazbenoj sceni. Nazivaju ga gradom jazza i rocka, koji se mogu čuti u mnogim klubovima diljem grada. Ovdje se također godišnje održavaju i tri značajna glazbena festivala - NorthSide Festival, Aarhus International Jazz Festival te SPOT festival. Od ostalih značajnijih znamenosti u Aarhusu tu su još i lijepi botanički vrt s kolekcijom biljki iz raznih svjetskih regija. Izdvojio bih i utvrdu Kalø koja se nalazi nekih 30 kilometara sjeverno od Aarhusa. Utvrda je sagrađena 1313. godine kao jedna od četiri obrambene utvrde na prostoru poluotoka Jutlanda. Tijekom povijesti mijenjala je svrhe i vladare, u jednom trenutku svoje povijesti skoro je bila pod rušenjem, nakon čega je bila zatvor, a danas se nalazi pod zaštitom kao spomenik nulte kategorije. Utvrda se nalazi ma prostoru Nacionalnog parka Mols Bjerge osnovanog 2008. godine.


Usluge u autobusu ovise o raspoloživosti