§§ geoTextTitle §§

§§ geoLinkText §§

Opći uvjeti poslovanja i opći prijevozni uvjeti

Datum: 01.03.2018

1.     Područje primjene

Opći uvjeti poslovanja i opći prijevozni uvjeti primjenjuju se na rezervacije putovanja i prijevoz putnika u okviru mreže autobusnih linija kojima upravlja autobusni prijevoznik FlixBus. Vozila su namijenjena prijevozu putnika.

2.     Ugovorne strane

2.1 Ugovorna strana za rezervacije putovanja

Ugovorna strana za rezervacije putovanja (prodavač karata) i korištenje online portala je FlixMobility GmbH, Birketweg 33, 80639 München, u daljnjem tekstu „FlixMobility”.

2.2 Ugovorna strana za prijevoz putnika autobusom

Ugovorna strana za pojedini ugovor o prijevozu, autobusni je prijevoznik naveden tijekom postupka rezervacije. Autobusni prijevoznici nositelji su koncesija za pojedinu liniju. Iz navedenog proizlazi da su ugovorne strane za putnički prijevoz ili tvrtke iz grupacije FlixCompanies (2.2.1.) ili partneri (2.2.2.).

Nisu dozvoljeni zahtjevi za prijevoz posebnim autobusima u vlasništvu autobusnog prijevoznika. Neposredni prijevoz obavlja tvrtka partner koju ugovara jedan od autobusnih prijevoznika.

2.2.1 Tvrtke grupacije FlixCompanies su sljedeće:

 • FlixBus B.V.
 • FlixBus CEE South d.o.o.
 • FlixBus CZ
 • FlixBus DACH GmbH
 • FlixBus Danmark ApS
 • FlixBus France SARL
 • FlixBus Hungary Kft.
 • FlixBus Inc.
 • FlixBus Italia S.r.l.
 • FlixBus North GmbH CEE
 • FlixBus Polska Sp. z.o.o.
 • FlixBus RO SRL
 • FlixBus RS d.o.o.
 • FlixBus Sverige AB
 • FlixMobility GmbH
 • Rodbillet ApS

U slučaju da su autobusni prijevoznici tvrtke iz grupacije FlixCompanies, na njih se primjenjuju sljedeći Opći uvjeti poslovanja i opći prijevozni uvjeti.

2.2.2 Partneri su sljedeći:

U slučaju da su autobusni prijevoznici partneri, na njih se primjenjuju isključivo njihovi vlastiti opći uvjeti poslovanja i opći prijevozni uvjeti. Tim je dokumentima moguće pristupiti na web stranicama prethodno navedenih partnera. FlixBus ovim putem napominje da postoji mogućnost da su spomenuti dokumenti dostupni samo na engleskome jeziku.

Partneri ne obavljaju nikakav prijevoz putnika koristeći brand FlixBusa, osim na liniji 96 Beč — Graz i liniji X96 Zračna luka Beč — Graz, kojima upravlja prijevoznik Dr. Richard Linien & Co KG.

2.3 Ugovorna strana za prijevoz putnika vlakom

Ugovorna strana za pojedini ugovor o prijevozu, autobusni je prijevoznik naveden tijekom postupka rezervacije.

3     Pravo na prijevoz

3.1 Pravo na prijevoz ostvaruje se sklapanjem ugovora o prijevozu i u slučaju postojanja obveze pružanja usluge prijevoza u skladu s odredbama Zakona o prijevozu putnika (njem. Personenbeförderungsgesetz, PBefG) i onima koje se odnose na odredbu propisanu Općim uvjetima za tramvajski i autobusni prijevoz i usluge koje se pružaju motornim vozilima prema voznom redu (njem. VO-ABB). Na linijama kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici, pravo na prijevoz postoji kada je sklopljen ugovor o prijevozu i u slučaju postojanja obveze prijevoza u skladu s odredbama Građanskog zakonika i Zakona o prijevozu Poljske. Klauzula 3.1 ne primjenjuje se u ovom obimu.

3.2 Potvrda rezervacije (vidjeti točku 5.1) daje putniku pravo na jednu vožnju između polazišta i odredišta navedenih na karti. Kasniji ukrcaj ili raniji iskrcaj nisu dopušteni iz zakonskih razloga.

3.3 U slučaju rezervacija u samome vozilu, do obveze pružanja usluge prijevoza dolazi samo ako postoji dovoljan broj slobodnih sjedećih mjesta tijekom cijelog putovanja.

3.4 U slučaju stanica na zahtjev, obveza pružanja usluge prijevoza postoji samo kada je putovanje rezervirano od ili do te stanice, u odgovarajućem roku za rezervaciju unaprijed. Stanice na zahtjev posebno su označene na pojedinim voznim redovima. Vezani rokovi za rezervaciju unaprijed navedeni su na odgovarajućim voznim redovima.

4. Korištenje web portala u komercijalne svrhe

4.1 Između stranica za usporedbu cijena i FlixMobilitya mogu se sklopiti pisani sporazumi, kojima FlixMobility odobrava primitak, obradu i objavu cijena, kao i vozne redove FlixMobilitya.

4.2 Zabranjeno je korištenje web portala FlixMobilitya u neosobne i komercijalne svrhe. Zabranjeno je korištenje automatiziranih sustava za prikupljanje podatka s ove web stranice u komercijalne svrhe (eng. screen scraping). FlixMobility zadržava pravo poduzimanja mjera u slučaju bilo kakvih kršenja odredbi.

5     Karte i cijene prijevoza

5.1 Kao naknadu za uslugu prijevoza potrebno je platiti propisanu cijenu prijevoza. FlixMobility u tu svrhu izdaje vozne karte. Smatra se da voznu kartu sačinjavaju potvrda rezervacije, bilo ispisana ili u elektroničkom obliku (PDF datoteka), i važeći službeni identifikacijski dokument s fotografijom. Kada se rezervacija obavlja u vozilu, rukom pisana ili tiskana potvrda vrijedi istodobno i kao dokaz o kupnji i kao potvrda rezervacije. Vozna karta izdaje se po putniku i po vožnji. Veze s presjedanjima (međusobno povezanim linijama) smatraju se jednom vožnjom. Tijekom postupka rezervacije moraju se navesti ime i prezime te ako je potrebno i datum rođenja putnika. Putnikovo ime povezuje se s popisom rezervacija koji se prikazuje na zaslonu mobilnog telefona vozača ili osoblja kolodvora, na temelju trenutnog stanja rezervacija, da bi se utvrdilo postoji li pravo na uslugu prijevoza. Ovaj postupak poželjno je obaviti skeniranjem karte. Karte kupljene za linije kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. smatraju se računom u smislu poljskog Zakona o PDV-u.

5.2 Putnik mora obaviti rezervaciju prije polaska. Ulazak u putnički prostor vozila dopušten je samo uz valjanu potvrdu rezervacije.

5.2.1 Putovanja se mogu rezervirati online na web portalima, preko aplikacija na pametnim telefonima FlixMobilitya, putem telefona, u partnerskim agencijama, u samim vozilima (po redovnim cijenama) i na određenim autobusnim kolodvorima s osobljem. Rezerviranje u samim vozilima moguće je samo kada ima dovoljno slobodnih sjedećih mjesta tijekom cijelog putovanja. Stoga se preporučuje kupnja unaprijed (online, pomoću aplikacije ili agencije). Karte za linije kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. ne mogu se prodavati u autobusu.

5.2.2 Potvrda rezervacije (pojedinosti o narudžbi) se pohranjuje, može se ponovno pronaći na glavnoj web stranici te se isto tako može prema potrebi poslati putniku e-mailom.

5.2.3 Svaki putnik s ispravnom kartom ima pravo na sjedeće mjesto. Putnici s djecom i osobe ograničenog kretanja u tom slučaju imaju prioritet kod odabira sjedala.

5.3 Kupnja karata online:

5.3.1 Prikaz proizvoda u webshopu, dostupan na internetu i putem aplikacije na pametnim telefonima, ne podrazumijeva obvezujuću ponudu, već predstavlja neobvezujući online katalog koji potiče potencijalne putnike na podnošenje ponuda. Klikom na „Rezerviraj / Plati”, stvara se obvezujuća narudžba proizvoda koji se nalaze u košarici. Vozna karta izdaje se po putniku i po vožnji. Veze s presjedanjima (međusobno povezanim linijama) smatraju se jednom vožnjom. Potvrda o primitku narudžbe izdaje se neposredno nakon njezinog podnošenja, slanjem automatske potvrde e-mailom. Ugovor o prijevozu ne smatra se sklopljenim dok FlixMobility ne prihvati narudžbu izdavanjem potvrde o primitku. Takva potvrda o primitku može se izdati u obliku automatske potvrde koja se šalje e-mailom ili odvojeno u kasnijem koraku.

5.3.2 Postojeća tehnologija ne može jamčiti prijenos podataka internetom bez grešaka niti trajnu dostupnost podataka. Nije moguće razviti računalne programe (softver), niti sustave za obradu podataka (hardver) te njima upravljati tako da ne dolazi do nikakvih grešaka, kao niti isključiti sve nepredvidive čimbenike koji se mogu pojaviti u vezi s medijem kao što je „internet”. Stoga FlixMobility ne može jamčiti neprestanu dostupnost svoje web stranice i tehničkih sustava, bez ikakvih prekida. K tomu, tehničke značajke interneta podrazumijevaju da se neprestana dostupnost usluge online rezervacije ne može jamčiti. Sva prava na uštede ili snižene cijene prestaju postojati u slučaju da je sustav zbog tehničkih razloga ponovno dostupan u kasnijem trenutku (npr. nakon isteka roka za kupnju).

5.3.3 Potrebno je naglasiti da se odredbe propisane u vezi s pravom na otkazivanje, u slučaju ugovora sklopljenih na daljinu, ne primjenjuju u pogledu ugovora o prijevozu sklopljenih online, prodajom na daljinu, te u slučaju kada prijevoznik, nakon sklapanja ugovora nastoji pružiti uslugu u određeno vrijeme ili unutar propisanog vremenskog razdoblja. Navedeno je suprotno poslovanju online naručivanja poštom. Međutim, naši uvjeti u pogledu otkazivanja ostaju neizmijenjeni, bez obzira na prethodno navedeno.

5.4 Prodajna mjesta s osobljem

Partnerske agencije, prodajna mjesta i služba za korisnike tvrtke iz grupacije FlixCompanies sve mogu izvršiti vašu rezervaciju ili poništiti agencijsku naknadu.

5.5  Cijene prijevoza:

5.5.1 Ne postoji pravo na rezervaciju svih cjenovnih razreda, niti cjenovnih kvota u vezi s određenim oblikom rezervacije. Uštede i promotivne cijene samo su djelomično dostupne online.

5.5.2 Naknada za prijevoz odnosi se samo na prijevoz osoba, ostale usluge poput rezervacije sjedala i prijevoza bicikala, dodatne ili posebne prtljage naplaćuju se zasebno.

5.5.3 Na snižene cijene prijevoza primjenjuju se posebni uvjeti rezervacije. U tom je smislu odlučujuća objava uvjeta vožnje u pogledu pojedinačnih ruta.

5.5.4 Za vožnje unutar Danske, studenti, djeca i starije osobe imaju pravo na povoljnije cijene karata. Naglašavamo da ako odaberete rezervirati takvu vožnju i putovati po sniženoj cijeni, pri ulazu u autobus vozaču morate predočiti važeću identifikacijsku iskaznicu. Molimo uzmite u obzir da su karte kupljene u kategorijama za djecu, studente i starije osobe valjane samo uz predočenje potrebne identifikacijske iskaznice. Ako se vozaču ne može predočiti važeća identifikacijska iskaznica, Vaša karta po sniženoj cijeni nije valjana i za ukrcaj u autobus potrebna je nova karta po redovnoj cijeni.
Danski vojnici koji služe obavezni vojni rok mogu besplatno putovati uz predočenje odgovarajućih dokumenata i vojne iskaznice. Potrebno je rezervirati sjedalo, a rezervacija se obavlja na stranici podrska@flixbus.hr

5.5.5 Za putovanja unutar Poljske postoje počasni zakonski popusti koji se odobravaju kvalificiranim osobama prema zakonu Poljske o pravima na prijevoz po sniženoj cijeni u javnom prijevozu ili drugim odredbama. Trošak u ovom slučaju obračunava se temeljem zakonskog popusta i cijeni navedenoj u popisu troškova koji trenutačno važi za datu rutu. Putnik ima obvezu pokazati važeći dokument kojim potvrđuje prava na popust prije ukrcaja na autobus. Ovdje možete pronaći informacije o počasnim zakonskim ustupcima i važećim dokumentima kojima se potvrđuje podobnost: https://www.flixbus.hr/tvrtka/cijene/popusti

6     Plaćanje i kuponi

6.1  Ovisno o načinu rezervacije, za plaćanje karata mogu se koristiti različiti načini plaćanja:

 • Online: PayPal usluga, izravno terećenje, kreditna kartica (Mastercard/Visa/Amex), SofortÜberweisung (automatski prijenos), iDeal, Postfinance, Carte Bleue, Dotpay. Kod svih rezervacija FlixMobility zadržava pravo isključivanja određenih načina plaćanja i upućivanja kupaca na druge načine plaćanja.
 • U vozilima: Gotovina; U Švedskoj je u autobusu moguće platiti isključivo kreditnom karticom (MasterCard, Visa, American Express, Maestro, Visa Electron, V Pay, JCB, Diners Club, China Union Pay). U Švedskoj se karta također može kupiti kod vozača s pomoću mobilnih sustava plaćanja koji se temelje na NFC tehnologiji (npr. Swish, Mobile Pay, Apple Pay, Android Pay).
 • Na prodajnim mjestima i u putničkim agencijama: sva platežna sredstva koja agencija nudi, mogućnost plaćanja gotovinom osigurana.
 • Putem telefona: kreditna kartica (Mastercard/Visa/Amex) te, za klijente s prebivalištem u Njemačkoj, izravno terećenje računa.
6.2 Kupnja kreditnim karticama

6.2.1 U slučaju kupnje kreditnom karticom, računi kupaca terete se nakon dovršetka rezervacije. Kada plaćaju kreditnom karticom, kupci daju nalog svojim kreditnim institutima u trenutku vršenja rezervacije kojim obavještavaju FlixMobility ili jednu od ovlaštenih trećih strana o imenima kupaca i punim adresama u slučaju povrata sredstava, da bi FlixMobilityu omogućili procjenu svojih vezanih potraživanja.

6.2.2 U slučaju povratnog zaduženja kod plaćanja kreditnom karticom putnici imaju obvezu platiti bankarske pristojbe. Moguća je i naplata troškova u slučaju otkazivanja. Putnicima se daje prilika da dokažu da povrat sredstava podrazumijeva manje ili nikakve troškove. U slučaju povratnog zaduženja, kupcima se može privremeno ili trajno zabraniti plaćanje kreditnom karticom.

6.2.3 U slučaju bezuspješne naplate koju potražuje FlixMobility, potraživanja se prenose vanjskom pružatelju usluga na daljnju obradu. U tu svrhu FlixMobility može takvom vanjskom pružatelju usluga prenijeti sve potrebne osobne podatke dužnika.

6.3 Prebijanje; pravo na zadržavanje

6.3.1 Kupci imaju pravo na prebijanje samo u slučaju da njihova povratna potraživanja imaju pravno uporište, ili su neosporena, ili ih je potvrdio FlixMobility. Nadalje, pravo zadržavanja imaju samo ako i u onoj mjeri u kojoj je njihovo povratno potraživanje temeljeno na istom ugovornom odnosu.

6.3.2 U slučaju da kupci ne ispune ugovorne obveze u pogledu određenih plaćanja, sva postojeća potraživanja u okviru određenog ugovornog odnosa automatski dospijevaju na naplatu.

6.3.3 Klauzule 6.3.1. i 6.3.2. ne primjenjuju se na linije kojima upravlja FlixBus Polska sp z.o.o. i ostali poljski prijevoznici.

6.4 Troškovi plaćanja

6.4.1 Ukupna cijena vozne karte navedena u internetskoj prodavaonici sadrži možebitne troškove koje snosite vi a koje zaračunavaju treće strane pružatelji platnih usluga koje ste odabrali, kao i zakonski PDV.

6.4.2 Kupci koji odaberu način plaćanja koji podliježe troškovima snose trošak od 2,1% plus PDV na cjelokupan iznos košarice. U svakoj zemlji dostupan je najmanje jedan uobičajen način plaćanja bez naknade.

6.5 Cjenovne kampanje

6.5.1 Cjenovne kampanje koje organizira FlixMobility GmbH u okviru marketinških aktivnosti i kupnje povoljnijih karata su ograničene na tri karte po osobi. Ako osoba u okviru jedne kampanje kupi više od tri karte, FlixMobility GmbH može poništiti sve rezervacije unesene nakon prve tri karte. Tijekom posebnih promotivnih aktivnosti može se primijeniti izuzeće od ove odredbe.

6.5.2 Uporaba karata u komercijalne svrhe i posebno preprodaja karata nisu dozvoljene te FlixMobility GmbH takve radnje sankcionira blokiranjem karata i/ili podnošenjem odštetnog zahtjeva.

6.5.3 U slučaju prijevare, pokušaja obmane ili sumnje na druge nezakonite radnje u vezi s kupnjom karata, ili unovčavanjem ili prijenosom karata, tvrtka FlixMobility GmbH ima pravo zatvoriti odnosne korisničke račune i/ili zahtijevati alternativni način plaćanja i/ili deaktivirati karte. FlixMobility GmbH ne daje pravo na ponovno aktiviranje ili isplatu deaktivirane karte.

6.5.4 U slučaju prijevare, pokušaja obmane ili sumnje na druge nezakonite radnje u vezi s kupnjom karata ili unovčavanjem ili prijenosom karata, tvrtka FlixMobility GmbH ima pravo u cijelosti ili djelomično poništiti karte kupljene unovčavanjem takve karte.

6.5.5 Karte kupljene na ponudi, koje podliježu promjeni nakon završetka ponude, moraju se kupiti po punoj cijeni koja važi na dan vožnje/karte.

6.6 Iskorištavanje kupona:

6.6.1 Moguće je iskoristiti maksimalno jedan kupon po rezervaciji. Kuponi se mogu iskoristiti online ili u partnerskim agencijama.

Kuponi s novčanom vrijednosti, takozvani vrijednosni kuponi, mogu se iskoristiti za čitavi iznos vrijednosti košarice.

Kuponi s popustom s postotnom vrijednosti ili kuponi za besplatnu vožnju mogu se iskoristiti samo za cijenu karte. Na temelju spomenutih kupona ne može se ostvariti popust na dodatne usluge (npr. naknade za uslugu, doplate za bicikle ili prtljagu). 

6.6.2 U okviru kampanja Flixmobilitya kojima se nudi korištenje kupona, obuhvaćenih marketinškim aktivnostima, broj kupona ograničen je na tri po osobi. Ako osoba u okviru jedne kampanje iskoristi više od tri kupona, FlixMobility može poništiti sve rezervacije unesene nakon prve tri karte. Tijekom posebnih promotivnih aktivnosti može se primijeniti izuzeće od ove odredbe.

6.6.3 Kuponi izdani besplatno u okviru marketinških aktivnosti ili kao znak dobre volje istječu nakon dovršetka prvog postupka rezervacije.

6.6.4 Uporaba kupona u komercijalne svrhe i posebno preprodaja kupona nisu dozvoljene te FlixMobility takve radnje sankcionira blokiranjem karata i/ili podnošenjem odštetnog zahtjeva.

6.6.5 Isplata sredstava s kupona nije moguća.

6.6.6 U slučaju prijevare, pokušaja obmane ili sumnje na druge nezakonite radnje u vezi s kupnjom poklon bona ili unovčavanjem ili prijenosom bona, tvrtka FlixMobility ima pravo zatvoriti odnosne korisničke račune i/ili zahtijevati alternativni način plaćanja i/ili deaktivirati bonove. Ne postoji pravo na ponovno aktiviranje ili isplatu deaktiviranih bonova.

6.6.7 U slučaju prijevare, pokušaja obmane ili sumnje na druge nezakonite radnje u vezi s kupnjom poklon bona ili unovčavanjem ili prijenosom bona, tvrtka FlixMobility ima pravo u cijelosti ili djelomično poništiti vozne karte kupljene unovčavanjem takvog bona.

6.7  Iskorištavanje kodova kupona Interflixa:
 
6.7.1 Po jednoj rezervaciji moguće je iskoristiti najviše jedan kupon. Kodovi kupona automatski se aktiviraju u roku od 48 sati, a kuponi se mogu iskoristiti samo putem interneta ili u našim partnerskim agencijama.

6.7.2 Kodovi kupona mogu se iskoristiti u roku od 3 mjeseca. 

6.7.3 Moguće je rezervirati samo izravnu vezu, osim putovanja u odlasku i putovanja u povratku. Polazišna točka ne mora biti i krajnja točka.

6.7.4 Kuponi su personalizirani i nisu prenosivi. 

6.7.5 Promjena linije može se obaviti isključivo putem službe za korisnike. Otkazivanje je isključeno.

6.7.6 Uporaba kupona u komercijalne svrhe i posebno preprodaja kupona nisu dopušteni te FlixMobility takve radnje sankcionira blokiranjem karata i/ili podnošenjem odštetnog zahtjeva.

6.7.7 Isplata sredstava s kupona nije moguća.

6.7.8 Svako putovanje za koje se koristi kupon nevezano je i odvojeno od ostalih vožnji.

6.7.9 Putnik ima pravo odustati od ugovora o kupnji u roku od 14 dana. Otkaz se izjavljuje u pisanom obliku.

7     Neispravne karte

Putnik mora pokazati kartu zajedno s valjanim identifikacijskim dokumentom s fotografijom, kada tako zatraže zaposlenici grupacije FlixCompanies, tijekom nasumičnih kontrola karata za potrebe provjere valjanosti karata.

8     Uvećane cijene prijevoza

8.1 Putnici moraju platiti uvećanu cijenu prijevoza u slučaju da se utvrdi da putuju vozilom u kojem nisu prethodno rezervirali mjesto za to putovanje, bilo unaprijed ili nakon ulaska u vozilo.

8.2 Putnici za koje se pri kontroli karata utvrdi da nemaju valjanu rezervaciju, obvezni su dati svoje točne osobne podatke i predstaviti se na zahtjev osoblja.

8.3 Uvećane cijene prijevoza iznose do dvostruke cijene uobičajenog putovanja za udaljenost koju su putnici prešli, no minimalno € 60, uvećano za cijenu vožnje za preostali dio puta do odredišta na koje putuju. Ako putnici nisu u mogućnosti potvrditi koju su udaljenost prešli, za izračun uvećane cijene prijevoza koristi se polazište rute.

8.4 Uvećane cijene prijevoza moraju se podmiriti odmah, ili u drugim slučajevima, najkasnije dva tjedna nakon primitka zahtjeva za plaćanje u pisanom obliku. Nakon isteka ovog roka, za svaki pisani zahtjev za plaćanje naplaćuje se naknada od pet eura, pod uvjetom da putnik ne može dokazati da su troškovi obrade bili niži ili nepostojeći.

8.5 FlixCompanies zadržava pravo na poduzimanje daljnjih mjera u pogledu daljnjeg parničnog i/ili kaznenog postupanja.

9     Otkazivanje

9.1 Otkazivanje može biti ili uz novu rezervaciju neke druge putne karte (otkazivanje uz novu rezervaciju) ili uz naknadni povrat iznosa neiskorištene karte u skladu s točkom 9.6. Promjena ili otkazivanje rezervacija kod vozača nisu mogući.

9.2 Otkazivanje uz novu rezervaciju (npr. linije, vremena polaska ili datuma putovanja) moguće je isključivo na internetskim stranicama FlixBusa ili putem partnerskih agencija i na prodajnim mjestima tvrtki FlixCompanies, najkasnije 15 minuta prije predviđenog polaska. Povratna karta smatra se jednom rezervacijom.

9.3 U slučaju otkazivanja s novom rezervacijom izdaje se tzv. kupon za otkazivanje.
Ovaj storno-kupon vrijedi 12 mjeseci i daje putniku pravo na jednu novu rezervaciju u tom roku u visini vrijednosti kupona. Ako je cijena nove rezervacije viša od vrijednosti kupona, morate nadoplatiti razliku. Ako je cijena niža, preostali iznos storno-kupona zadržava se i može se iskoristiti odnosno potrošiti prilikom neke druge rezervacije. Kod vremenski ograničenih akcijskih ponuda može biti odstupanja od ovih pravila.

One su pobliže uređene zasebnim uvjetima za akcijske ponude koji se mogu naći na internetskim portalima. Naknada za otkazivanje nije primjenjiva na linije kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici.

9.4 Za svako otkazivanje i novu rezervaciju naplaćuje se naknada za otkazivanje po svakom putovanju i putniku. Storno-kupon izdaje se u visini cijene vozne karte umanjenoj za troškove otkazivanja. U slučaju promjene imena putnika, naplaćuje se razlika u cijeni ako je vožnja u međuvremenu poskupjela. Promjena telefonskog broja ne naplaćuje se.

9.5 Ako se kupon za povrat sredstava koristi za rezervaciju, na novo se putovanje primjenjuju isti opći uvjeti.

9.6 Ako se karta za putovanje ne iskoristi, a prijevoznik je prema članku 2.2 jedna od tvrtki FlixCompanies, na zahtjev se zajedno s kartom vrši povrat iznosa cijene prijevoza, umanjen za 15 eura za troškove obrade po putniku i po putovanju ako putnik ne može dokazati da nije nanesena šteta ili da je riječ o šteti manjeg iznosa. Naknada za troškove povrata ne primjenjuje se na rezervacije linija kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici. Teret dokaza za neiskorištavanje karte snosi putnik. Vozna karta izdaje se po putniku i po vožnji. Veze s presjedanjima (međusobno povezanim linijama) smatraju se jednom vožnjom. Pisani zahtjev može biti u neformalnom obliku. Potrebno ga je dostaviti na podrska@flixbus.hr. Naknada za troškove obrade umanjuje se na iznos od 2 eura po putniku i po vožnji te uvećava za moguće bankarske naknade ako je prijevoznik u skladu s člankom 2.2. FlixBus DACH GmbH ili FlixMobility GmbH i ako se zahtjev podnese odmah, odnosno najkasnije u roku od tjedan dana od isteka valjanosti karte. Svi prethodno navedeni troškovi obrade i moguće bankarske naknade za prijenose ne naplaćuju se ako je traženje povrata uzrokovano okolnostima za koje je odgovoran FlixMobility ili FlixCompanies. Povrat iznosa vozarine, umanjen za troškove obrade i potencijalne bankovne troškove isključivo se plaća na bankovni račun koji kupac navede pri rezervaciji ili, ako je plaćeno kreditnom karticom, povrat se vrši na račun kreditne kartice.

9.7 Sve gore navedene naknade za obradu, troškovi otkazivanja ili eventualni troškovi doznake ne primjenjuju se ako se povrat temelji na okolnostima za koje su odgovorni FlixMobility ili tvrtke Flix. Isplata vozarine umanjene za možebitne troškove obrade i doznake izvršava se isključivo na račun koji je kupac naveo prilikom naručivanja, a u slučaju plaćanja kreditnom karticom na račun kreditne kartice kupca.

10     Vozni redovi

10.1 Zadržava se pravo izmjene odobrenih i objavljenih voznih redova, datuma, linija i cijena prijevoza na temelju opravdanih razloga te posebno u svrhu provedbe odluka tijela za izdavanje dozvola.

10.2 Ako su uspostavljene rute u voznom redu označene napomenom „podliježe službenom odobrenju”, postupak izdavanja dozvole za uključivanje tih prijevoznih linija u objavljeni vozni red još nije dovršen za predmetne linije (u pogledu linija, stanica, dana polaska, cijene prijevoza itd.).

10.3 Izmjene voznog reda koje stupaju na snagu nakon sklapanja ugovora i za koje prijevoznik nije odgovoran (npr. dugoročni učinci prirodnih katastrofa ili lokacije trajne gradnje) putnicima ne daju pravo podnošenja odštetnih zahtjeva, sve dok te izmjene neznatno odstupaju od izvorno dogovorenih datuma odlaska i dolaska, tj. do maksimalno dva sata. Značajne promjene voznog reda putnicima daju pravo na besplatno raskidanje ugovora o prijevozu. Da bi to ostvarili, putnici trebaju kontaktirati dežurnu telefonsku liniju službe za korisnike:

 • Pozivi iz Njemačke i Švicarske (njemačka fiksna linija): +49 30 300 137 300
 • Pozivi iz Austrije (austrijska fiksna linija): +43 820 910 340
 • Pozivi iz Italije (talijanska fiksna linija): +39 (02) 947 59 208
 • Pozivi iz Francuske (francuska fiksna linija): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Pozivi iz Velika Britanije (britanska fiksna linija): +44 1 78 82 98 784
 • Pozivi iz Hrvatske (hrvatska fiksna linija): +385 1 800 03 80
 • Pozivi iz Danske (danske fiksne linije): +45 32 72 93 86
 • Pozivi iz Švedske (švedske fiksne linije): +46 850513750
 • Pozivi iz Poljske (poljska fiksna linija): +48 22 307 93 34
 • Pozivi iz Mađarske (mađarske fiksne linije): +36 1 701 04 78
 • Pozivi iz Rumunjske (rumunjske fiksne linije): +40 376 300 111
 • Pozivi iz Ukrajine (ukrajinske fiksne linije): +38 044 228 1473*

ili se javiti na e-mail adresu podrska@flixbus.hr. Putnici u ovim slučajevima ne smiju započeti putovanje. Ostala prava putnika ostaju nepromijenjena.

11     Početak putovanja

11.1 Putnicima se preporučuje da dođu na mjesto polazišta 15 minuta prije početka putovanja.

11.2 Pravo na prijevoz i rezervirano putovanje mogu se drugačije raspodijeliti u slučaju da putnici nisu prisutni na mjestu polaska u predviđeno vrijeme za rezerviranu liniju.

11.3 Ako se putnici obavijeste SMSom, e-mailom ili u drugom pisanom obliku o nerazumnom kašnjenju u polasku, pravo na prijevoz u slučaju nedolaska putnika istječe s pravnim učinkom samo od pomaknutog vremena polaska navedenog u SMSu ili e-mailu.

11.4 Putnikovo ime povezuje se s popisom rezervacija koji se prikazuje na zaslonu mobilnog telefona vozača ili osoblja kolodvora, na temelju trenutnog stanja rezervacija, da bi se utvrdilo postoji li pravo na prijevoz. Ovaj postupak idealno se dovršava skeniranjem karte. U posebnim slučajevima, putnik/-ca se mora predstaviti vozaču i drugom osoblju, na njihov zahtjev, predočavanjem rezervacije u papirnatom ili elektroničkom obliku (u PDF formatu), kao i valjane identifikacijske iskaznice s fotografijom, koju je izdalo nadležno državno tijelo (osobna iskaznica, putovnicaili slično).


12     Presjedanja

12.1 U pravilu su objavljeni vozni redovi izravne linije. U nekim je slučajevima potrebno presjedanje.

12.2 Ako je predviđeno presjedanje, FlixCompanies putnicima jamči neometani nastavak prijevoza do njihovog rezerviranog odredišta. U iznimnim slučajevima FlixCompanies nudi zamjenski prijevoz kada posebni autobus za razvoženje osoba (engl. shuttle bus) ne može pričekati redovni autobus na liniji s presjedanjem koji kasni. U određenim slučajevima zamjenski prijevoz može biti autobus nekog drugog prijevoznika, automobil ili željeznica. U obzir se ne uzimaju zahtjevi za određenu vrstu prijevoza. Kada je odredište predaleko ili nisu dostupne razumne zamjenske linije, zbog čega je potrebno nastaviti putovanje idući dan, putnicima se osigurava besplatan smještaj u hotelu srednje klase.

12.3 Prethodno opisana odredba primjenjuje se samo u slučajevima kada rezervacije putnika putem FlixMobilitya obuhvaćaju izravne linije. U slučaju da putnici rezerviraju pojedinačne linije i spoje ih tako da putovanje uključuje presjedanja, sami snose rizik propuštanja sljedeće linije. U takvim slučajevima ne uzimaju se u obzir zahtjevi za zamjenski prijevoz niti hotelski smještaj. Međutim, FlixMobility ili FlixCompanies poduzimaju razumne korake da bi obavijestili putnike o zamjenskim linijama.

12.4 Prelazak na usluge prijevoza kojima ne upravljaju FlixCompanies ne može se jamčiti.

13    Opće obveze putnika

13.1 Putnici moraju poštovati upute vozača i popratnog osoblja.

13.2 Vozači i dispečersko osoblje ovlašteni su isključiti iz putovanja osobe koje su očito pod utjecajem alkohola ili droge. Isto se odnosi i na putnike koji ugrožavaju sigurnost svojih suputnika zbog drugih razloga ili značajno ometaju njihov mir. U takvim slučajevima ne uzimaju se u obzir zahtjevi za zamjenski prijevoz.

13.3 Pušenje u autobusu nije dozvoljeno. Ova se zabrana ujedno odnosi i na e-cigarete.

13.4 Putnici snose kaznenu odgovornost za nanošenje štete na vanjskoj ili unutarnjoj strani autobusa.

13.5 Putnici koji uzrokuju prljanje autobusa, namjerno ili kao rezultat svjesnog nehaja moraju grupaciji FlixCompanies platiti naknadu za čišćenje od barem € 100, pri čemu putnici imaju pravo podastrijeti dokaze o nepostojanju štete ili o tome da je predmetna šteta znatno manja od prethodno navedenog paušalnog iznosa. Na linijama kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici, primjenjuje se klauzula 13.5 uz odredbu da putnici imaju samo obvezu platiti naknadu za navedeno zaprljanje u iznosu stvarnih troškova izazvane štete.

13.6 Prijevoznici mogu raskinuti ugovor o pružanju usluga prijevoza u slučaju da putnik izrazito ometa putovanje te ne prestaje usprkos (usmenoj) opomeni, te da u tom slučaju za prijevoznika i/ili ostale putnike više nije razumno nastaviti putovanje. Navedeno se ujedno primjenjuje i u slučaju da putnik ne poštuje objektivno opravdane smjernice (npr. smjernice o sigurnosti). U tom slučaju prijevoznik ima pravo zadržati naplaćenu vozarinu.

13.7 Svi putnici moraju koristiti sigurnosne pojaseve u okviru propisanih odredbi te u omjeru u kojem je autobus njima opremljen.

13.8 U slučaju stanki/zaustavljanja ili policijske provjere putnici na zahtjev vozača i otpremnika trebaju izaći iz autobusa. Putnik je obavezan pridržavati se trajanja stanki koje su odredili vozači i otpremnici. Vozači mogu nastaviti s putovanjem ako se nakon isteka vremena predviđenog za stanku putnik ne vrati u autobus te nisu odgovorni za odsutnost putnika nakon isteka vremena za stanku.

14     Posebne obveze putnika u pogledu međunarodnih linija

14.1 Svaki putnik koji traži uslugu prijevoza preko bilo koje međunarodne granice isključivo je osobno odgovoran za poštivanje svih relevantnih zakonskih odredbi i propisa u pogledu putovnice i osobne iskaznice i sličnih dokumenata, viza, stranih valuta, carine i zdravlja. Flixbus ne snosi nikakvu odgovornost za posljedice nepoštivanja takvih zakonskih odredbi i propisa, čak i ako dođe do njihove izmjene nakon što putnik već rezervira kartu.

14.2 Svaki putnik koji traži uslugu prijevoza preko bilo koje međunarodne granice snosi odgovornost za pribavljanje potrebnih putnih dokumenata i poštivanje zakona svake pojedinačne zemlje iz koje, kroz koju ili u koju želi putovati (Opće pravilo: osobna iskaznica prihvatljiv je identifikacijski dokument za građane Europske unije, Švicarske, Norveške i Islanda; za državljane svih drugih zemalja obvezna je putovnica). Preporučuje se provjeriti zahtjeve za ulazak u državu ili države odredišta i kretanje njihovim teritorijem, najbolje kontaktiranjem odgovarajućih veleposlanstava ili konzulata te informiranjem na web mjestu europa.eu na sljedećoj poveznici: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/index_en.htm
Flixbus ne snosi odgovornost za moguće posljedice uzrokovane nepribavljanjem identifikacijskih i drugih potrebnih dokumenata.

14.3 Prije svakog polaska, putnik koji putuje sa ili na neko međunarodno odredište, na zahtjev vozača ili pomoćnog osoblja mora predočiti važeći identifikacijski dokument, izdan od strane nadležnih tijela, koji minimalno sadrži puno ime i prezime i fotografiju putnika. Vozači i pomoćno osoblje uspoređuju podatke navedene na karti i identifikacijskom dokumentu putnika te utvrđuju jesu li istovjetni.

14.4 FlixBus zadržava pravo odbiti ukrcaj:

 • putniku koji kod sebe nema identifikacijski dokument sa svojim punim imenom i prezimenom i fotografijom;
 • putniku koji predoči identifikacijski dokument s podacima koji ne odgovaraju onima na karti.

14.5 U skladu s člankom 14.4, FlixBus nema obvezu izvršiti povrat novca za kupljenu kartu, djelomično ili u cijelosti, ni osigurati bilo kakav drugi oblik kompenzacije.

14.6 Prtljaga / kovčezi moraju biti otključani kako bi se ubrzao postupak carinske provjere.

14.7 Putnici se obvezuju sa sobom ponijeti samo onu robu koja je po svojoj prirodi i količini izuzeta od carinskih pristojbi.

15    Djeca i maloljetnici

15.1 Mala djeca u dobi od 0 do 3 godine smiju se prevoziti samo u sjedalicama za malu djecu. Tijekom vožnje ih treba privezati sigurnosnim pojasevima koji su ugrađeni u autobusu. Sjedalice za malu djecu moraju biti vezane pojasevima za privezivanje u dvjema točkama i treba ih ponijeti pratitelj male djece.

15.2 Djeca i maloljetnici mlađi od 10 godina na svim nacionalnim i međunarodnim linijama smiju se voziti ako ih tijekom vožnje prati odrasla osoba.

15.3 Djeca i maloljetnici između 10 i 14 godina smiju putovati bez pratnje ako je odgajatelj djeteta prilikom postupka registracije pisanim putem potvrdio da je maloljetnik sposoban i u stanju putovati sam i bez nadzora. FlixMobility, društva FlixGesellschaften i njihove partnerske tvrtke ne preuzimaju nikakvu obvezu nadzora maloljetnika. Djeca koja putuju sama ne smiju se prevoziti na noćnim linijama ni preko državnih granica. Djeca koja putuju sama također ne smiju putovati linijama s presijedanjem.

15.4 Mladi koji imaju najmanje 15 godina smiju putovati sami. Za međunarodne linije roditelji ili skrbnici moraju se pobrinuti za to da mladi ponesu sve dokumente i iskaznice koji su potrebni za prijelaz preko granice (vidjeti dio 14.2).

15.5 Djeca putuju po povoljnijoj tarifi. To vrijedi za djecu i maloljetnike mlađe od 15 godina. Ako bi povoljnija tarifa bila niža od snižene cijene, dijete će automatski dobiti povoljniju cijenu.

15.6 Odredbe 15.2, 15.3 i 15.4 ne primjenjuju se na linije u Francuskoj i linije iz Francuske u inozemstvo. Maloljetnike mlađe od 16 godina tijekom putovanja moraju pratiti roditelji ili skrbnici. Prilikom putovanja mladih u dobi od 16 i 17 godina iz Francuske u inozemstvo roditelj ili skrbnik treba se pobrinuti za to da mladi ponesu sve dokumente i iskaznice potrebne za prijelaz granice (osobna iskaznica ili putovnica).

15.7 Odredbe 15.2, 15.3 i 15.5 ne vrijede za linije unutar Danske. Maloljetnici mlađi od 16 godina mogu putovati sami unutar Danske i na linijama s presijedanjem ako jedan roditelj ili skrbnik pisanim putem potvrdi da je maloljetnik u stanju putovati bez pratnje i nadzora. FlixBus neće biti odgovoran za nadzor maloljetnika. Unutar Danske djeca uvijek putuju po povoljnoj tarifi u odnosu na karte za odrasle. Do dvoje djece mlađe od 12 godina može besplatno putovati uz pratnju putnika koji ima najmanje 16 godina. Jedno dijete mlađe od 12 može besplatno putovati uz pratnju djeteta od 12 do 15 godina.

16     Putnici s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti

16.1 Načelno se prevoze sve osobe, neovisno o tome jesu li invalidi ili imaju ograničenu pokretljivost. Osobama s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti FlixBus pruža pomoć u okviru nadležnosti prijevoznika prema Prilogu I a i b odredbe (EU) 181/2011.

16.1.1 Osobe s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti u Češkoj putuju po povoljnijoj cijeni ako prilože ZTP ili ZTP/P karticu koja je izdana u Češkoj

16.2 Pratitelj, psi pratitelji ili vodiči slijepe osobe

16.2.1 Jedan pratitelj ne plaća prijevoz ako je dokazana neophodnost stalne pratnje. Dokaz podrazumijeva prilaganje odgovarajućeg dokumenta na početku vožnje, na kojem je potpisana neophodnost stalnog nadzora, npr.

 • u Njemačkoj, iskaznica za osobe s teškim invaliditetom ili liječnička potvrda
 • u Francuskoj, kartica invaliditeta (Besoin d´Accompagnement)
 • u Italiji, potvrde izdane preko lokalne zdravstvene ustanove (ASL) ili "državnog zavoda za socijalnu skrb" (INPS)
 • u Češkoj, valjana ZTP/P kartica izdana u ČeškojPS)

16.2.2 Kako bi se omogućio prijevoz osobi s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti i njezinu pratitelju, potrebno je na nas putnik informira o njegovoj potrebi prije rezervacije. (vidjeti dio 16.5.3).

16.2.3 Psi pratitelji ili vodiči za slijepe koji moraju biti uz osobu s invaliditetom, besplatno će se prevoziti ako se kao dokaz priloži valjana iskaznica za invalide ili odgovarajući certifikat (vidjeti dio 16.2.1). Te životinje ne moraju imati brnjicu.

16.2.4 Kako bi se omogućio prijevoz pratitelja ili psa vodiča, potrebno je da putnik prije njegove rezervacije, no najkasnije 36 sati prije početka putovanja, telefonski obavijesti Službu za korisnike o njegovoj potrebi.

16.3 Stanice/autobusni kolodvori
Društva FlixGesellschaften ne utječu na infrastrukturu ni stanje stanica i autobusnih kolodvora koje mogu koristiti invalidi, zbog čega za to neće snositi nikakvu odgovornost. Odgovornost za to snosi isključivo vlasnik stanice.

16.4 Uskraćivanje pružanja usluge prijevoza

16.4.1 Ako zbog konstrukcije ili infrastrukture, uključujući autobusne kolodvore i stanice, fizički ne bude moguće omogućiti ulazak, izlazak ili prijevoz osoba s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti na siguran i operativno izvediv način, zadržava se pravo odbijanja rezervacije, izdavanja putne karte ili njezino davanje na bilo koji drugi način ili prihvaćanje osobe u vozilo. U tom slučaju dotična osoba bit će informirana o prihvatljivom alternativnom prijevozu putem službe društava FlixGesellschaften.

16.4.2 Zbog konstrukcije vozila, prijevoz će trenutačno biti moguć samo kada osobe s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti budu u stanju samostalno putovati bez tuđe pomoći. Putnik može zahtijevati da ga prati druga osoba koju on izabere i koja je u stanju pružiti pomoć osobi s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti kako bi se otklonili razlozi uskraćivanja pružanja usluge prijevoza. Takav pratitelj vozit će se besplatno, a ako bude izvedivo, bit će mu dodijeljeno jedno sjedalo pored osobe s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti.

16.4.3 Dotični putnik će bez odgode i na zahtjev pisanim putem u roku od pet dana nakon primitka zahtjeva biti obaviješten o razlozima uskraćivanja pružanja usluge prijevoza.

16.4.4 Ako se provjeri mogućnost prijevoza putnika s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti te ako se izda putna karta, no tom putniku se ipak uskrati prijevoz, i putnik i njegov pratitelj imaju sljedeće mogućnosti: (a) nadoknada cijene vožnje i po mogućnosti što prije besplatna povratna vožnja do prve polazne točke sukladno informacijama na ugovoru o pružanju usluge prijevoza ili (b) ako je to izvedivo, nastavak vožnje s promijenjenom rutom preko prikladnog alternativnog pružatelja usluge prijevoza do odredišta navedenog u ugovoru o pružanju usluge prijevoza.

16.5 Prijevoz invalidskih kolica ili pomagala za hodanje

16.5.1 Putnici s invaliditetom ili ograničenom pokretljivosti imaju pravo na besplatan prijevoz invalidskih kolica ili pomagala za hodanje u prtljažniku autobusa.

16.5.2 U skladu s time, sva invalidska kolica koja su potrebna u putničkom prostoru, neovisno o datumu izrade moraju imati pričvrsne točke za učvršćenje, tzv. opteretne čvorove prema normi DIN 75078-2, i odobrenje proizvođača prema normama DIN EN 12183 ili 12184. Ispunjenje zadanih normi prijevoza treba potvrditi u obrascu poslanom prije rezervacije. (vidjeti dio 16.5.4).

16.5.3 Kako bi se provjerila mogućnost prijevoza, putnik će biti zamoljen da telefonom informira Službu za korisnike o vrsti invalidskih kolica ili drugih pomagala od 14 do 7 dana prije rezervacije (kod prijevoza unutar putničkog prostora) ili 36 sati (kod prijevoza unutar prtljažnika) prije početka vožnje.

16.5.4 Putnik je odgovoran za to da invalidska kolica budu ispravna i tehnički izrađena tako da se tijekom vožnje mogu sigurno koristiti. Invalidska kolica ispunjavaju aktualne sigurnosne zahtjeve. Prijevoz u invalidskim kolicima može biti uskraćen ako postoje ključni argumenti koji onemogućavaju siguran prijevoz ili ga dovode u pitanje. Prijevoznik se odriče svake odgovornosti koja je povezana s tehničkim nedostacima invalidskih kolica.


17     Rezervacije sjedala

17.1 Rezerviranje sjedala

17.1.1 Na nekim FlixBus vožnjama u trenutku rezervacije preko naših FlixBus internetskih stranica, kod partnerskih agencija i prodajnih mjesta za karte poduzeća iz grupacije FlixCompanies postoji mogućnost rezervacije određenog sjedala (prolaz ili do prozora, red, stol). Ako je ta usluga dostupna za na odabranu vožnju, rezervaciji se može dodati o sjedalo. Ta se usluga naplaćuje. Naknada za sjedalo izračunava se na temelju tarife koja vrijedi na dan kupnje karte za određenu vožnju. Iznos ovisi o izabranoj kategoriji sjedala i relaciji. Sjedala se razlikuju samo po njihovom položaju (npr. bolji pogled, mjesto za stolom).

17.1.2 Rezervacija sjedala priznaje se ako je navedena na potvrdi rezervacije. Kod rezervacija s više osoba rezervacije sjedala nisu povezane s osobama, odnosno neće se povezati rezervacija sjedala s osobom koja je vlasnik rezervacije.

17.1.3 Ne postoji obveza rezervacije sjedala (koja se naplaćuje). Ako se ne rezervira određeno sjedalo, na početku vožnje putnik može u autobusu slobodno odabrati sjedalo u definiranom području. U tom slučaju ne može se zajamčiti da će članovi obitelji i grupe sjediti zajedno. No uvijek se jamči da će svaki kupac imati sjedalo u autobusu.

17.2 Ograničenja pri rezervaciji sjedala

17.2.1 Kod zakašnjelog dolaska u autobus gubi se pravo na određeno sjedalo i prijevoz. FlixBus je u tom slučaju ovlašten prodati kartu drugom putniku u skladu sa člankom 11.2. Stoga se i u slučaju rezervacije sjedala preporučuje dolazak na stanicu najmanje 15 minuta prije polaska.

17.2.2 Općenito su osobe s rezervacijom sjedala ovlaštene da zauzmu sjedalo koje se može rezervirati. FlixBus može ponovno dodijeliti sjedala iz internih ili sigurnosno-tehničkih razloga, čak i nakon početka vožnje. To može biti slučaj kada trudnice, maloljetnici, djeca koja putuju sama ili osobe s tjelesnim ograničenjima moraju promijeniti sjedalo i kada nema slobodnih odgovarajućih mjesta. U tom slučaju treba slijediti upute vozača autobusa. Nova dodjela sjedala provodi se bez obzira na rasu, religiju, boju kože, nacionalnost ili spol.

17.2.3 Ako treba izvršiti promjenu rezervacije sjedala, a ne može se dodijeliti nijedno sjedalo u rezerviranoj ili višoj kategoriji, putnik može zatražiti povrat naknade za rezervaciju sjedala.

17.2.4 Kod izostanka linije ili kašnjenja u skladu sa člankom 20, refundirat će se iznos rezervacije sjedala.

17.2.5 Refundacija neće biti moguća ako nije došlo do vožnje ili je sjedalo besplatno dodijeljeno ili primljeno.

17.3 Storniranje i promjena rezervacije
Naknada za rezervaciju sjedala može se vratiti kod storniranja ili promjene vožnji, dok god se sjedalo ne dodijeli besplatno. Na snazi su odredbe članka 9. Kod storniranja vožnje rezervacije sjedala mogu se prenijeti na druge osobe iste rezervacije.

18     Prijevoz robe

18.1 Prtljaga:

18.1.1 Prijevoz redovne prtljage uključen u cijenu vozne karte ograničen je na jedan komad prtljage bez naknade po putniku maksimalne veličine 80 x 50 x 30 cm po komadu. Dopuštena su neznatna odstupanja od ovih dimenzija ako opseg komada prtljage koji čini zbroj visine, širine i duljine ne prelazi 160 cm. Svaki putnik može besplatno prevoziti najviše 20 kg redovne prtljage. Pod redovnom prtljagom podrazumijevaju se kovčezi i torbe. Iznimka je prijevoz jednog treking ruksaka. U pojedinim slučajevima, ovisno o raspoloživom prostoru, uz naknadu moguć je prijevoz još jednog komada prtljage (dodatna prtljaga) maksimalnih dimenzija 80 x 50 x 30 cm i maksimalne težine od 20 kg. I za dodatnu prtljagu dopuštena su neznatna odstupanja u dimenzijama, pod uvjetom da ukupni opseg komada prtljage nije veći od 160 cm. Za tu se prtljagu naplaćuje naknada od 2 EUR. Ne postoji opće pravo na prijevoz više od jednog komada prtljage.

18.1.2 Dodatnu prtljagu potrebno je prijaviti unaprijed ili (ako je to moguće za odnosno putovanje) putem rezervacijskog sustava ili telefonski, najranije 48 sati prije polaska, na sljedeće dežurne linije:

 • Pozivi iz Njemačke i Švicarske (njemačka fiksna linija): +49 30 300 137 300
 • Pozivi iz Austrije (austrijska fiksna linija): +43 820 910 340
 • Pozivi iz Italije (talijanska fiksna linija): +39 (02) 947 59 208
 • Pozivi iz Francuske (francuska fiksna linija): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Pozivi iz Velika Britanije (britanska fiksna linija): +44 1 78 82 98 784
 • Pozivi iz Hrvatske (hrvatska fiksna linija): +385 1 800 03 80
 • Pozivi iz Danske (danske fiksne linije): +45 32 72 93 86
 • Pozivi iz Švedske (švedske fiksne linije): +46 850513750
 • Pozivi iz Poljske (poljska fiksna linija): +48 22 307 93 34
 • Pozivi iz Mađarske (mađarske fiksne linije): +36 1 701 04 78
 • Pozivi iz Rumunjske (rumunjske fiksne linije): +40 376 300 111
 • Pozivi iz Ukrajine (ukrajinske fiksne linije): +38 044 228 1473*

18.1.3 Putnici moraju označiti svoju prtljagu svojim imenom i adresom za potrebe ispravnog raspoređivanja i povrata te prije svega kako se ne bi pomiješala.

18.1.4 Putnici su odgovorni za utovar svoje prtljage kod promjene vozila. Vozač može pružiti pomoć samo u iznimnim slučajevima te to ne opravdava općenite zahtjeve za pomoć kod utovara, osim kada su putnici osobe s invaliditetom ili osobe smanjene pokretljivosti.

18.2 Ručna prtljaga:

18.2.1 Ručna prtljaga se ne naplaćuje, no ograničena je na jedan komad prtljage po putniku, maksimalne veličine od 42 x 30 x 18 cm i maksimalne težine od sedam kilograma.

18.2.2 Putnici trebaju pospremiti i nadzirati ručnu prtljagu u putničkom prostoru tako da je zajamčena njezina sigurnost, odgovarajuće funkcioniranje autobusa nije ugroženo te ostali putnici putuju neometano. Ručna prtljaga trebala bi se u načelu položiti na za to predviđene police ili poleći ispod sjedala ispred putnika.

18.2.3 Ručna prtljaga i njezin sadržaj briga je putnika tijekom trajanja putovanja i na nju je potrebno primjereno paziti. U slučaju da se opazi neovlašten pristup trećih osoba, potrebno je o tome obavijestiti vozača autobusa. Putnici moraju provjeriti je li sve uredu s njihovom ručnom prtljagom prije kraja putovanja.

18.3 Posebna prtljaga:

18.3.1 Takozvanu posebnu prtljagu putnik mora prethodno registrirati i za nju dobiti posebnu potvrdu. Općenito nije moguće tražiti prijevoz samo posebne prtljage.

18.3.2 Posebnom prtljagom smatraju se predmeti koji dimenzijama premašuju dimenzije propisane za redovnu prtljagu. Pritom opseg komada posebne prtljage (visina u cm + širina u cm + dubina u cm) ne smije biti veći od 240 cm. Uz to, pojedinačni komad posebne prtljage ne smije biti teži od 30 kg.

18.3.3 Prijevoz posebne prtljage ograničen je na jedan komad po putniku.

18.3.4 Postolja, namještaj ili dijelovi namještaja, elektronički uređaji, daske za surfanje i kartonske kutije općenito se isključuju iz prtljage. Ortopedska pomagala i bicikli ne računaju se kao posebna prtljaga. Ti predmeti podliježu posebnim uvjetima.

18.3.5 Posebnu prtljagu potrebno je prijaviti ili (ako je to moguće za odnosno putovanje) putem rezervacijskog sustava ili telefonski, najranije 48 sati prije polaska, na sljedeće dežurne linije:

 • Pozivi iz Njemačke i Švicarske (njemačka fiksna linija): +49 30 300 137 300
 • Pozivi iz Austrije (austrijska fiksna linija): +43 820 910 340
 • Pozivi iz Italije (talijanska fiksna linija): +39 (02) 947 59 208
 • Pozivi iz Francuske (francuska fiksna linija): +33 (0)1 76 36 04 12
 • Pozivi iz Velika Britanije (britanska fiksna linija): +44 1 78 82 98 784
 • Pozivi iz Hrvatske (hrvatska fiksna linija): +385 1 800 03 80
 • Pozivi iz Danske (danske fiksne linije): +45 32 72 93 86
 • Pozivi iz Švedske (švedske fiksne linije): +46 850513750
 • Pozivi iz Poljske (poljska fiksna linija): +48 22 307 93 34
 • Pozivi iz Mađarske (mađarske fiksne linije): +36 1 701 04 78
 • Pozivi iz Rumunjske (rumunjske fiksne linije): +40 376 300 111
 • Pozivi iz Ukrajine (ukrajinske fiksne linije): +38 044 228 1473*

Ako je prijevoz posebne prtljage moguć on se naplaćuje dodatnih 9 EUR po komadu. Prijevoz posebne prtljage za razliku od redovne prtljage uvijek se naplaćuje.

18.4 Glazbeni instrumenti:

18.4.1 Glazbeni instrumenti ubrajaju se u posebnu prtljagu. U slučaju da je određeni instrument (uključujući zaštitni kofer ili futrolu) manji od propisane veličine ručne prtljage, može se prevoziti besplatno umjesto ručne prtljage. U slučaju da je određeni instrument (uključujući zaštitni kofer ili futrolu) veći od propisane veličine ručne prtljage, mora se prevoziti u stražnjem spremniku za prtljagu. U tom slučaju naplaćuje se dodatna naknada (u skladu s točkom 17.3.5.). Glazbeni instrumenti i njihovi zaštitni koferi ili futrole čije mjere prelaze 135 x 48 x 35 cm se ne prevoze.

18.4.2 Općenito se preporuča prijevoz glazbenih instrumenata u tvrdim koferima ili futrolama.

18.5 Dragocjenosti:

18.5.1 Dragocjenosti kao što su gotovina, nakit, plemeniti metali, ključevi, naočale (sunčane naočale i/ili naočale za čitanje), elektronički uređaji (prijenosna računala, iPadovi, tableti, MP3 playeri, mobilni uređaji, kamere), kontaktne leće, proteze, lijekovi, važni dokumenti (diplome i ostale potvrde, preporuke, putovnice, vozačke dozvole, vrijednosnice), itd. i lomljivi predmeti moraju se prevoziti u ručnoj prtljazi, ne u običnoj prtljazi te podliježu podrobnoj provjeri putnika.

18.5.2 Ako se putnici svejedno odluče staviti svoje vrijedne predmete u svoju običnu prtljagu, ne primaju se zahtjevi za naknadu štete. Slučajevi namjere ili svjesnog nehaja izuzimaju se od navedene odredbe.

18.6 Dječja kolica:

18.6.1 Dječja kolica prevoze se kao posebna prtljaga (maksimalno jedna kolica po putniku). Dječja kolica moraju biti sklopiva. Nesklopiva kolica se ne prevoze. Registracija se mora obaviti telefonski, pozivom dežurnoj liniji službe za korisnike, najranije 48 sati prije polaska.

18.6.2 Dječja kolica prevoze se besplatno.

18.7 Bicikli:

18.7.1 Bicikli se mogu prevoziti na određenim linijama. Bicikli moraju biti standardne veličine, bez montiranih dijelova i ne smiju biti teži od 25 kg – e-bicikli, električni bicikli, tandem bicikli i tricikli ne mogu se prevoziti.

18.7.2 FlixMobility preporuča da svi putnici koji na put žele ponijeti bicikl rezerviraju putovanje i prostor za bicikl znatno ranije.

18.7.3 Prijevoz bicikala obavlja se samo kada su dostupni odgovarajući kapaciteti od maksimalno pet bicikala po autobusu. Ne postoji općenito pravo na prijevoz bicikala.

18.7.4 Troškovi prijevoza bicikala iznose devet eura, neovisno o duljini i cijeni karte rezervirane linije. Prijevoz se obavlja na nosačima za bicikle. U posebnim slučajevima, prijevoz je moguć samo u posebnim vrećama u spremniku za prtljagu (tj. u slučaju bicikla na sklapanje). U tom slučaju potrebno je o tome obavijestiti i službu za korisnike (vidi točku 18.3.5.).

18.8 Predmeti zaboravljeni ili ostavljeni u autobusu nisu pokriveni osiguranjem. U slučaju da putnici ostave predmete u autobusu, trebaju ispuniti  obrazac izgubljeno - nađeno na web stranicama Flixmobilitya.

18.9 Nije moguć prijevoz opasnih tvari i predmeta, a naročito

 • eksplozivnih, lako zapaljivih, radioaktivnih i nagrizajućih tvari te tvari neugodnog mirisa.
 • nezapakiranih ili neosiguranih stvari, koje mogu ozlijediti putnike.
 • Primjerice, to uključuje oružje, streljivo i pirotehnička sredstva.

19     Prijevoz životinja

19.1 Prijevoz pasa i drugih životinja autobusima na dugim relacijama u načelu je isključen.

19.2 Za pse vodiče osoba s invaliditetom i slijepih osoba vrijede pravila navedena u paragrafima 16.2.3 i 16.2.4.

20     Prava putnika u slučaju kašnjenja ili odgode

20.1 U slučaju odgode ili kašnjenja, FlixCompanies ili prijevoznik koji upravlja autobusnim kolodvorom o tome obavještava putnike koji polaze s terminala s osobljem, što je prije moguće te barem 30 minuta nakon vremena polaska prema voznom redu. Ujedno ih obavještava i o očekivanom vremenu polaska, čim takva informacija postane dostupna. FlixCompanies nudi svim putnicima, a pogotovo onima koji polaze s kolodvora bez osoblja, informacije u elektroničkom obliku o odgodama ili kašnjenjima. Da bi primali takve informacije, putnici moraju dati potrebne podatke za kontakt (npr. broj mobilnog telefona).

20.2 Ako se razumno može predvidjeti da se predviđeni polazak rezerviranog putovanja mora odgoditi, da će kasniti više od 120 minuta ili u slučaju prevelikog broja rezervacija, putnici mogu prema potrebi poduzeti sljedeće korake: (a) nastaviti svoje putovanje što je prije moguće na drugoj liniji koja vodi do istog odredišta navedenog u ugovoru o pružanju usluga prijevoza, po uvjetima usporedivima onima navedenima u tom ugovoru, ili (b) zatražiti povrat naplaćenog iznosa vozarine i besplatno putovanje autobusom natrag do mjesta polazišta, navedenog u ugovoru o pružanju usluga prijevoza. Mogućnost potraživanje povrata naplaćenog iznosa vozarine u cijelosti, postoji za dovršene, kao i za nedovršene dijelove puta u slučaju da putovanje postane uzaludno prema putnikovim izvornim planovima puta. Povrat se provodi u novčanom obliku u roku od 14 dana nakon primitka odštetnog zahtjeva ili od trenutka kada je putnicima dano da odaberu između prethodno navedenih mogućnosti (a) ili (b), osim ako putnici ne pristanu na neki drugi oblik povrata.

20.3 FlixMobility putnicima nudi besplatan smještaj u hotelu ili nekom drugom obliku smještaja, kao i podršku u organizaciji prijevoza između autobusnog kolodvora i lokacije smještaja, u slučaju da je potrebno jedno ili više od jednog noćenja kao posljedica odgode ili kašnjenja putovanja s autobusnog kolodvora, koja prelazi 90 minuta kod putovanja koja prema voznom redu traju dulje od tri sata. U takvim okolnostima, FlixMobility putnicima nudi grickalice, obroke ili pića, ovisno o trajanju čekanja ili kašnjenja, pod uvjetom da su dostupni na autobusnoj stanici ili kolodvoru, ili da se mogu drugačije razumno nabaviti. FlixMobility ograničava ukupne troškove smještaja, isključujući troškove prijevoza između autobusne stanice i lokacije smještaja na € 80 po noći po putniku i na maksimalno dvije noći. Prethodno navedena mogućnost potraživanja besplatnog smještaja u hotelu ili drugom obliku smještaja ne primjenjuje se u slučaju kada FlixMobility može dokazati da je odgoda ili kašnjenje uzrokovano teškim vremenskim uvjetima ili prirodnim katastrofama koje ugrožavaju sigurnost funkcioniranja usluge autobusnog prijevoza.

20.4 U slučaju da autobus postane neupotrebljiv tijekom putovanja, FlixMobility putnicima nudi nastavak usluge prijevoza u odgovarajućem vozilu ili prijevoz do odgovarajućeg mjesta gdje mogu pričekati nastavak putovanja.

20.5 Daljnja potraživanja koja proizlaze iz nanesene štete ili odgode se ne isključuju.

21     Odgovornost

21.1 U slučaju blagog nehaja, odgovornost se preuzima — osim u slučaju narušavanja zdravlja i tjelesne ozljede — samo ako dođe do povrede ugovornih obveza. Neograničena odgovornost za namjeru i svjesni nehaj nastavljaju se primjenjivati.

21.2 Odgovornost za popratnu štetu isključuje se u slučajevima običnog nehaja. Navedeno se ne primjenjuje u slučajevima narušavanja zdravlja i tjelesne ozljede s namjerom ili iz nehaja.

21.3 Iznos kompenzacije u slučajevima smrti i tjelesne ozljede ograničen je na € 220 000 po putniku, pri čemu iznos kompenzacije u okviru primjene Zakona o cestovnom prometu (njem. StVG) ostaje izričito rezerviran.

21.4 Odgovornost za iznos kompenzacije za oštećenje prtljage ograničava se i isključuje kako slijedi:

21.4.1 U slučaju oštećenja prtljage zbog nezgode koja uključuje autobus, ili gubitak prtljage iz istog razloga, iznos kompenzacije po zahtjevu za odštetu po putniku i komadu prtljage ograničava se na € 1 200.

21.4.2 Odgovornost se isključuje u slučajevima kada je gubitak komada prtljage nepovezan s nezgodom koja uključuje autobus, slučajnom zamjenom ili krađom prtljage, osim u slučajevima namjere i svjesnog nehaja.

21.4.3 Isključuje se odgovornost za štetu ili dodatnu štetu uzrokovanu propustom putnika u pogledu ispravnog pakiranja prtljage, osim u slučajevima namjere i svjesnog nehaja.

21.5 Odšteta u slučaju oštećenja invalidskih kolica i ostale opreme za pomoć u kretanju ili drugih pomagala uvijek minimalno iznosi koliko je potrebno da bi se osigurala odgovarajuća zamjena ili podmirio trošak popravka izgubljene ili oštećene opreme. Tijekom tog postupka ulažu se svi napori da se nabave barem privremena zamjenska pomagala, koja odgovaraju tehničkim i funkcionalnim karakteristikama izgubljenih ili oštećenih invalidskih kolica ili druge opreme za pomoć u kretanju.

21.6 Sukladno čl. 23. Zakona o prijevozu osoba, visina naknade za sve druge štete koje nisu slučajno oštećenje prtljage i oštećenje kolica i drugih pomagala za mobilnost ili pomoćnih uređaja ograničena je na 1000 EUR, osim ako je šteta posljedica namjere ili krajnje nepažnje.

21.7 Ogranicenja i iskljucenja odgovornosti ne primjenjuju se na propisanu obveznu odgovornost bez namjere ili kada je u pojedinacnim slucajevima stupilo na snagu jamstvo bez utvrdivanja krivnje.

Na linijama kojima upravlja FlixBus Polska sp z.o.o. i ostali poljski prijevoznici ne primjenjuju se klauzule 21.1. do 21.7. S tim u vezi, primjenjuju se odredbe opće primjenjivog Zakona Poljske, uključujući odredbe građanskog zakonika Poljske i zakona Poljske o prijevozu.

21.8 Na veze unutar Poljske ili međunarodne veze iz Poljske primjenjuje se sljedeći postupak za pritužbe (od 21.8.1 do 21.8.9).

21.8.1 Pritužbe koje proizilaze iz ugovora o prijevozu sklopljenog s prijevoznikom, uključujući i pritužbe koje se odnose na rezervaciju prijevoza, trebaju se slati preko obrasca na web portalima FlixMobilityja, predavati vozaču autobusa u pisanom obliku ili poslati u pisanom obliku (putem preporučene pošte) na sljedeću adresu prijevoznika: FlixBus Polska sp. z o.o., ul. Fabryczna 5A, 00-466 Varšava, Poljska. Pritužbe se mogu slati u roku od jedne godine od dana nastanka okolnosti koje su predmet pritužbe. Nositelj prava je putnik ili njegov predstavnik, pravni zastupnik ili zakonski sljednik.

21.8.2 Pritužba posebice treba obuhvatiti ime podnositelja pritužbe, opis iznesenih okolnosti i rezervacije, indikacije o pretrpljenoj šteti, utvrđivanje potraživanja (iznos naknade), potpis podnositelja pritužbe. Uz pritužbe moraju biti priloženi originali ili fotokopije karte kao i ostali dokumenti vezani za sklapanje ugovora o prijevozu uključujući i dokumenta koja potvrđuju prava na besplatno ili putovanje po povoljnijoj cijeni.

21.8.3 U slučaju pritužbe vezane za prtljagu, molimo opišite oštećenje ili nastale okolnosti.

21.8.4 Ako pritužba ne ispunjava gore navedene uvjete ili su za njeno razmatranje nužne dodatne informacije, prijevoznik poziva podnositelja pritužbe da popravi nedostatke ili osigura dodatna objašnjenja u roku od 14 dana od primitka zahtjeva. Neodgovaranje na poziv u propisanom razdoblju rezultira neprihvaćanjem pritužbe.

21.8.5 Prijevoznik razmatra pritužbu u roku od 30 dana od dana podnošenja pritužbe ili od dana primitka kompletirane pritužbe.

21.8.6 Pritužba se prihvaća ako se ne razmotri u propisanom razdoblju.

21.8.7 Bilo koja osoba koja podnosi pritužbu koje nije u cijelosti ili djelomice prihvaćena, može uložiti žalbu. Prijevoznik razmatra žalbu u roku od 14 dana od primitka iste.

21.8.8 Nakon što se postupak pritužbe iscrpi, sudskim postupkom se mogu zahtijevati potraživanja.

21.8.9 Ostali uvjeti i detaljan opis postupka rješavanja pritužbe regulirani su Zakonom Poljske o prijevozu i izvršnim propisima.

22     Opći uvjeti prijevoza

Pored ovih „Općih uvjeta prijevoza”, u postojećoj verziji primjenjuje se zakonska odredba propisana Općim uvjetima za tramvajski i autobusni prijevoz i usluge koje se pružaju motornim vozilima prema voznom redu, od 27. veljače 1970. (Savezni službeni list I, strana 230.).

Gore opisano ne primjenjuje se na linije kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici.

23     Mjesno nadležni sud

Mjesno nadležni sud za trgovce, pravne i fizičke osobe koje nemaju opće nadležnosti u Njemačkoj — kao i za pojedince koji su promijenili svoje mjesto prebivališta ili boravišta i koje se nalazi u inozemstvu, nakon sklapanja ugovora i pružanju usluga prijevoza i čije prebivalište ili boravište u trenutku djelovanja nije poznato — je München.

Gore opisano ne primjenjuje se na linije kojima upravlja FlixBus Polska sp. z o.o. i ostali poljski prijevoznici.

24     Nevažeće odredbe

U slučaju da pojedine odredbe u okviru ovih Općih uvjeta poslovanja i općih prijevoznih uvjeta postanu u potpunosti ili djelomično nevažeće ili ništavne, takve okolnosti u načelu ne ugrožavaju učinkovitost ugovora o pružanju usluga prijevoza u cjelini.

*Molimo, imajte na umu da iznos naknade za pozive s fiksnih mreža i mobilnih telefona ovisi o tarifama pojedinog operatera.