Istraži najbolja skijališta u Sloveniji

Snježna padina

Kao jedan od najpopularnijih rekreacijskih sportova, skijanje je u Sloveniji gotovo nacionalni sport. Slovenska skijališta su većinom mala, ugodna i prilagođena početnicima i djeci, no postoje staze koje predstavljaju izazov čak i iskusnim skijašima. Za razliku od drugih ekstravagantnih skijaških resortova u popularnim destinacijama, netaknuta ljepota i idilična priroda Slovenije učinit će zimske praznike nezaboravnima. Važno je, također, spomenuti da je skijanje u Sloveniji prihvatljivo za svačiji džep, a budući da su slovenska skijališta udaljena svega nekoliko sati vožnje iz Hrvatske, to ih čini savršenom destinacijom za vikend-putovanja. Sezona skijanja u Sloveniji počinje početkom prosinca i traje do ožujka ili travnja, ovisno o vremenskim uvjetima. Baci pogled na neke od najljepših slovenskih skijališta koja smo istražili za tebe.

Kranjska Gora

Jedno od najpopularnijih i najposjećenijih slovenskih skijaških destinacija zasigurno je Kranjska gora, smještena u blizini nacionalnog parka Triglav. Uz oko 20 skijaških staza i 40km staza za skijaško trčanje, ovo skijalište nudi i niz popratnih aktivnosti poput sanjkanja, penjanja po zaleđenim slapovima ili uživanja na suncem obasjanoj „Snježnoj plaži“ – mjestu s mnoštvo restorana, barova i terasa. Skijaške staze nisu visoke, a hoteli su smješteni tik zu njih, tako da se možeš čak i prošetati u skijaškim čizmama do najbliže staze. Ako si početnik, staze okrenute prema Kranjskoj gori nešto su lakše i preglednije, sa skijaškim školama u blizini. Oni iskusniji pak, mogu se okušati na Podkorenu, gdje se također održava svjetsko skijaško natjecanje Pokal Vitranc.

Kako doći: Flixaj do Bleda

Autobusi za Bled

Krvavec

Skijalište najbliže Ljubljani, udaljeno svega 30ak minuta vožnje od slovenske metropole, jedno je od najbolje opremljenih skijališta u Sloveniji. Sa svojih 30 km staza i 40km puteva. Ovo skijalište nudi niz aktivnosti poput sanjkanja, snowboardinga i zabave u snježnim parkova, a za one koji ipak više vole biti na suhom tu su ledeni barovi u kojima posjetitelji mogu uživati u predivnim pogledima na Julijanske Alpe, te eskimsko selo u kojem je čak moguće prespavati u pravom igluu. Ponuda skijališta uključuje i iznajmljivanje skijaške opreme i razne poligone i škole skijanja za početnike, kao i dječja igrališta za djecu. Sezona u Krvavecu završava tek krajem travnja, zbog modernog sustava umjetnog zasnježivanja, te je zbog toga omiljena destinacija svima željnima zimskog ugođaja i u proljeće.

Kako doći: Flixaj do Ljubljane

Autobusi za Ljubljanu

Mariborsko Pohorje

Uz Krvavec, Mariborsko Pohorje spada u najveća slovenska skijališta, sa pistama dugim čak 64km prilagođenima skijašima svih nivoa. Velika prednost ovog skijališta je blizina Mariboru, iz kojeg redovito voze autobusi, što ostavlja dovoljno vremena za uživanje na snijegu čak i ako ti na raspolaganju stoji samo vikend. Mariborsko Pohorje je izričito poznato po održavanju tradicionalnog natjecanja svjetskog kupa “Zlatne lisice“ na stazi na kojoj je moguće uživati i u noćnom skijanju, koje čini nezaboravno iskustvo. Ljubitelji prirode mogu se prošetati održavanim puteljcima netaknutih dijelova Pohorske šume, a oni željni adrenalina mogu isprobati cross-skijaške rute različitih dužina i težina. Posjetiteljima na raspolaganju stoji i mnoštvo wellness i spa centara, s raznolikim smještajima i ponudama pristupačnih u okolici skijališta.

Kako doći: Flixaj do Maribora

Autobusi za Maribor

Bohinj/Vogel

Ako svoj zimski odmor zamišljaš uživajući u pogledu na Julijanske Alpe i zaleđeno jezero Bohinj, onda je Vogel skijalište pravi izbor za tebe. Vogel se nalazi u Nacionalnom parku Triglav, poviše Bohinjskog jezera i zasigurno je najljepši skijaški centar u Sloveniji. Budući da se radi o području netaknute prirode, ono je također pod zaštitom od izgradnje, tako da ovdje možeš skijati isključivo na svježem snijegu. Ovdje možeš pronaći poznati Snowpark i okušati se u akrobacijama na snijegu, a za one željne izazova, na skijama se možeš spustiti sve do Bohinjskog jezera stazom dugačkom 7 km. Restorana i barova u Vogelu zasigurno ne nedostaje, pa se nakon napornog dana na snijegu možeš okrijepiti tradicionalnim specijalitetima i uživati u pogledima na impresivni krajolik.

Kako doći: Flixaj do Bleda, skibus iz Bleda

Autobusi za Bled