Najljepši božićni sajmovi u Austriji

 

Najljepši božićni sajmovi u Austriji

Božićni ili Adventski sajmovi imaju dugu tradiciju u Austriji: ne postoji grad, čak ni najmanji, koji nema svoj klasični božični sajam ili Christkindlmarkt.

 

Slikoviti u starinskim selima, koja se - zahvaljujući snijegu - pretvaraju u prave božićne bajke, živahni i moderni oni u metropolama - božićni sajmovi u Austriji jedna su od najpopularnijih destinacija tijekom praznika i zimskih vikenda. Obično počinju sredinom studenog i traju do Adventa, neki čak i do početka siječnja. Posjet njima pružit će drugačiji način otkrivanja najljepših gradova Austrije koji upravo u Božićno vrijeme otkrivaju svoju najčarobniju stranu: svaki je kutak pun svjetla i ukrasa, u zraku možeš osjetiti miris slatkiša i cimeta , svugdje odjekuju klasične božićne pjesme, štandovi su prepuni hrane, pića i rukotvorina i nema gradića koji ne organizira neke posebne događaje, priredbe i koncerte gdje se zabavljaju sve generacije. Ovo je vrijeme slavlja koje poziva sve na ponovno otkrivanje tradicija i folklora.

 

Nazdravi čašom Glühweina, zasladi se medenjacima, uživaj u pogledu na veličanstvena božićna drvca i klizališta - doživi nezaboravno putovanje i otkrij austrijske božićne sajmove autobusom: FlixBus te vozi do nekih od najljepših odredišta u Austriji.

 

Kada počinje Advent u Austriji? Gdje mogu pronaći božićne sajmove? Koja je najljepši božićni sajam? Kako doći do najljepšeg božićnog sajma? Da bismo odgovorili na tvoja pitanja, pripremili smo za tebe koristan vodič koji će ti pomoći da isplaniraš sljedeće putovanje: otkrij najljepše božićne sajmove u Austriji koje možeš posjetiti autobusom.

Advent u Beču

Svake godine čarolija Božića Beč pretvara u svečanu raskoš i ne postoji nijedan kutak austrijske prijestolnice u kojem ne možeš osjetiti svečano ozračje uz svo šarenilo svjetla, ukrasa, radosnih pjesama i opijajućih mirisa punča i božićnih slastica. U gradu postoji nekoliko božićnih tržnica koje ostaju otvorene do početka Nove godine, odabir najbolje gotovo je nemoguć; no ovdje predlažemo svoje favorite. Jedna od najljepših božićnih tržnica u cijeloj Austriji je Wiener Christkindlmarkt na Rathausplatzu, točno ispred gradske vijećnice, s preko 140 štandova, pogodnih za razgledavanje, kupovanje poklona ili uživanje u ukusnoj hrani i toplim napitcima. Nedaleko, između Muzeja povijesti umjetnosti i Prirodoslovnog muzeja, nalazi se božićno selo Maria-Theresien-Platz, posebno po održavanju raznovrsnih koncerta i izvedbi zborova. Povijesne rezidencije - dvorci Schönbrunn i Belvedere koje su Beč učinile svjetski poznatim, za vrijeme svečanosti također se pretvaraju u jedne od najatraktivnijih božićnih tržnica koje vrijedi posjetiti.

Gdje: u raznim dijelovima grada 

Kako doći: FlixBusom možeš na ugodan i jednostavan način doći do središta Beča, iz mnogih gradova širom Europe. U glavnom gradu postoji nekoliko stanica: odaberi onu koja ti najviše odgovara i uputi se ravno na bečke božićne tržnice. 

Otkrij Beč

Advent u Salzburgu

Tijekom cijelog božićnog razdoblja Salzburg se također oblači u ruho zimske čarolije, sjaji u svojoj raskoši i ispunjen je svjetlima i glazbom na svakom kutku. Upravo u ovom gradu Mozart je komponirao Tihu noć (Stille Nacht), jednu od najpopularnijih božićnih pjesama svih vremena. Stoga, ne čudi da je tradicija Adventa posebno ukorijenjena u ovom gradu, čineći njegove sajmove i božićna sela posebno autentičnima. Uz božićne tržnice u Salzburgu, ne propusti posjetiti drevne Christkindlmarkte na Katedralnom trgu i Trgu rezidencije, čije porijeklo datira još od kraja 15. stoljeća. Zaustavi se i na predivnoj tržnici Sternadvent, u Getreidegrasseu ulici, u kojoj također možeš posjetiti kuću u kojoj je rođen Mozart: smještena je u dvorištu Sternbraua, najpoznatije tradicionalne pivnice u Salzburgu. Posebno su šarmantna i adventska sela postavljena u gradskim dvorcima: ona unutar bijelih zidova Festung Hohensalzburga, do koje se može doći uspinjačom (otvorena je samo petkom, subotom i nedjeljom) i dvorca Hellbrunn, u dvorištu stare barokne rezidencije nedaleko od Salzburga.

Gdje: u raznim dijelovima grada 

Kako doći: Ako tražiš autobus za posjetu božićnim sajmovima u Austriji, znaj da ćeš s FlixBusom stići u Salzburg udobno, a s željezničkog kolodvora, na kojem se nalazi naša stanica, jednostavno možeš posjetiti sve dijelove grada. 

Otkrij Salzburg

Advent u Klagenfurtu

Među božićnim tržnicama u Austriji ne bismo trebali zaboraviti onu u Klagenfurtu, glavnom gradu Koruške, na obali jezera Wörthersee. Veliki Klagenfurter Christkindlmarkt, otvara svoja vrata svake godine u studenom i traje do Adventa: obuhvaća cjelokupni pješački dio grada, a Neue Platza obogaćen je idilom svjetala, boja i ukrasa. Gdje god se nalaziš, možeš osjetiti to posebno svečano ozračje. Klagenfurt je savršeno mjesto za posjetiti ako planiraš izlet na božićni sajam autobusom: tim više što se nalazi nedaleko od Hrvatske, pa ga našim autobusima možeš posjetiti jednostavno, brzo i jeftino. Po čemu je božićni sajam u Klagenfurtu jedinstven? Svakako po svojoj bajkovitoj atmosferi, mirisu svježih božićnih slastica i kuhanog vina, tradicionalnih austrijskih jela, štandova na kojima možeš pronaći rukotvorine i suvenire - savršene kao božićni poklon, a zatim i zborova s božićnom glazbom, igara za djecu, parada i predstava koje se organiziraju svakodnevno - sve će to učiniti tvoju posjetu uistinu nezaboravnim. 

Gdje: u centru grada, oko Neue Platza

Kako doći: Klagenfurt je uistinu blizu Hrvatskoj i s FlixBusom ga možeš jednostavno posjetiti.

Otkrij Klagenfurt

Advent u Grazu

Graz, glavni grad Štajerske, također je idealno odredište za posjetu božićnih sajmova autobusom: prekrasna božićna svjetla, adventski kalendar koji obasjava cijelu fasadu gradske vijećnice i zatim mnogo bogato ukrašenih štandova koji prodaju ukusne delicije, igračke, svijeće i lokalne rukotvorine. U Grazu se također Advent slavi više nego raskošno i postoji više od petnaest božićnih sela spremnih da očaraju i mlade i stare svojom čarobnom atmosferom. Koja sela posjetiti? Svakako su vrijedna posjete ona na Hauptplatzu, sa svojim fascinantnim adventskim kalendarom projiciranim na glavnu zgradu starog grada, ali vrijedi se zaustaviti i na Farberplatzu, poznatom po tržnici ručno rađenih proizvoda od stakla, drva i filca, te Mariahilferplatzu, na kojem se nalazi najstariji Christkindlmarkt u cijelom Grazu. A za one koji žele dobar razlog za kupovinu, tu je tržnica Eisernes Tor (otvorena samo poslije podne), koju građani vole zbog svog dobrotvornog duha: većina prihoda od prodaje ustvari je donirana u dobrotvorne svrhe i humanitarnim projektima.

Gdje: u raznim dijelovima grada 

Kako doći: Naši autobusi će te udobno i povoljno odvesti u Graz; Kad stigneš u grad, do božićnih tržnica možeš doći pješice ili javnim prijevozom..

Otkrij Graz