Istraži Hrvatsku FlixBusom

Svugdje je lijepo, ali putovati Hrvatskom je najljepše. Narodne mudrosti i poslovice prigrlili smo, prilagodili i utkali u novu proljetnu kampanju koja donosi sigurna, udobna i uzbudljiva putovanja na domaćem terenu. Otkrij s nama skrivene ljepote gradova i mjesta diljem Hrvatske i sudjeluj u velikom rođendanskom slavlju FlixBusa.

FlixBusmatika je jednostavna! Okruglih 5 x 2 = velikih 10 rođendanskih putovanja!

U susret 5. rođendanu FlixBusa u Hrvatskoj kojeg obilježavamo 16. lipnja, odlučili smo na vrijeme započeti sa slavljem i ovu okruglu rođendansku brojku dodatno zaokružiti. Uz pomoć naših dragih partnera, putem FlixBus Facebook stranice 15.4. kreće veliko rođendansko odbrojavanje s grand finalom u lipnju. Svaki tjedan, u razdoblju od ukupno 10 tjedana imat ćeš priliku osvojiti vikend paket u jednoj od 10 hrvatskih destinacija koji uključuje noćenje za dvije osobe u dogovorenom smještaju kod naših partnera i dvije FlixBus povratne karte. Nagrada će se moći iskoristiti do 30. 9. 2021., a samo za tebe odabrali smo sljedeće destinacije:

Imotski

Putovanja govore više nego tisuću riječi.

Imotski je povijesni grad s velikim šarmom nastao na temeljima starohrvatske župe Emothe kao središte šire regije zvane Imotska krajina. Staru jezgru čine kamenite kuće i uske ulice s kamenitim stepenicama koje kao da šapuću i otkrivaju burnu prošlost. S tvrđave Topone nastale u 10. stoljeću pruža se pogled na grad i na jedan od simbola Imotskog, prekrasno Modro jezero. Ono što ga čini tako posebnim upravo je promjena boje vode koju može uzrokovati nagli dotok vode iz njegovih podzemnih vrela, ali i vremenske prilike, boja neba, doba dana... Samo 1, 5 km dalje nalazi se Crveno jezero, najdublje kraško jezero u Europi čija je dubina depresije 528 metara, a dubina vode doseže i više od 300 metara s dnom ispod razine mora. Treba li više razloga za posjetiti Imotski?

 • Fun fact: Razina vode u Modrom jezeru tijekom godine znatno oscilira, a znalo se dogoditi i da potpuno presuši. Upravo 2020. godinu Imoćani će između ostalog pamtiti i po suhom koritu Modrog jezera kad su domaće ekipe dobile priliku zaigrati nogomet. Inače, prva utakmica na dnu Modrog jezera odigrana je 1943. godine.
 • Poznata osoba: Veliki hrvatski  pjesnik Tin Ujević pohađao je osnovnu školu u Imotskom, a veliku ljubav prema gradu izrazio je u stihovima pjesme Odlazak. Njemu u čast na Imotskom trgu podignut je spomenik.

Partneri:

Turistička zajednica Imota

Hotel Venezia

Restoran Euphoria

Zavičajni muzej Imotski

Karlovac

Mi o putovanjima, a FlixBus na vrata.

Koliko puta ste na proputovanju prošli kroz Karlovac, a da niste zastali i pružili mu priliku da vas oduševi? U pet stoljeća burne prošlosti nikad ga nitko nije uspio osvojiti. Četiri zelene rijeke; Korana, Kupa, Mrežnica i Dobra istovremeno su Karlovcu bile i dar i izazov, a njihova ljepota, energija i prirodno bogatstvo čine ga savršenom vikend destinacijom. FlixBus te vodi direktno do autobusnog kolodvora u Karlovcu, udaljenog 5 minuta pješice od Karlovačke zvijezde koja ti može poslužiti kao početna točka u istraživanju grada. Udahni mirise proljeća i prošetaj Vrbanićevim perivojem, a od tamo prepusti se njegovim obalama i ulicama da te zavedu.

 • Fun fact: Karlovac godišnje u prosjeku ima 78 dana s maglom te se u zimskom periodu vrlo često dogodi da cijeli grad nestane pod okriljem magle.
 • Poznate osobe: Teško je izdvojiti sve poznate ličnosti povezane s Karlovcem. Jedan od najznačajnijih zagrebačkih gradonačelnika Većeslav Holjevac rođen je u Karlovcu. Od novijih imena to su: Ana Vidović (svjetski cijenjena gitaristica), Daniela Trbović (TV voditeljica), Zrinka Cvitešić (glumica) te mnogi drugi.

Partneri:

Hostel Bedem

Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac

Knin

Putovanje se kuje dok je vruće!

Kraljevski grad burne prošlosti koji leži na sedam rijeka okružen s čak devet planina zvuči kao uvod u neku bajku. No, ako se uputiš prema Kninu, jednom od najstarijih gradova, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi možeš zaista doživjeti bajkovito iskustvo. Popneš li se na Kninsku tvrđavu, jednu od najljepših i najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi u kojoj su svoju prijestolnicu prije tisuću godina imala čak četiri hrvatska kralja, ili obiđeš Šarena jezera koja su ime dobila po „promjeni boja'' u skladu s izlaskom i zalaskom sunca ili se pak uputiš do prekrasnog slapa Krčić doživjet ćeš posebno iskustvo.

 • Fun fact: Na području Knina izvire Krka, jedna od najljepših europskih rijeka, i to vjeruje se kao nigdje drugdje u svijetu, ispod slapa druge rijeke - Krčića.
 • Poznata osoba: Znanstvenik svjetskog glasa na polju elektroenergetike i akademik .dr. sc. Hrvoje Požar rođen je u Kninu 5. 7. 1916. godine. Energetski institut u Zagrebu nosi njegovo ime.

Partneri:

Turistička zajednica grada Knina

Kninska tvrđava

Restoran Tvrđava

Vinarija Burnum

Kraljevsko pivo

Biciklistički klub Adrion Oros

Osijek

Tko prvi, njegova karta!

Za Osijek se može slobodno reći da je grad po mjeri. Smješten na 90 metara nadmorske visine, najviša točka u Osijeku je +90 metara kolika je visina tornja osječke konkatedrale sv. Petra i Pavla, a najniža točka u gradu je -90 metara odnosno dubina bunara Osječke pivovare za vodu. Nije na odmet spomenuti kako u Osijeku rade čak četiri pivovare, a diljem Slavonije još njih desetak. No, ono što ćete odmah primijetiti po dolasku u Osijek je njegova snažna povezanost s rijekom Dravom, žilom kucavicom grada uz čije obale se smjestila osječka Copacabana, popularno gradsko kupalište. U blizini se nalazi i omiljeno izletište „kod katakombi“, smješteno u Krunskoj utvrdi – sjevernom dijelu osječke tvrđave Tvrđe koja datira iz 18. stoljeća.

 • Fun fact: Osječki viseći most ili Most Mladosti mjesto je od posebnog značaja zaljubljenim parovima koji na njegovu ogradu stavljaju tzv. ljubavne lokote. Vjeruje se da će njihova ljubav biti sigurna sve dok je ključ lokota duboko na dnu rijeke Drave.
 • Poznata osoba: Osijek je grad koji je iznjedrio toliko istaknutih osoba da je zaista nezahvalno nekoga izdvojiti no za ovu priliku spomenut ćemo filmskog producenta Branka Lustigu, rođenog Osječanina koji je nagrađen dvjema filmskim nagradama Oscar i to 1993. godine za film Schindlerova lista te 2001. godine za film Gladijator.

Partneri:

Privatni smještaj Maksimilian

Muzej Slavonije

Turistička zajednica grada Osijeka

Plitvička jezera

Teško putoholičara na putovanje natjerati.

Teško je riječima dočarati ljepote Plitvičkih jezera. Čarobna su u bilo koje godišnje doba, a FlixBus s Plitvicama veže jedno posebno prijateljstvo. Naime, 11. svibnja 2019.g. povodom obilježavanja 70 godina Nacionalnog parka Plitvička jezera i 40 godina od upisa na UNESCO-ov Popis svjetske prirodne baštine, organizirali smo akciju ˝Zajedno čistimo Nacionalni park Plitvička jezera˝. Osim što smo napravili nešto korisno za okoliš, proveli smo divan dan okruženi veličanstvenom prirodom. Definitivno jedno od mjesta koje treba obavezno posjetiti.

 • Fun fact: Područje Nacionalnog parka Plitvička jezera nastanjuju čak tri čopora vuka. Jedan od pripadnika čopora Plješevica je i mladi vuk imena Krešo. Krešino kretanje djelatnici Parka prate već neko vrijeme kako bi otkrili što više o njegovom životu i  čoporu.
 • Poznata osoba: Andrija Štampar (1888. - 1958.), liječnik i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu rođen je u općini Plitvička Jezera, a danas se po njemu zove Nastavni zavod za javno zdravstvo.

Partneri:

Villa Knežević

Rijeka

Bolje putovanje ikad, nego nikad.

Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj, grad snažne energije, turbulentne povijesti i urbanog duha. Uz Rijeku se veže natpis Volim grad koji teče. Ako ste se pitali zašto je tome tako odgovor je vrlo logičan. Naime, u samom središtu grada brojna su izvorišta pitke vode, a glavni je izvor rijeka Rječina po kojoj je grad i dobio ime. Nemoj se iznenaditi ako te pri dolasku u Rijeku zatekne kiša. Kažu da je godišnji prosjek količine kiše koja padne u Londonu tek jedna trećina godišnjeg prosjeka Rijeke. Izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020.g. ovaj grad pružit će ti nezaboravno iskustvo i novu perspektivu.

 • Fun fact: Upravo je Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila Zlatku Boureku kao inspiracija za crtanje Baltazar grada, mjesta u kojem se odvija serijal crtića Profesor Baltazar, najuspješnijeg projekta Zagrebačke škole crtanog filma ovjenčanog brojnim nagradama struke i publike.
 • Poznate osobe: U Rijeci je rođen Ivan Zajc, hrvatski skladatelj i dirigent po kojem je nazvano riječko Hrvatsko narodno kazalište. No više od opere Rijeka je poznata po svojoj kultnoj rock sceni i odličnim bendovima. Poznati rock Riječani koje ovdje izdvajamo su Mrle i Prlja iz benda Let 3 te Damir Urban.

Partneri:

Hostel 1W

Muzej grada Rijeke

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Split

Tko rano rani, dvije karte grabi!

Jedan splitski sociolog pokušao je objasniti riječ đir s obzirom na kontekst u kojem se koristi. Pronašao je čak 14 različitih značenja, a mi samo možemo dodati da ih sve objedinjuje splitski đir. Teško je to objasniti nekome strancu, jer splitski đir je način života u gradu čije te bogato povijesno i kulturno nasljeđe dočekuje na svakom uglu. Najlipši grad na svitu srce je Dalmacije i jedna od vodećih putničkih luka Mediterana. Za njegove stanovnike Split je način života, dok za turiste i putnike koji se tijekom ljeta u potocima slijevaju njegovim ulicama fascinantna destinacija kojoj se uvijek iznova i iznova vraćaju. Ne kaže se uzalud Nima Splita do Splita.

 • Fun fact: Prema naredbi cara Dioklecijana, velikog obožavatelja umjetnosti, pogotovo egipatske kulture, iz Egipta u Split  je navodno dopremljeno čak 12 sfingi koje su krasile pročelja palače. Osim sfinge na Peristilu, postoji još jedna, a smještena je  pred Jupiterovim hramom / krstionicom dok se danas u splitskim muzejima i Dioklecijanovim podrumima čuvaju preostali pronađeni ostaci dijelova različitih sfingi.
 • Poznata osoba: Ostavio je trag u beskraju, a Split ga je ispratio kako to samo jedan veliki grad može, pjevač i glazbenik Oliver Dragojević.

Partneri:

Design Hostel 101 Dalmatinac

Muzej iluzija Split

Hrvatski pomorski muzej Split

Varaždin

Po putovanju se dan poznaje.

Ovaj barokni grad poznat po svojim palačama, utvrdama i crkvama jedan je od najstarijih i najljepših gradova u srednjoj Europi. Njegova povijest seže još u 12. stoljeće, bio je dom najbogatijim plemićima i umjetnicima, a njegov šarm mu s pravom daje nadimak „Mali Beč“. Povijesna jezgra grada s dvorcem uvrštena je 2005. u UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Trakošćan, smješten uz šumu s jezerom, jedan je od najljepših hrvatskih dvoraca. Varaždin je također poznat po svojim događajima od kojih je najpoznatiji ulični festival Špancirfest, koji svake godine pretvara ovaj grad u mjesto iz bajke. Od kulinarskih specijaliteta najpoznatiji je Varaždinski klipić, ručno izrađeno pecivo izvrsnog okusa.

 • Fun fact: 1767. odlukom kraljice Marije Terezije Varaždin je neko vrijeme bio glavni grad Hrvatske.
 • Poznata osoba: U Varaždinu se 1880.g. rodio poznati gitarist i skladatelj Ivan Padovec, za kojeg kažu da je prvi i jedini hrvatski gitarski virtuoz. Njegova gitara s 10 žica, izrađena prema vlastitom nacrtu u Beču, danas je izložena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Partneri:

Julijans Apartment / Julijans Garden

Gradski muzej Varaždin

Restoran Garestin

Zadar

Prvo osvoji kartu pa reci: “hop”!

Povijest Zadra seže čak 3.000 godina u prošlost, da bi danas utjelovio šarmantan spoj bogatog povijesnog nasljeđa i modernog urbanog središta. Njegova ljepota nikoga ne ostavlja ravnodušnim čemu svjedoči poznata izjava slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka o zadarskom zalasku sunca kao najljepšem na svijetu, ljepšem i od onoga na Key Westu u Floridi. U gradu Zadru se nalaze prve orgulje u svijetu pokretane snagom mora i vjetra.

 • Fun fact: Zanimljivo je da su Zadar i njegov liker Maraschino bili toliko popularni u 19.st da je o njima pisao i Honore̒ de Balzac. U Zadru je 1857. zabilježeno 18 destilerija koje su proizvodile ni više ni manje nego 35 vrsta likera.
 • Poznata osoba: Grad Zadar iznjedrio je brojne kulturne i slavne ličnosti. Jedan od najboljih nogometaša svijeta Luka Modrić, rođen je u Zadru.

Partneri:

Boutique Hostel Forum Zadar

Muzej iluzija Zadar

Zagreb

Sve je dobro što se putovanjem svrši!

Grad bogate povijesti, kulturološko sjedište, centar umjetnosti, sporta i noćnog života, unazad nekoliko godina postao je jedna od omiljenih vikend destinacija. Povijesna jezgra grada podijeljena je na čarobni Gornji grad koji obiluje mirnim baroknim uličicama i prekrasnim pogledima na ostatak grada, te Donji grad koji šarmira elegantnim Austro-Ugarskim građevinama i osebujnim parkovima. Zagreb je uvršten u sam vrh europskih gradova umjetnosti te obiluje brojnim spomenicima, muzejima i galerijama jedinstvenog sadržaja, koji se nalaze u samom centru grada.

 • Fun fact: Znaš li da Zagreb ima vlastiti Stonehendge? Tako je! Solarni pleksus Europe ili Zagrebački Stonehendge je umjetničko ekološka instalacija koji se nalazi na jarunskom Otoku mladosti, a sastoji se od 61 granitna bloka koja predstavljaju pulsirajuću os Europe između Islanda i Krete.
 • Poznata osoba: Miroslav Krleža, jedan od najvećih hrvatskih pisaca svih vremena rođen je 7. srpnja 1893. u Zagrebu.

Partneri:

Hostel Swanky Mint

Muzej čokolade

Muzej iluzija Zagreb

Muzej mamurluka

MSU

Muzej za umjetnost i obrt

Hrvatski muzej naivne umjetnosti

Što kažeš? Koji grad ćeš prvo istražiti?